分頁: (3) 1 [2] 3  ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> HKCEE英文測試, be serious...
郝昭
發表於: Oct 19 2003, 18:23  
Quote Post

六品官

發表數: 600
所屬群組: 一般
註冊日期: 10-06-2003

活躍:5
聲望:38

help~~~~~
i study english in canada for a year, and here's my results of the first time.......
i am supposed to be in f.5 in HK......sigh...

part a:35/40 88%
part b:11/20 55%
46/60 77%

grade:c5

i finish the test in 13mins though~
PMEmail Poster
金~
發表於: Oct 20 2003, 04:51  
Quote Post

仕官

發表數: 42
註冊日期: 9-18-2003

活躍:1
聲望:未有評價

份HKCEE英文一定難過這份…
我死得最多就是在閱讀理解…

第二次
Part A 38/40 95%
Part B 12/20 60%
Total 50/60 83%
Grade B4 (again)
PM
趙希
發表於: Oct 20 2003, 10:46  
Quote Post

九品官

發表數: 87
註冊日期: 9-21-2003

活躍:0

part a: 36/40 90%
part b: 9/20 45%
total: 45/60 75%

grade: c6

part b勁屎..
原來我英文只有咁既程度
睇黎我ce真係幾好彩 cool.gif

得閒做多次
今次份卷又易d...
part a: 37/40 93%
part b: 12/20 60%
total: 49/60 82%

grade: b4

唔知ielts點算...

本篇文章已被 趙希 於 Oct 20 2003, 11:00 編輯過

--------------------
user posted image
PM
嘿嘿嘿
發表於: Oct 20 2003, 12:17  
Quote Post

二品官

發表數: 1,649
註冊日期: 9-20-2003

活躍:4
聲望:19

↑其實而家ielts並非必需考的,很多顧主都不會點理你有無考ielts。況且就算你考左ielts,當你interview時,對方如果想知你英文好唔好,都會再test一test你。

不過我可以告訴你...ielts內考的比cert仲淺...

2007年目標 : 做業主

PMEmail PosterUsers Website
發表於: Oct 20 2003, 12:28  
Quote Post

Unregistered

QUOTE (文台 @ Oct 19 2003, 08:17 PM)
..................=.="

我估我都要努力了........ wacko.gif

咁又係, 你會考都冇10a, 係要努力架喇
文台
發表於: Oct 20 2003, 12:47  
Quote Post

八品官

發表數: 248

聲望:5

QUOTE (介 @ Oct 20 2003, 08:28 PM)
QUOTE (文台 @ Oct 19 2003, 08:17 PM)
..................=.="

我估我都要努力了........ wacko.gif

咁又係, 你會考都冇10a, 係要努力架喇

你串我呀?!

嘿嘿~
咁又係
我HKCEE 英文得C~
梗係要努力啦~
仲有, 我修九科, 點攞10A呀~
鮑鮑
發表於: Oct 20 2003, 13:30  
Quote Post

二品官

發表數: 1,741

活躍:11
聲望:195

↑你6A都夠了喇~
夠拔尖都好了...
司馬仲達
發表於: Oct 20 2003, 14:10  
Quote Post

Lumberjack

發表數: 1,347
所屬群組: 待認證

活躍:12
聲望:364

QUOTE (鮑鮑 @ Oct 20 2003, 09:30 PM)
↑你6A都夠了喇~
夠拔尖都好了...

前兩day都聽人講過

其實拔尖係咩黎架呢??

p.s.呢個好似係國內用既詞彙
形容某一小撮top既人.....
香港又點解呢?

飛愛敬君子而不恤小人
1923年孫中山在香港大學演講,宣稱他的革命思想發源地「即為香港」。他說,香港的秩序整齊而安穩,與中國的混亂腐敗成強烈對比,激發他發動革命。「我恆默念...何以如此不同?外人能於七八十年間在一荒島上成此偉績,中國以四千年之文明乃無一地如香港者,其故安在?」---<<香港簡史>>

講左咁耐, 幾時先出老解?

紅皮狗應該係有色盲, 只見紅色, 別色不見
PM
鮑鮑
發表於: Oct 20 2003, 14:26  
Quote Post

二品官

拔尖係Early Admission Scheme的俗稱, 如果你會考有6A or above的成績就可優先報讀大學, 基本上你拔乜科佢都會收你...我未聽過有人拔尖失敗...大學之間的鬥爭...中六畢業之後就可直入大學, 不用考AL了...

尖子就是指最top的一小撮人
秋盈
發表於: Oct 20 2003, 14:32  
Quote Post

聖教教主

發表數: 2,915
所屬群組: 君主
註冊日期: 9-19-2003

聲望:739

Part A: 93%
Part B: 80%
Total: 88%

成績是B3。不知道錯了哪些,還是自己的答案不符合「標準」?有時標準答案以外的答案也可以是對的呀……(自我安慰中) tongue.gif

是的。不過「尖子」是內地名詞,以前香港叫的「精英」是也。近年香港引入很多內地名詞,總是覺得有點怪怪的。有時內地名詞也不一定比香港原有的好,不過沒法子,誰叫「形勢比人強」? dry.gif

本篇文章已被 秋盈 於 Oct 20 2003, 14:33 編輯過

感月吟風多少事,如今老去無成。誰憐憔悴更飄零,試燈無意思,踏雪沒心情。

梅林邀月
發表於: Oct 20 2003, 14:35  
Quote Post

QUOTE (鮑鮑 @ Oct 20 2003, 10:26 PM)
拔尖係Early Admission Scheme的俗稱, 如果你會考有6A or above的成績就可優先報讀大學, 基本上你拔乜科佢都會收你...我未聽過有人拔尖失敗...大學之間的鬥爭...中六畢業之後就可直入大學, 不用考AL了...

咁文台做唔做到一小撮人?
最排你話你都想拔架喎?
文台
發表於: Oct 20 2003, 15:09  
Quote Post

八品官

發表數: 248

聲望:5

↑不要離題了......繼續讀我的SAT 同 TOEFL 先..... tongue.gif

↓......我係帶你回到正題果度........... cool.gif

本篇文章已被 文台 於 Oct 20 2003, 16:56 編輯過
發表於: Oct 20 2003, 16:32  
Quote Post

QUOTE (文台 @ Oct 20 2003, 11:09 PM)
↑不要離題了......繼續讀我的SAT 同 TOEFL 先..... tongue.gif

我離題, 但你扯開話題.... cool.gif
嘿嘿嘿
發表於: Oct 20 2003, 16:43  
Quote Post

二品官

↑介魔你有無試做個test?

趙希
發表於: Oct 21 2003, 05:43  
Quote Post

九品官

發表數: 87
註冊日期: 9-21-2003

活躍:0

QUOTE (嘿嘿嘿 @ Oct 20 2003, 08:17 PM)
↑其實而家ielts並非必需考的,很多顧主都不會點理你有無考ielts。況且就算你考左ielts,當你interview時,對方如果想知你英文好唔好,都會再test一test你。

不過我可以告訴你...ielts內考的比cert仲淺...

我都知無乜僱主會理ielts..
我本來都諗住唔考, 但最後見我d frd個個都報, 我都係報埋了...
我最驚都係oral, 考親必死......

user posted image
PM
嘿嘿嘿
發表於: Oct 21 2003, 09:58  
Quote Post

二品官

報下都無壞既,而且學校會refund返俾你。

oral嘛,你別太緊張,都係問d閒話家常野,之後會俾一個topic,叫你講下既。

^.^ 我oral拿7嫁

小巫師
發表於: Oct 21 2003, 09:59  
Quote Post

三品官

發表數: 1,544

活躍:10
聲望:206

嘿嘿~
咁又係
梗係要努力啦~

我學校有人7A1C,就係C左英文
鮑鮑
發表於: Oct 21 2003, 10:29  
Quote Post

二品官

QUOTE (小巫師 @ Oct 21 2003, 05:59 PM)
嘿嘿~
咁又係
梗係要努力啦~

我學校有人7A1C,就係C左英文

我學校有人9A1C / 9A1B, 衰了RS

離題了......
willyho
發表於: Oct 27 2003, 03:41  
Quote Post

八品官

發表數: 250
註冊日期: 10-01-2003

活躍:6
聲望:110

I feel so bad only B3 sigh... sad.gif mellow.gif

本篇文章已被 willyho 於 Oct 27 2003, 03:53 編輯過
Alexchan
發表於: Oct 27 2003, 16:18  
Quote Post

據點兵長

發表數: 2,404

活躍:10
聲望:129

嘿...最bad係我......肥得好離譜!
努力...
a part不算難...16/40 40%
b part就...岩岩先學呢類jar..死硬....5/20 25%
21/60 35% F11 .............
PMUsers Website
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (3) 1 [2] 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0150 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]