分頁: (2) [1] 2  ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 分享+求救,應該如何挽救?, 學胡飛哥自我挑戰
~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 11 2005, 03:54  
Quote Post

User Access Denied

發表數: 666
所屬群組: 一般
註冊日期: 7-21-2005

活躍:2
聲望:12

由於內容冗長,請各位觀眾耐心觀看
播放中
故事出現在一個浪漫而無聊既構思身上:
一男一女新武將本來設定為配偶,後來無聊既玩家將女的在遊戲中被別人搶走了(改了設定),要男的從一個身無分文既小人物對抗擁有精兵悍馬既君主(對手設定為仇敵),並殺了他然後搶回他的配偶(似童話故事?! blink.gif
結果,呢名男主角賺到一筆錢,有隊「好勁」既私兵,於是說服成功,成為一個勢力
於是,主角勢力就同對手勢力大戰一場

講解一下兩邊的形勢:
user posted image
留意上方兵力顯示 rolleyes.gif
40000打1000000........ blink.gif
仲有我方兵種係:
突騎
經:1000,士:200,裝備:全
步兵
經:100-150,士:100-150,裝備:冇
騎兵
弓兵
敵方
象兵*2
蠻兵*2
近衛*2
虎騎*2
元戎
藤甲
都照贏 cool.gif
然後殺到敵城
終於攻陷主城(魔堡)了
殺左對手(魔王)
點知:
女主角變左仇恨(我殺佢老公)
再續…

--------------------
發覺自己配不起小狼這個帳號

開了~路人~ :D
以後就用這個啦~
PMEmail Poster
~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 11 2005, 04:07  
Quote Post

接上回
之後同女主角講野佢竟然話單挑!! wacko.gif
..........
後來甚至話
(小弟覺得好似某人既心聲,想到這不禁下淚)
然後長期都係呢d咁既對白
間唔中單挑下咁
但近來單挑到佢瀕死狀態( blink.gif 原來呢個就係三十既單挑轟炸殺人法)
我真係唔知點算
難道真係不是你死就我亡嗎
但我唔想佢死
咁我係咪要死
冇雙贏嗎
冇童話結局嗎
背景音樂:Zigeunerweisen流浪之歌

以後就用這個啦~
赤練鷹
發表於: Aug 11 2005, 04:10  
Quote Post

二品官

發表數: 1,671
註冊日期: 10-17-2003

活躍:5
聲望:29

挽救方法:用編緝器再編緝成為夫婦就成了。

「嘿,我和你現在都只剩下一成的力量,到最後你還是不能勝過我。」
『不,我還可以作出最後一擊。』
「嘿,你用最後的力量作出攻擊,即使能勝我也抑壓不下決鬥時所受的傷,到時你定必要做我的陪葬,為了那樣的一個女人,值得嗎?哈哈哈哈哈…………」
『值得!因為她是我的同伴!像你這樣自以為是,自私自利的人,是永遠不明白,什麼叫同伴!什麼叫團隊!更不明白同伴存在的意義!!來吧,來接下我以燃燒生命為代價的最後一招吧!!去吧,烈焰天幕!!!!!』
PMEmail PosterUsers Website
~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 11 2005, 04:14  
Quote Post

但其實我想搵個唔用編輯器直接改既方法

本篇文章已被 ~~~~小狼~~~~ 於 Aug 11 2005, 04:39 編輯過

以後就用這個啦~
胡飛
發表於: Aug 11 2005, 04:35  
Quote Post

沈迷電玩

發表數: 3,729
所屬群組: 君主
註冊日期: 11-17-2004

活躍:10
聲望:194

要仇敵唔再仇恨自己, 方法只有兩個:

1. 錄用佢. 搵手下錄用. 有智力高的軍師的話叫他建議錄用人選不斷試會有成功機會; 或者學諸葛亮對仇敵來個"七擒七縱", 讓她感恩, 增加下次捉到她時錄用她的成功機會.

2. 想辨法令仇視你的人的仇敵變成第二個人. 看看仇視你的人有沒有家屬, 親戚等等, 然後製造機會讓電腦角色殺了她的親戚, 這樣的話仇視你的人的仇敵就會變成那個電腦角色.

小狼的主角武力那麼高, 兵又那麼多, 好像沒有難度可言. wacko.gif

~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 11 2005, 04:46  
Quote Post

QUOTE (胡飛 @ Aug 11 2005, 12:35 PM)
要仇敵唔再仇恨自己, 方法只有兩個:

1. 錄用佢. 搵手下錄用. 有智力高的軍師的話叫他建議錄用人選不斷試會有成功機會; 或者學諸葛亮對仇敵來個\"七擒七縱\", 讓她感恩, 增加下次捉到她時錄用她的成功機會.

2. 想辨法令仇視你的人的仇敵變成第二個人. 看看仇視你的人有沒有家屬, 親戚等等, 然後製造機會讓電腦角色殺了她的親戚, 這樣的話仇視你的人的仇敵就會變成那個電腦角色.

小狼的主角武力那麼高, 兵又那麼多, 好像沒有難度可言.  wacko.gif

1. 錄用佢. 搵手下錄用. 有智力高的軍師的話叫他建議錄用人選不斷試會有成功機會; 或者學諸葛亮對仇敵來個"七擒七縱", 讓她感恩, 增加下次捉到她時錄用她的成功機會.
試過,我較到戲志才魅力100都冇用
七擒七縱?只怕佢唔仕官…事件發生地點好偏辟

冇,得佢
小狼的主角武力那麼高, 兵又那麼多, 好像沒有難度可言. wacko.gif
胡飛兄也許未見個蟻多螻死象
以前打過
象兵*2
蠻兵*2
近衛*2
虎騎*2
元戎
藤甲
其實呢次係第二次打
第一次認加淨用一隊突騎結果比人圍剿 ph34r.gif

以後就用這個啦~
胡飛
發表於: Aug 11 2005, 05:25  
Quote Post

沈迷電玩

試過,我較到戲志才魅力100都冇用
七擒七縱?只怕佢唔仕官…事件發生地點好偏辟

建議唔好用死一個人去登錄... 有次我唔小心殺左閻行, 韓遂視我仇敵. 當時我好想佢唔好當我係仇敵, 於是不斷試去登用佢. 果時我本城有幾十個武將, 軍師是諸葛亮, 結果佢話我聽可以登用佢既人只有一個... 最後登用成功. 所以小弟覺得要登用仇敵係要個實行武將同你個仇敵相性或者關係 (我諗主要係關係) 有番咁上下, 先得. 多試機個, 機會就會大d.

冇,得佢

其實俾人當做仇敵係好麻煩既事... 解決既方法唔多... 一係就殺哂佢地 (太殘忍), 一係就錄用哂佢地... 第二個方法唔得咁唯有用第一個... 小狼努力吧.

胡飛兄也許未見個蟻多螻死象
以前打過
象兵*2
蠻兵*2
近衛*2
虎騎*2
元戎
藤甲
其實呢次係第二次打
第一次認加淨用一隊突騎結果比人圍剿

這個嘛... 其實有玩開試煉梗式既朋友都試過俾人蟻多惱死象... 如果小狼兄有睇番之前小弟post既談250年PK劇本的post, 會見到小弟當時用萬幾兵打董卓每次幾萬兵既車輪式進攻. 當時小的就用了俄境紅軍打白軍的方法... 三萬打人地十萬, 廿萬我都試過嬴. 猶記得好耐以前第一次玩三國志十, 用左1武將4萬進攻敵城, 人地每次都有廿萬兵, 要打哂野戰, 城牆戰同城門戰, 仲要連打幾個咁樣既城, 當時真係打到頭爆, 諗到好累... (對手仲要係曹操, 出名難引誘, 唉) 好像講太多了, 有點離題, 就此打住.

二五仔x2
發表於: Aug 11 2005, 09:10  
Quote Post

四品官

發表數: 1,233
註冊日期: 8-17-2004

活躍:5
聲望:21

算吧
不是友便是敵
殺殺殺殺殺
張子房
發表於: Aug 11 2005, 09:50  
Quote Post

九品官

發表數: 1,556
所屬群組: 軍團長
註冊日期: 9-25-2003

活躍:6
聲望:133

我試過一次打老婆,打到佢重傷,結果以後都無計傾,又無得生仔....

伍子攸
發表於: Aug 11 2005, 09:58  
Quote Post

二品官

發表數: 1,605
註冊日期: 4-12-2005

活躍:9
聲望:432

QUOTE (張子房 @ Aug 11 2005, 05:50 PM)
我試過一次打老婆,打到佢重傷,結果以後都無計傾,又無得生仔....

可以打妻子的嗎???
不過就算有也不能夠打啊,好男不與女鬥。但是子房兄就……這樣做會有損聲威的。

HKS AN無擔面對我!腦收成路!多廁俾我講中吾敢出去!我已經臝左!!!!!

HKS an no take noodle face me! brain receive achieve road! many toilets give me say middle I dare to go out! I've already naked!

HKS AN unsecured face me! Brain harvest road! Multiple closets serve my lecture I'm out of here! I've left naked!!!!!
PM
張子房
發表於: Aug 11 2005, 10:01  
Quote Post

九品官

發表數: 1,556
註冊日期: 9-25-2003

活躍:6
聲望:133

QUOTE (伍子攸 @ Aug 11 2005, 05:58 PM)
QUOTE (張子房 @ Aug 11 2005, 05:50 PM)

可以打妻子的嗎???
不過就算有也不能夠打啊,好男不與女鬥。但是子房兄就……這樣做會有損聲威的。

我SET左老婆係武將,不過佢好唔生性咁幫我仇人打工,所以就0係佢回程時教訓佢!
之後關係雖然無變,不過佢變左淨係識講:「我同你沒有什麼話好說。」「不想死的話就別在我面前晃來晃去。」

Alexchan
發表於: Aug 11 2005, 10:03  
Quote Post

據點兵長

發表數: 2,406
註冊日期: 9-18-2003

聲望:129

QUOTE (張子房 @ Aug 11 2005, 06:01 PM)
QUOTE (伍子攸 @ Aug 11 2005, 05:58 PM)

可以打妻子的嗎???

我SET左老婆係武將,不過佢好唔生性咁幫我仇人打工,所以就0係佢回程時教訓佢!
之後關係雖然無變,不過佢變左淨係識講:「我同你沒有什麼話好說。」「不想死的話就別在我面前晃來晃去。」

咁有趣? 反而義兄弟都唔會咁決絕
PMUsers Website
胡飛
發表於: Aug 11 2005, 11:21  
Quote Post

沈迷電玩

原來會咁架!!真係而家先知。

小狼: 小弟剛才又想到一個辨法, 很方便, 就是加入你個仇人隸屬既國家. 如果以上的辨法都不行的話, 唯有用這個了...

~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 11 2005, 13:03  
Quote Post

........小弟小睡片刻就被灌得濕濕了
看來各位對這類解難題目有興趣?
form胡飛
建議唔好用死一個人去登錄... 有次我唔小心殺左閻行, 韓遂視我仇敵. 當時我好想佢唔好當我係仇敵, 於是不斷試去登用佢. 果時我本城有幾十個武將, 軍師是諸葛亮, 結果佢話我聽可以登用佢既人只有一個... 最後登用成功. 所以小弟覺得要登用仇敵係要個實行武將同你個仇敵相性或者關係 (我諗主要係關係) 有番咁上下, 先得. 多試機個, 機會就會大d.

即係話仇敵有錄用既一天,多謝,你給予我信心
二五仔x2
算吧
不是友便是敵
殺殺殺殺殺

......................
其實那位新武將係用我名既
另外那位大家知唔講啦
我想盡量保持真實感
但必要的時候我係會郁手既
多謝二五兄既提供
(上面那首詩不是我作的嗎)
張子房

某些程度要教訓下既
但…女人始終唔惹得嫁
以本論壇為例,有不少女性都係高官或資深人物

用不著殺嘛……
Alexchan
咁有趣? 反而義兄弟都唔會咁決絕

對,義兄弟既話你去到邊佢可以跟到你去邊 smile.gif
胡飛
原來會咁架!!真係而家先知。

小狼: 小弟剛才又想到一個辨法, 很方便, 就是加入你個仇人隸屬既國家. 如果以上的辨法都不行的話, 唯有用這個了...

唔,等我講下當時形勢:
劇本1
虛構模式(我唔想有史實事件煩著)
佢徘徊既地區:吳越
上面何進同黃巾因為冇史實事件
係度啀頸交打黎打去,無南下之意
南方無勢力
以前我個勢力因為女主角走黎走去離遠我既城市,所以疊埋心水結束國家下野
陪佢闖蕩天涯…
我都想何進或者張角即刻打落黎,咁乜事都解決
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
依家睇到胡飛兄話嘗試多d人登用可以成功,咁我就搵多d人啦
唔係既話就建立新勢力,佢去到邊我打到邊(戰爭期間居民要離開 cool.gif

以後就用這個啦~
~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 12 2005, 06:17  
Quote Post

狂登用既結果
其實登用成功率應該同對象武將既能力有關係
另外依家佢終於去到天水,有機會投靠董卓
如果佢投靠我就會放棄自己國家同佢一起,乘機反亂,董卓勢力都搶埋…
係就好,不過佢好似唔仕官

本篇文章已被 ~~~~小狼~~~~ 於 Aug 12 2005, 06:28 編輯過

以後就用這個啦~
黃巾小賊
發表於: Aug 12 2005, 06:50  
Quote Post

芻狗

發表數: 4,555
註冊日期: 3-02-2005

活躍:13
聲望:557

問世間情是何物,
原來只是天上神仙在玩瘋狂實驗。

有沒有留意她的禁止仕官君主及禁止仕官期間?

板友Leaf:「黃巾賊本來都和你我一樣是小市民一個,對一個小賊來說,當黃巾賊可能是餓死之外的惟一選擇......」
魯迅:「人民處於官兵與強盜之間,不論被裹從或自願參加,都是拿兩面旗;賊來了從賊,官來了從官。」
板友呂遜:「不論是出於孝心還是貪心,偷就是不對,偷就是賊。」
孔子:「老而不死,是為賊。」
~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 12 2005, 09:45  
Quote Post

上樓,留意左啦,冇剔到
多謝
歡迎光臨

以後就用這個啦~
胡飛
發表於: Aug 12 2005, 10:41  
Quote Post

沈迷電玩

QUOTE (~~~~小狼~~~~ @ Aug 12 2005, 02:17 PM)
狂登用既結果
其實登用成功率應該同對象武將既能力有關係
另外依家佢終於去到天水,有機會投靠董卓
如果佢投靠我就會放棄自己國家同佢一起,乘機反亂,董卓勢力都搶埋…
係就好,不過佢好似唔仕官

加油!加油! laugh.gif

近來心裡想, 一個五圍255的武將嫁一個普通武將再生一個仔, 個仔會係乜野貓樣? 超人乎? twisted.gif (又做了一個敵人勢力有十幾個五圍250的武將的劇情了)

伍子攸
發表於: Aug 12 2005, 11:26  
Quote Post

二品官

發表數: 1,605
註冊日期: 4-12-2005

活躍:9
聲望:432

……看過一本攻略,小狼兄可以派一些魅力高的人試試去登庸。
另外,真的想挑戰自己的話,嘿嘿嘿,把自己的兵較到得1千兵,敵軍十萬……

HKS AN無擔面對我!腦收成路!多廁俾我講中吾敢出去!我已經臝左!!!!!

HKS an no take noodle face me! brain receive achieve road! many toilets give me say middle I dare to go out! I've already naked!

HKS AN unsecured face me! Brain harvest road! Multiple closets serve my lecture I'm out of here! I've left naked!!!!!
PM
~~~~小狼~~~~
發表於: Aug 12 2005, 11:28  
Quote Post

..................
仲可以點講
全軍總動員登用失敗
咦!仲有兩個未返(現役16/18)
附加一提,我整埋佢父母出黎登用佢都唔得,因為係虛構模式

以後就用這個啦~
1 位使用者正在閱讀本主題 (1 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0128 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]