分頁: (3) 1 [2] 3  ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 見工問題集
發表於: Jul 19 2004, 12:22  
Quote Post

Unregistered

QUOTE (Guest @ Jul 19 2004, 05:23 PM)
QUOTE (普洱 @ Jun 25 2004, 06:41 PM)
Leaf兄,有沒有打算降低些層次找其他工作,例如海洋公園,M記當part time等?

第一可以賺些錢,不用整天待在家,二,也可以賺些工作經驗…
騎牛搵馬何嘗不是一個辦法?

放心吧,Leaf兄一定找到自己喜歡的工作!要對自己有信心啦! laugh.gif

甘又係呀....ive咁廢,有得掃rubbish都開心

嘿!名都唔留既縮頭龜憑咩話ive廢!?
普洱
發表於: Jul 19 2004, 14:47  
Quote Post

六品官

發表數: 510
所屬群組: 一般
註冊日期: 4-04-2004

活躍:3
聲望:9

Left兄
我推薦一本書,應該可以幫到你。
書名是 我為什麼要聘請你
利倚恩著
零至壹出板社

內容包括:
12位人事主管最坦誠的忠告
1秒既出局的求職信
14個出賣你的面試小動作
北上就業攻略
實用網站大全

應該滿有用,希望幫到leaf兄你

本篇文章已被 普洱 於 Jul 19 2004, 14:48 編輯過

--------------------
我無法辨認哪張位置,是好的。是對的。握在手心的票,沒有座號。你的,他的,我的,都沒有。於是,我看見,絡繹不絕的人,都在尋找。
PMEmail Poster
scalechow
發表於: Jul 19 2004, 14:55  
Quote Post

八品官

發表數: 181
註冊日期: 9-28-2003

活躍:1
聲望:1

QUOTE (介 @ Jul 19 2004, 08:22 PM)
QUOTE (Guest @ Jul 19 2004, 05:23 PM)
QUOTE (普洱 @ Jun 25 2004, 06:41 PM)
Leaf兄,有沒有打算降低些層次找其他工作,例如海洋公園,M記當part time等?

放心吧,Leaf兄一定找到自己喜歡的工作!要對自己有信心啦! laugh.gif

我都唔明d人話ive廢?
他們有自由話什麼什麼廢
但又不可以提供證據...
發表於: Jul 19 2004, 16:01  
Quote Post

QUOTE (scalechow @ Jul 19 2004, 10:55 PM)
QUOTE (介 @ Jul 19 2004, 08:22 PM)

我都唔明d人話ive廢?
他們有自由話什麼什麼廢
但又不可以提供證據...

算吧啦~
世上係有好多莫名其妙既人架喇.....
彈人學校廢, 彈人6a廢, 係佢地眼中乜都可以廢......
一定係佢地對眼球俾人雕左2個廢字....
所以睇乜都廢.
楊威利
發表於: Jul 20 2004, 02:12  
Quote Post

五品官

發表數: 817
註冊日期: 9-18-2003

聲望:14

掃垃圾有多難?我按一個掣就掃走你了。
訪客_Leaf
發表於: Jul 20 2004, 06:03  
Quote Post

Left兄
我推薦一本書,應該可以幫到你。
書名是 我為什麼要聘請你
利倚恩著
零至壹出板社

內容包括:
12位人事主管最坦誠的忠告
1秒既出局的求職信
14個出賣你的面試小動作
北上就業攻略
實用網站大全

應該滿有用,希望幫到leaf兄你

多謝
其實我現在又是等通知中...
訪客_Pearltea
發表於: Jul 21 2004, 08:43  
Quote Post

其實我而家呢份暑期工都係咁
我初初拎份resume + cover letter去果陣都冇唸過佢會請
人事部話, "好呀, 等我交俾高層睇下, 如果合適既話會通知你"
我都以為冇乜希望
點知第二日就打電話通知我返工
我唸而家所有公司都會咁講

btw, 我而家做緊呢份summer job,
係我讀書果曾經最憎讀既野 - finance + programming
不過而家搵份工唔易, 有得做又學到野已經好滿足
楊威利
發表於: Jul 22 2004, 02:20  
Quote Post

五品官

發表數: 817
註冊日期: 9-18-2003

聲望:14

QUOTE (張三 @ Jul 20 2004, 02:48 PM)
QUOTE (楊威利 @ Jul 20 2004, 10:12 AM)
掃垃圾有多難?我按一個掣就掃走你了。

不應看輕掃垃圾的人吧,他們的工作可是非常辛若。
而且掃垃圾還未做到自動化,在香港,街邊還是不時看到有人掃街。
再加上,掃垃圾是自力更新,總比只因找不到理想的工作而拿失業援助的人為好。

我想你誤會了,我的意思是,掃掉你這樣的垃圾留言的確不難,我按一個掣就行了。
陳亮
發表於: Jul 22 2004, 18:07  
Quote Post

八品官

發表數: 252
註冊日期: 12-07-2003

活躍:2
聲望:4

QUOTE (訪客_Pearltea @ Jul 21 2004, 04:43 PM)
其實我而家呢份暑期工都係咁
我初初拎份resume + cover letter去果陣都冇唸過佢會請
人事部話, "好呀, 等我交俾高層睇下, 如果合適既話會通知你"
我都以為冇乜希望
點知第二日就打電話通知我返工
我唸而家所有公司都會咁講

btw, 我而家做緊呢份summer job,
係我讀書果曾經最憎讀既野 - finance + programming
不過而家搵份工唔易, 有得做又學到野已經好滿足

OT 問題....
真係個個都話搵工唔掂....

我身邊有好多fds...
本身喜歡「哲學」
但出路少....搵工難...
而選讀account (不過...仍不太鐘意)....

唉......真係.....而家呢個世代
跟「興趣」選科好...
定跟「前途」...

(可能好多人問過了...不過...只是突然想感慨一下.... huh.gif )

user posted image
Sanada Nobunshige 真田信繁
訪客_Leaf
發表於: Jul 30 2004, 07:19  
Quote Post

答又死唔答又死:

見工問題1:你仲有冇野問?

冇野問死得,佢認為你冇心0係份工
有野問問錯佢都可以認為你冇心0係份工

點應付?

見工問題2:你仲會不會繼續進修?

不會佢認為你冇上進心
會佢可能想既然要讀書就不要找工

點應付?
異房客
發表於: Jul 30 2004, 09:09  
Quote Post

要睇情況,佢講到好詳細但你都要問=你無專心聽
佢講到唔清唔楚你都話無問題=你有問題
啤啤
發表於: Jul 30 2004, 15:47  
Quote Post

八品官

發表數: 267
註冊日期: 9-23-2003

聲望:1

我有個 friend 見工時個人問佢"你喺呢個 field 有乜抱負??"
我想問可以點答先得體?? (佢係讀 mechanical engineering 的)
話唔定我第時都要面對呢 d 問題....

做咩呀﹖你愛呀﹖你愛要出聲先得架,你愛我比你,你唔愛我當然唔會比你啦!
無理由你話愛我唔比你,你唔愛我比你架嘛!大家講道理丫嘛!
拿,我數三聲,你話愛唔愛喇喎。
Leaf
發表於: Aug 5 2004, 10:38  
Quote Post

請開金口

發表數: 3,516
註冊日期: 9-19-2003

活躍:14
聲望:428

如果一個學生不幸找不到和自己所讀相關的職業(e.g. IT)
要找其他工作(e.g. clerk),但見工時又俾人問「你讀○○○(IT)點解唔做○○○(IT)」
應該如何應付?

不選和自己所讀相關的職業其實是怪事還是平常事?

本篇文章已被 Leaf 於 Aug 5 2004, 12:06 編輯過

沒有主題就不會有討論,沒有討論這個討論區就要開始掃灰塵。特別是這個本來以三國誌主題為主打的論壇,在現在單機市場委縮,近來也沒有新一代三國誌或單機的三國遊戲的情況下,此種其他討論突顯重要。

諸如所以,政治討論,歷史討論,東方系列,信長系列等等一的討論,支撐著這個三國風漸漸江河日下的三國誌討論區。

就算有偏向性又如何?每個人能中立,高人般世事都給你看透了?

原來猥褻侵犯不但只要啞忍,還要打開雙腳歡迎入去要大叫熱咕真是大開眼界!

某日,某蛇與某b曾是水火不相容的敵人
今日,某蛇與某b是雷打不動的戰友

果真如言,沒有永遠的敵人,也沒有永遠的朋友,只有永遠的利益?
PM
法孝直
發表於: Aug 5 2004, 12:35  
Quote Post

八品官

發表數: 201
註冊日期: 11-09-2003

活躍:2
聲望:8

好平常啦~~有何不可??讀宗教系,難道就一定要做修士??
我有d朋友都係好無奈地做sales,保險經紀之類.....

以我為例,我讀人力資源,找來找去也找不到啦,唉,我覺得
主要是因為就業市場供過於求,前幾年經濟低迷時被裁
的人非常多(尤以HR更甚),現在經濟稍有起色,公司都寧願
請有經驗既人啦.....其次是性別問題,IT我就唔知喇,HR向
來都係"重女輕男".....無奈~

我曾經俾人問過"你覺得點解你咁耐都仲未搵到HR既工??
你有咩睇法?",我只係答左供過於求,對方都頗為贊同~~

最頹既係你俾人話"我覺得你都唔係咁適合做黎仲工喇...."唉~

隱居中的昭文

欲語無言......
PMEmail PosterUsers Website
訪客_Leaf
發表於: Aug 5 2004, 12:53  
Quote Post

老實講如果搵到相關的話就唔使搵你啦,
不過點樣好有禮貌同好婉轉咁表達呢?
夏侯駿
發表於: Aug 5 2004, 15:57  
Quote Post

徒維粉絲

發表數: 948
註冊日期: 3-27-2004

活躍:10
聲望:285

Leaf兄有冇與趣去新力愛立信的客戶服務部做?因為新力愛立信應該請緊人......
武襄
發表於: Aug 5 2004, 16:17  
Quote Post

四品官

發表數: 1,296
所屬群組: 賢臣
註冊日期: 9-21-2003

活躍:7
聲望:160

QUOTE (訪客_Leaf @ Jul 30 2004, 03:19 PM)
答又死唔答又死:

冇野問死得,佢認為你冇心0係份工
有野問問錯佢都可以認為你冇心0係份工

點應付?

見工問題2:你仲會不會繼續進修?

不會佢認為你冇上進心
會佢可能想既然要讀書就不要找工

點應付?

非也

佢問得你,就冇答又死唔答又死的問題,如果係咁佢請咩人呢?
1~你絕對係可以有野問的,如問8號風球駛唔駛返工會唔會返工呀(好多工都要你返,好似政府或者機場工)~又或者有冇進升機會咁,視乎你份工而定

2~譬如你見電腦~你可以答話如果我見成呢份工之後,工餘時間會進修更多電腦知識。當然你亦可以答唔會,因為我想專心投入工作等。

基本上見工問你的是非題,是冇絕對必死的答案,多點轉彎動腦吧。
Leaf
發表於: Aug 6 2004, 01:23  
Quote Post

請開金口

發表數: 3,516
註冊日期: 9-19-2003

活躍:14
聲望:428

Leaf兄有冇與趣去新力愛立信的客戶服務部做?因為新力愛立信應該請緊人......

請問有沒有相關資料?

2~譬如你見電腦~你可以答話如果我見成呢份工之後,工餘時間會進修更多電腦知識。當然你亦可以答唔會,因為我想專心投入工作等。

實際情況是這樣,我報了IVE搞的part-time top up degree,如果我照直講我將來有幾晚夜晚要返學的話,老闆會不會認為我無法OT而不考慮?即是既然要讀書就不要找工?

沒有主題就不會有討論,沒有討論這個討論區就要開始掃灰塵。特別是這個本來以三國誌主題為主打的論壇,在現在單機市場委縮,近來也沒有新一代三國誌或單機的三國遊戲的情況下,此種其他討論突顯重要。

諸如所以,政治討論,歷史討論,東方系列,信長系列等等一的討論,支撐著這個三國風漸漸江河日下的三國誌討論區。

就算有偏向性又如何?每個人能中立,高人般世事都給你看透了?

原來猥褻侵犯不但只要啞忍,還要打開雙腳歡迎入去要大叫熱咕真是大開眼界!

某日,某蛇與某b曾是水火不相容的敵人
今日,某蛇與某b是雷打不動的戰友

果真如言,沒有永遠的敵人,也沒有永遠的朋友,只有永遠的利益?
PM
蘇格蘭的羅伯特.布魯斯
發表於: Aug 6 2004, 01:34  
Quote Post

九品官

發表數: 144
註冊日期: 4-11-2004

活躍:1
聲望:5

QUOTE (武襄 @ Aug 6 2004, 12:17 AM)
QUOTE (訪客_Leaf @ Jul 30 2004, 03:19 PM)
答又死唔答又死:

點應付?

非也

佢問得你,就冇答又死唔答又死的問題,如果係咁佢請咩人呢?
1~你絕對係可以有野問的,如問8號風球駛唔駛返工會唔會返工呀(好多工都要你返,好似政府或者機場工)~又或者有冇進升機會咁,視乎你份工而定

基本上見工問你的是非題,是冇絕對必死的答案,多點轉彎動腦吧。

1. 送你一條問題:
"如果我被取錄的話,由現在到工作開始這段期間,我應做什麼準備?"
這可顯出你的自信和對此工作的熱誠......
我試過不少Interview(不是工作,只是搞Function)都以這問題作結...... 至今的效果尚算不俗。

但最重要的都是反應靈活、有禮貌、少少擦鞋。

本篇文章已被 蘇格蘭的羅伯特.布魯斯 於 Aug 6 2004, 02:17 編輯過

user posted image
眾志成城--- I believe that the goal is mine!
發表於: Aug 6 2004, 02:10  
Quote Post

QUOTE (訪客_Leaf @ Aug 5 2004, 08:53 PM)
老實講如果搵到相關的話就唔使搵你啦,
不過點樣好有禮貌同好婉轉咁表達呢?

好多野係執生架wor, 根本教你唔到....
最緊要滑頭啦, 你又唔一定要老實答佢既.
最好話"我覺得貴公司能夠俾我更大既發展空間"或"呢一個field我覺得更有挑戰性",云云
一句講晒,擦鞋順耳, 老闆最中意.

至於ot唔ot喇wor, 你撞手神喇.
俾我係老闆, 有得揀都會揀個開到ot既.
除非果行係唔使點ot啦.
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (3) 1 [2] 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0140 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]