分頁: (4) 1 [2] 3 4  ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> [熱賣原創]三國志11新武將 - 日本戰國新武將(Ver.1.0), By : 愚笨小弟 @ HKSAN ; 諸葛people @ HKSAN
愚笨小弟
發表於: Jun 19 2008, 05:14  評價+2 | -1
Quote Post

囧魂

發表數: 2,512
所屬群組: 待認證
註冊日期: 11-23-2006

活躍:6
聲望:95

↑↑可惜在史實上歲久卻沒有怎樣洞察一切的智慧,島津氏暴力征服政策歲久似乎也只有率軍打的份兒
要安排他實在太難了

還有你在晒命嘛,要有的會有要無的會無

我重申一次,你咁叻你做,呢個Project話晒都係個人化既,並唔係話你想點就點,自己有要求自己做,唔好要求人地完成你既「野望」

------

↑看ReadMe

本篇文章已被 愚笨小弟 於 Jun 19 2008, 05:15 編輯過

--------------------
user posted image << 按我有別驚喜
PMEmail Poster
真田幸村
發表於: Jun 19 2008, 06:30  評價+1
Quote Post

戰國第一強兵

發表數: 211
所屬群組: 一般
註冊日期: 5-06-2008

活躍:5
聲望:82

你不是和諸葛People一起做這project的嗎?何來個人化???再者我也是提意見而已,不用大動肝火,你不滿意,我不提意見就是了。 ohmy.gif ohmy.gif

數英雄、論成敗,古今誰能說明白?
千秋功罪任評說,海雨天風獨往來。
一心要江山圖治垂青史,也難說身後罵名滾滾來。
有道是人間萬苦朕最苦,終不悔九死落塵埃。

輕生死、重興衰,百年一夢多感慨。
九州方圓在民心,斬斷情思不縈懷。
誰不想國家昌盛民安樂,也難料恨水東逝歸大海。
有道是得民心者得天下,看江山由誰來主宰!
Caesar
發表於: Jun 19 2008, 07:05  
Quote Post

Loop

發表數: 7,489
所屬群組: 軍團長
註冊日期: 12-18-2004

活躍:46
聲望:2218

先來支持小弟的劇本一個 .
最近我忙還沒時間玩 ,有空的我一定會下載來慢慢研究的了 !

做得很不錯 ,但任何劇本都不是完美的 ,要多多接納別人的意見 ,下次再做點更好的出來給我們玩呀 !
不要這麼兇來對待提意見的人 .
人家的意見可是你進步的原動力哦 !
要以德服人呀 !

Get busy living, or get busy dying.

.
PM
愚笨小弟
?發表於: Jun 19 2008, 07:54  
Quote Post

囧魂

前言:牢騷一個,不喜勿看
   溫書溫得好辛苦,沒怎樣休息,很大火

---------

啊幸村大大,我很明白你很想提出意見,
筆大人,已經唔係德唔德既問題,而係佢成日「抱怨」式申訴意見
姐係大家中學生,Project一年離唔開一兩個,有冇試過比個組員話你做得唔好但係佢自己又唔係做幾多?(而且可能更差)
呢種人社會叫做多,分係佢囉 野係佢講 但氣係你受 野係你做。尤其是係啊Head
或者你既隊員都好盡責,個成績做出黎好滿意,咁如果你自問身邊既人個個都係咁,好,你接手做,我睇你做得幾多。

題外話:可能各位看倌才是那個「抱怨」組員。

如果你認為自己唔係,咁我想問下你,毛利元就轉咩特技?咁比人取代左果位又要用咩特技?你又有冇咩赤松咩松平既頭像?
反正都會出街先同你講,我既整個計劃只有一個人係搵晒太閤5搵晒信長都冇佢頭像既人,OK你可以周街搵一個當係,但係我唔想咁樣交D粗製濫造既貨囉
頭像統一係難事,唔可以一D卡通化一D寫實,要搵個張遼當係源賴朝既地步已經好絕,都係果句,我唔想咁交貨。

--------

故事一則:

一批有志氣的人打算自製一個模形
組長啊A只打算做1:2,但係組員啊B話要整1:1
於是就畫左個1:1模形既草圖
組長啊A想佢齋用拳,但係B就話一把劍,唔係,要加埋支配槍
於是設計圖上也多了把劍和一支配槍
啊A原本想只係想佢上鏈移動,但係B就話要入電,咩機械自動化咁話
於是設計圖上也多了一個入電的位
THEN,A真係打算整劍,但係發現唔用膠做唔得,但B話點都要用金屬類
於是設計圖上的劍也華麗得多

到最後,沒有人有材料能弄1:1模形,算,材料錢之嘛,更沒有人懂做1:1模形
沒有人懂削鐵做劍,配槍更加。
機械啊電力啊那些更加不要說,根本沒有人有碰過這個課題

這個時候B還要說,係你地一個二個冇用搞到個計劃泡湯

但係佢唔記得左,邊個話要整1:1,邊個想要把劍,邊個想佢識自動郁。

此時,其他人也在責備他,你明唔明啊,成個根本超出左預算,超出左能力,差D超出埋現實
B都係果句,你地廢姐。其他人說,你係咁叻你做晒佢,你做到出黎我比十萬個服字你

叫佢自己做?講笑啦,佢既真正身份係,一個乜都唔識既吹牛漢子。

故事完畢

哲理?寓言?這個故事沒有啊,反正要看懂的已經看懂,沒看懂的不會看懂
係果個吹牛漢子既更加唔會認為自己係吹牛漢子

--------
咦?這是甚麼啊,想看就用智慧看↓
世界唔係因為你先識轉

本篇文章已被 愚笨小弟 於 Jun 19 2008, 07:57 編輯過

愚笨小弟
發表於: Jun 19 2008, 08:01  
Quote Post

囧魂

QUOTE (真田幸村 @ Jun 19 2008, 14:30 )
你不是和諸葛People一起做這project的嗎?

特技方面是我想的,諸葛people也很理解,他也沒怎樣的意見
不就是我自己的Style嘛

肥謙
發表於: Jun 19 2008, 08:24  
Quote Post

五品官

發表數: 945
註冊日期: 5-27-2007

活躍:8
聲望:54

QUOTE (愚笨小弟 @ Jun 19 2008, 16:01 )
QUOTE (真田幸村 @ Jun 19 2008, 14:30 )
你不是和諸葛People一起做這project的嗎?

特技方面是我想的,諸葛people也很理解,他也沒怎樣的意見
不就是我自己的Style嘛

件事只係少少誤會,你兩個冷靜d傾啦... tongue.gif
愚笨小弟
發表於: Jun 19 2008, 08:31  
Quote Post

囧魂

↑確實很久沒發火,溫書溫得辛苦卻被母親潑冷水(像激將法)
把憤怒帶來了,對不起

Caesar
發表於: Jun 20 2008, 02:46  
Quote Post

Loop

發表數: 7,489
所屬群組: 軍團長
註冊日期: 12-18-2004

活躍:46
聲望:2218

算了啦 ,現在的孩子還真有火 .

你也不想看見你這裡辛苦弄出的一個好貼子變了個沒用的罵戰貼吧 .

Get busy living, or get busy dying.

.
PM
尼伊
發表於: Jun 21 2008, 08:15  評價+1
Quote Post

發表數: 82
註冊日期: 4-12-2008

活躍:2
聲望:8

點解唔張他地分開個勢力post的,咁樣當玩的時候加入新武將時易d
愚笨小弟
發表於: Jun 21 2008, 09:07  
Quote Post

囧魂

QUOTE (尼伊 @ Jun 21 2008, 16:15 )
點解唔張他地分開個勢力post的,咁樣當玩的時候加入新武將時易d

對,雖然說暫時(很久的將來)沒有劇本,
但總有人喜歡擺在不同勢力/自創新勢力來玩

GOOD POINT,會加

ansona2909
發表於: Jun 21 2008, 16:00  
Quote Post

在野
**

發表數: 23
註冊日期: 6-13-2008

活躍:0
聲望:未有評價

你們做這個很好, 不需做得太快or太好, 平常心做就很好 smile.gif
louishi
發表於: Jun 23 2008, 11:41  
Quote Post

呃......愛是甚麼的東西?

發表數: 266
註冊日期: 4-20-2008

活躍:2
聲望:43

期待日本戰國信長之野望既劇本= =

存檔劇本系列:

三國志11袁紹傳IF存檔劇情

三國志11馬超傳IF存檔劇情(已完成所有劇情,多謝大家支持)

-----------------------------------

劇本系列:
三國志11日本戰國時代模組下載

-----------------------------------
Siu天少
發表於: Jul 8 2008, 02:42  
Quote Post

成長
*

發表數: 9
註冊日期: 7-07-2008

期待新版本呢
希望能做齊150人呢 grin2.gif
但是不能的不用勉強 damn.gif
辛勤者
發表於: Aug 28 2008, 09:17  
Quote Post

成長
*

發表數: 6
註冊日期: 2-27-2007

好野...thx晒...本來在找春秋戰國、漢朝版....但竟找到日本武將,thx晒
demon_key
發表於: Nov 18 2008, 05:32  
Quote Post

成長
*

註冊日期: 11-18-2008

樓主!唔知點解,我搵唔到個 Save Data同個 Face Data 定或是這兩個檔有其他名架?我搵到兩個最似鴾@個叫 face 另一個叫 evet 我試過放上去但係開game 都唔見新加果D都戰國武將!你可唔可以講解一下我可以點做呀?因為我真係好想好想有新武將用呀!!!T.T
諸葛people
發表於: Nov 18 2008, 10:08  
Quote Post

._.

發表數: 3,657
所屬群組: 太守
註冊日期: 12-02-2006

活躍:18
聲望:723

QUOTE (demon_key @ Nov 18 2008, 13:32 )
樓主!唔知點解,我搵唔到個 Save Data同個 Face Data 定或是這兩個檔有其他名架?我搵到兩個最似鴾@個叫 face 另一個叫 evet 我試過放上去但係開game 都唔見新加果D都戰國武將!你可唔可以講解一下我可以點做呀?因為我真係好想好想有新武將用呀!!!T.T

首先下載樓頂的檔案

再將1:新武將文件•MakeData.s11
放置在My Documents\Koei\San11 Tc\SaveData\
2:新武將頭像•San11face01.fce
放置在My Documents\Koei\San11 Tc\FaceData\

舊的檔案在同樣位置,請先作備份,以免自創武將遺失

重蹈宇宙最初 密佈星羅
因果福禍 沒完沒了
善惡藏心壁 塵世中再分曉
PM
百里长幡
發表於: Nov 18 2008, 12:10  
Quote Post

成長
*

發表數: 18
註冊日期: 11-14-2008

聲望:17

好东西啊,呵呵,发达了.......谢谢LZ分享.......... laugh.gif
demon_key
發表於: Nov 18 2008, 12:35  
Quote Post

成長
*

QUOTE (諸葛people @ Nov 18 2008, 18:08 )
QUOTE (demon_key @ Nov 18 2008, 13:32 )

首先下載樓頂的檔案

再將1:新武將文件•MakeData.s11
放置在My Documents\Koei\San11 Tc\SaveData\
2:新武將頭像•San11face01.fce
放置在My Documents\Koei\San11 Tc\FaceData\

舊的檔案在同樣位置,請先作備份,以免自創武將遺失

個問題係我搵唔到果兩個放置果D檔案鵀鴔r wacko.gif wacko.gif
donaldli
發表於: Nov 18 2008, 13:01  評價+1
Quote Post

五品官

發表數: 799
註冊日期: 11-11-2008

活躍:12
聲望:201

特技有部份要改.....(以信長野望12版來說)
先將日本戰國武器變返三國
足輕=槍or「激」兵 騎=騎 弓=弓 鐵炮=弓 破城槌,攻城櫓,大筒=攻城槌or投石
*事先聲明-我列出的能力是信長12版內的能力
個到最勁能力係120
但係最屈機我整到144
小西行長其實水軍唔勁==
最勁係鐵炮(係三國當弓箭吧)
所以最好係弓將(可惜佢武力低==)
九鬼直頭應該用水神(武力幾高下,約80多)
佢做到鐵甲船
但係鐵甲船係日本戰國4隻船最慢......
但係攻擊最勁
防都係
所以佢應該要用水神
服部正成反而唔應該用踏破
應該係遁走
(走佬最勁 twisted.gif twisted.gif )
村井貞勝根據信長12
佢政治都有98(120=本身能力的頂點,唔計自己既官位能力加成同任何事件能力加成)
所以
佢最好係用能吏
千利休唔多講
我未用過佢....
之後到連擊
我個人覺得雜賀孫市應該仲好.......
武力高仲要佢獨有既組隊擊(信12佢既獨有鐵炮絕技,威力係鐵炮戰法第2高)
亂戰唔肯定佢抵唔抵用..
因為佢自身能力都好高
統 89 武92
智力同政例外.....(智60多 政60)
攻城既話
加藤唔多抵用....
佢其實騎兵同足輕都係S
可以整個槍神OR騎將
抵用既最好係大友義麟
佢兵器S
而且佢個家有兵器獨特技術(國崩 大筒攻速+20 即係80整做60)
分分鐘可以整工神...
足利義昭呢.....
玩掎角唔多好用...
應該玩秘計......
佢自己本身智力唔夠信長抽....
但係都WIN到.....
用呢個原理
整秘計入去都幾抵....
白馬反而唔應該用係武田勝賴.......
唔值....
應該最好係用原虎X(個X唔知點打,宋朝皇帝趙康X...= =)
利家反而玩槍將最抵.....
弓將個條友其實唔係阿松.....
阿松係利家老婆呀==
你係咪想打本多稻?
即係稻姬.....
騎將係戰國反而多.....
上杉同武田家既人才差不多個個都係騎兵S
依達少D...
都係多...
水戰呢...
秀包唔夠勁...
村上武吉呀
九鬼呀
長宗我部家既人呀
三好家既人呀
都水性多數S
騎神.....
長尾景虎唔勁咩?(之後改左名叫上杉X信)(統133 武105)(武田信玄 統127 武88)
之後...
真田信繁?
佢抵用咩....
應該係真田幸村...
佢除左政治咩都勁....(統100 武105 智89 政36)
猛者....
宮本= =
但係
我有問題想問......
上泉信綱?
柳生宗嚴?
呢2條友武力仲勁過佢(宮本 102 柳生105 上泉115)
風魔反而最好係玩待伏......(智89)
佢係歷史好少玩放火....
火攻最好係北條早雲...
火神反而我有2個選擇
黑田孝高 真田幸昌(信長內得佢地有招-唯一關火既技-火牛計,扣傷+混亂)
即係同業火種差不多....
神算反而應該用信長智力最勁既人
我係信長12見到最勁既係
尼子經久
智119!
北條早雲得105...
毛利得103.....
最高個3位啦...
防偽報最好係德川家代表人物
因為佢足輕獨有技術係防偽報....
個人認為係井依直政
X倉景綱.....
你竟然!!!!!
將一個武官當文官用....
ALTHOUGH佢政治都好高.....(統95 武 70多 智95 政 90)
我認庶要改既暫時咁多

如有冒犯既地方...
請放過我吧= = XD.gif

demon_key
發表於: Nov 18 2008, 13:43  
Quote Post

成長
*

樓上位大佬!唔知你更唔更解答下我個問題呢?
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (4) 1 [2] 3 4  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0194 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]