分頁: (11) « 最前 ... 2 3 [4] 5 6 ... 最後 » ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 【飲食】香港飲食指南, 想食好野?搵我啦!
張子房
發表於: Apr 18 2005, 16:51  
Quote Post

九品官

發表數: 1,556
所屬群組: 軍團長
註冊日期: 9-25-2003

活躍:6
聲望:133

QUOTE (秋盈 @ Apr 19 2005, 12:43 AM)
裡面介紹的資料不知是否update?例如第五頁介紹的「南北匯」,水準的確不錯,價錢也便宜,一個人叫一碗麵,加一碟小菜,也不過60-70
沒時間把一百間食肆都看完,但似乎介紹偏向中上消費的食肆呢,經濟實惠的似乎不多。

抱歉,是否update,在下不太清楚,只是看到05年必去,就轉載過來和大家分亨一下。

*以此為分隔線,以上的文章所提的資料比較齊全的食肆已加入飲食指南,歡迎補充*

本篇文章已被 張子房 於 Apr 18 2005, 17:04 編輯過

--------------------
user posted image
PMEmail PosterUsers Website
小魚兒
發表於: Apr 18 2005, 17:19  
Quote Post

九品官

發表數: 77
所屬群組: 一般
註冊日期: 3-31-2005

活躍:0
聲望:未有評價

QUOTE (秋盈 @ Apr 19 2005, 12:29 AM)

你說的川菜館是雲陽閣吧?他們的川菜應該做得不錯的。不過有一次去吃他們的甚麼「雲南火鍋」,辣得我嗓子也啞了,所以只淺嚐過一次,不敢再回去吃其他菜。 tongue.gif

金巴利道26號一樓的小肥羊,我也慕名去過一次,不過我不喜歡他們在湯底裡加上大量花椒、八角、大蒜、大蔥、紅辣椒之類的東西,把羊肉的味道完全蓋過,鮮/膻味全失,吃得不夠過癮。吃羊肉嘛,我還是喜歡北京人涮鍋子的吃法,不過我是毫不「混醬」,把羊肉在白開水裡灼熟了便吃,肉香四溢,滋味無窮。 laugh.gif

對! 是雲陽閣! 哈哈! 我是蠻愛辣的.....所以各得幾好食 happy.gif

而小肥羊....哈哈....我覺得點都要返大陸食....皆因平靚正呀!!!
香港太貴啦....D羊排羊肉...成百蚊碟....個湯底又冇大陸個邊咁好咁香!!
不過話晒要返大陸.....見仁見智啦.....!!
不過話時話.....無論香港定大陸.....個烤羊排好好食....值得推介! wink.gif

不過又話時話.....我都同意食羊肉一定要食膻!
D人成日話"D羊肉唔膻喎~~~好好食"....我會覺得好奇怪.....
如果咁...不如食豬肉啦~~~
係咪? blink.gif

本篇文章已被 小魚兒 於 Apr 18 2005, 17:30 編輯過

風之行方.............
心之行方.............
PMEmail Poster
小魚兒
發表於: Apr 18 2005, 17:44  
Quote Post

九品官

QUOTE (張子房 @ Apr 19 2005, 12:48 AM)

自此之後,我多數吃些清淡的菜色,醬油方面更是如非必要,否則不點。
菜色來了的一口吃下的,一定是要吃主角的原味,看看廚子的手工、料是否新鮮,
第二口才選擇是否點醬油等其他問題。

唔∼
到目前為止最滿意我的要求的是「明爐魚」和「刺身」。

我都係咁諗....
所以好似我食壽司....好多時只點小小豉油或者唔點.....
打邊爐唔點醬.......盡量食個鮮味!

而子房兄個Website....有排睇囉~~~哈哈!!
睇下有乜正野食.....大家囉出黎講~~~ laugh.gif 譓燿

嘿嘿嘿
發表於: Apr 19 2005, 00:47  
Quote Post

二品官

發表數: 1,649
註冊日期: 9-20-2003

活躍:4
聲望:19

最近我因為工幹關係,嚐過深圳一些很值得推介的餐廳,是否也可在這兒分享?

2007年目標 : 做業主

小魚兒
發表於: Apr 20 2005, 16:29  
Quote Post

九品官

QUOTE (嘿嘿嘿 @ Apr 19 2005, 08:47 AM)
最近我因為工幹關係,嚐過深圳一些很值得推介的餐廳,是否也可在這兒分享?

雖然TOPIC係香港飲食指南.....
但我覺得人去到邊度都要搵食....係咪? wink.gif
介紹深圳的美食.....有何不可??!!
我仲覺得可以更增廣見聞呢~~~~~~~ laugh.gif

之前有留言問加拿大有乜好野食....
我都想講講呢~~ happy.gif

小魚兒
發表於: Apr 20 2005, 16:56  
Quote Post

九品官

QUOTE (懶蛇 @ Feb 12 2005, 01:57 AM)
有無人知多倫多有甚麼好吃的﹖ mellow.gif

加拿大(艱難大)咁大...真係好難搵好野食.....
如果是多倫多....唔.....我食過o既....可能你都食過呢....
講真....係Downtown Queen St. 有間叫"Sushi Bristo"....我覺得不錯的...
從前每次出多倫多....我都會去食個大大Combo一次....二十二三蚊加紙連Tax....
不過對上次我食已是幾年前o既事....唔之執o左咪....哈!
如果上Market(beside Pacific Place)....個度有間叫"HamaSushi"....也是蠻不錯的....
日本仔師父泡製....不過我又唔知執o左咪呀....哈!

我聽朋友講Times開o左好多新食舖....唔知有冇一試呢?

而係多論多Downtown Bloor St. W.落去Korean Town....
個度有好多韓國食館.....每次我剩食D前菜已經飽晒.....唔駛食主菜o架啦!哈! happy.gif

懶蛇
發表於: Apr 20 2005, 17:33  
Quote Post

中國人不吃這一套

發表數: 22,672
所屬群組: 太守
註冊日期: 9-22-2003

活躍:46
聲望:1908

QUOTE (小魚兒 @ Apr 20 2005, 12:56 PM)
QUOTE (懶蛇 @ Feb 12 2005, 01:57 AM)
有無人知多倫多有甚麼好吃的﹖ mellow.gif

加拿大(艱難大)咁大...真係好難搵好野食.....
如果是多倫多....唔.....我食過o既....可能你都食過呢....
講真....係Downtown Queen St. 有間叫"Sushi Bristo"....我覺得不錯的...
從前每次出多倫多....我都會去食個大大Combo一次....二十二三蚊加紙連Tax....
不過對上次我食已是幾年前o既事....唔之執o左咪....哈!
如果上Market(beside Pacific Place)....個度有間叫"HamaSushi"....也是蠻不錯的....
日本仔師父泡製....不過我又唔知執o左咪呀....哈!

我聽朋友講Times開o左好多新食舖....唔知有冇一試呢?

而係多論多Downtown Bloor St. W.落去Korean Town....
個度有好多韓國食館.....每次我剩食D前菜已經飽晒.....唔駛食主菜o架啦!哈! happy.gif

自從大學畢業之後﹐我已經不再去downtown了﹐那裡交通差、泊車貴、地方髒、道路窄、距離遠、物價高﹐特別是唐人街最差﹐再加上不熟地方﹐所以雖然downtown有很多正野﹐但都不太會考慮去的。

Market的濱(日文是[三點水+兵])壽司還在﹐但我未去過﹐我對日本仔的食物沒多大興趣﹐不過他們能"屹立"那麼久﹐相信也有一定水準吧。現在大多倫多的任食日食成行成市﹐但大都是香港人或韓國人做的﹐真正日本仔做的好像不多。

Times Square開了幾年了...... twisted.gif

Uptown(North York、Scarborough)和suburb(Richmond Hill、Markham)好像沒有甚麼特別的食店。 unsure.gif

嘿嘿嘿
發表於: Apr 20 2005, 18:44  
Quote Post

二品官

發表數: 1,649
註冊日期: 9-20-2003

活躍:4
聲望:19

那麼我去說深圳吧~

第一間要介紹的叫「True Color」(本色餐廳)

這間餐廳是位於東門太陽廣場5樓的,是一間包括了西餐廳、酒吧與Disco的地方,內裡的餐廳環境極為美麗而典雅,食物方面不算便宜,都是香港價錢,不過在深圳,如果價錢不貴,我也不敢亂吃的。值得推介的是這兒的鐵板燒與及「黑加倫子鴨胸」很美味的,價錢大約50元RMB左右

而另一間是一間中式荼樓,位於深圳南山區一個豪宅的會所內,豪宅名Portofino(波多菲諾)內的丹桂軒。其實這間是羅湖丹桂軒的分店,不過這間新店的環境卻是一絕。地方廣闊之餘,更是倚湖而建,環境寧靜,令人心境開朗。價錢比香港還要貴一點點,不過這環境是絕對超值的。而這兒的服飾水準是很高的,見到這兒的員工都比其他地方細心和親切。最值得推介的是這兒的灌湯餃啊!

2007年目標 : 做業主

發表於: Apr 21 2005, 01:45  
Quote Post

Unregistered

QUOTE (秋盈 @ Apr 19 2005, 12:43 AM)
裡面介紹的資料不知是否update?例如第五頁介紹的「南北匯」,水準的確不錯,價錢也便宜,一個人叫一碗麵,加一碟小菜,也不過60-70元。但不知甚麼原因,最近已改名為「杭州酒家」,掌廚者有沒有換人也不知曉。 wacko.gif

咁岩我識果度其中一個董事.......
因為幾個董事意見不合而拆伙, 順手改名而已.
果度既醉雞我最欣賞.
秋盈
發表於: Apr 21 2005, 05:32  
Quote Post

聖教教主

發表數: 2,915
所屬群組: 君主
註冊日期: 9-19-2003

活躍:11
聲望:739

QUOTE (介 @ Apr 21 2005, 09:45 AM)
[/QUOTE]
果度既醉雞我最欣賞.

哇!介好厲害! tongue.gif

那麼,掌廚的應該沒變吧?我覺得餐廳的食物水平比甚麼都重要,廚子換了人,再金碧輝煌的招牌和裝潢也是虛幻。

感月吟風多少事,如今老去無成。誰憐憔悴更飄零,試燈無意思,踏雪沒心情。

梅林邀月
介之推
發表於: Apr 21 2005, 10:41  
Quote Post

八品官

發表數: 244
註冊日期: 9-18-2003

活躍:1
聲望:2

QUOTE (秋盈 @ Apr 21 2005, 01:32 PM)
QUOTE (介 @ Apr 21 2005, 09:45 AM)
果度既醉雞我最欣賞.

哇!介好厲害! tongue.gif

那麼,掌廚的應該沒變吧?我覺得餐廳的食物水平比甚麼都重要,廚子換了人,再金碧輝煌的招牌和裝潢也是虛幻。

我去的是侯已經換了大廚, 初初那個大廚不行的...........
但改名之後沒去了.....

那個老闆在西灣河海邊有一排店子的, 昨晚有人中毒就是她隔離的店舖 twisted.gif

昨晚路過油麻地一間叫為鳶記(上面戈字應該是我來的, 但找不到那字)的糖水店, 喳喳了不起!

武:?

本篇文章已被 武襄 於 Apr 21 2005, 14:09 編輯過

讀書好,耕田好,學好便好。
創業難,守業難,知難不難。
小魚兒
發表於: Apr 21 2005, 16:51  
Quote Post

九品官

QUOTE (介之推 @ Apr 21 2005, 06:41 PM)

那個老闆在西灣河海邊有一排店子的, 昨晚有人中毒就是她隔離的店舖 twisted.gif

死火!!!!!!
我成日都會去o個個海旁釣魚...
之後就係o個排Cafe Shop食店搵食....
呀~~~~~~~~~~~~我中毒啦~~~~~~~~~~~ wacko.gif
哈哈......我仲想介紹比D拍拖既朋友仔去o個度o添..... ph34r.gif

小魚兒
發表於: Apr 21 2005, 16:55  
Quote Post

九品官

QUOTE (嘿嘿嘿 @ Apr 21 2005, 02:44 AM)
那麼我去說深圳吧~

第一間要介紹的叫「True Color」(本色餐廳)

這間餐廳是位於東門太陽廣場5樓的,是一間包括了西餐廳、酒吧與Disco的地方,內裡的餐廳環境極為美麗而典雅,食物方面不算便宜,都是香港價錢,不過在深圳,如果價錢不貴,我也不敢亂吃的。值得推介的是這兒的鐵板燒與及「黑加倫子鴨胸」很美味的,價錢大約50元RMB左右

而另一間是一間中式荼樓,位於深圳南山區一個豪宅的會所內,豪宅名Portofino(波多菲諾)內的丹桂軒。其實這間是羅湖丹桂軒的分店,不過這間新店的環境卻是一絕。地方廣闊之餘,更是倚湖而建,環境寧靜,令人心境開朗。價錢比香港還要貴一點點,不過這環境是絕對超值的。而這兒的服飾水準是很高的,見到這兒的員工都比其他地方細心和親切。最值得推介的是這兒的灌湯餃啊!

東門很雜的.....小心點呀.....個荷包...... wink.gif

小魚兒
發表於: Apr 21 2005, 17:19  
Quote Post

九品官

QUOTE (懶蛇 @ Apr 21 2005, 01:33 AM)
自從大學畢業之後﹐我已經不再去downtown了﹐那裡交通差、泊車貴、地方髒、道路窄、距離遠、物價高﹐特別是唐人街最差﹐再加上不熟地方﹐所以雖然downtown有很多正野﹐但都不太會考慮去的。

Market的濱(日文是[三點水+兵])壽司還在﹐但我未去過﹐我對日本仔的食物沒多大興趣﹐不過他們能"屹立"那麼久﹐相信也有一定水準吧。現在大多倫多的任食日食成行成市﹐但大都是香港人或韓國人做的﹐真正日本仔做的好像不多。

Times Square開了幾年了...... twisted.gif

Uptown(North York、Scarborough)和suburb(Richmond Hill、Markham)好像沒有甚麼特別的食店。 unsure.gif

哈! 我都絕對同意呀!!!! 唐人街應轉為越人街呢~~~~ twisted.gif

唔.....其實o係多倫多o既中國菜.....最好最近似都係o係番Times,7個度食o架啦...
真係唔知有冇好介紹呢?.....抱歉抱歉.... sleep.gif
點都係香港好係咪?? laugh.gif

Uptown!! 唔.....從前有朋友帶我去食D乜乜地中海希臘菜.....頗有特色.....
但唔合我胃口.....因香草味太勁啦!!! 唔知合唔合你胃口....
但又很抱歉....我已經唔記得o係邊條街....
只記得逢Sunday個條街有好多2nd Hando既o野賣....仲有好多賣擺設的舖頭... sad.gif

發表於: Apr 25 2005, 15:08  
Quote Post

QUOTE (小魚兒 @ Apr 21 2005, 12:56 AM)

e?
你講呢度我都去過wor.
我去正果間仲要得韓文menu, 正宗到極, 唯有叫個老闆ja主意叫算~
不過好好食~

蛇有冇去peterbourg食野味?
漢中王
發表於: Apr 25 2005, 16:12  
Quote Post

七品官

發表數: 344
註冊日期: 11-11-2004

活躍:3
聲望:4

講起食,我都有推介

上環信德中心的澳門茶餐廳也不錯,不妨試試。
澳門荼餐廳還有三間分店,分別位於:
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈
鰂魚涌康怡廣場(北)地下G2鋪
尖沙咀樂道25-27號地下

小魚兒
發表於: Apr 25 2005, 16:23  
Quote Post

九品官

QUOTE (介 @ Apr 25 2005, 11:08 PM)

Peterbourg?! 哈哈!
問蛇有冇去打野味仲好啦~~keke twisted.gif

Peterbourg好靜....介都有去o個度嗎? smile.gif

發表於: Apr 25 2005, 16:40  
Quote Post

QUOTE (小魚兒 @ Apr 26 2005, 12:23 AM)
QUOTE (介 @ Apr 25 2005, 11:08 PM)

Peterbourg?! 哈哈!
問蛇有冇去打野味仲好啦~~keke twisted.gif

Peterbourg好靜....介都有去o個度嗎? smile.gif

以前有去rice lake釣下魚咁, 不過就未係果度食過野味~
hahaha~!
發表於: Apr 26 2005, 11:49  
Quote Post

司令官大人

發表數: 1,606
註冊日期: 9-24-2003

活躍:8
聲望:146

丹桂軒

hi~!
我媽媽間中都會去, 其實我也想去, 可惜沒時間......

郁博書山騰駿馬,文深經海駕輕舟
依個, 仍然係一個......謎......
懶蛇
發表於: May 2 2005, 17:01  
Quote Post

中國人不吃這一套

發表數: 22,672
所屬群組: 太守
註冊日期: 9-22-2003

活躍:46
聲望:1908

星期六去了吃韓燒﹐其實多倫多有很多吃韓燒的地方﹐但今次這間特別在裡面大部份人和物都是南韓來的﹐除了老闆和員工外﹐碗碟刀叉、燒烤爐、煮水器、等等等等全部是韓國製﹐上面的說明都是寫韓文﹐所以我們不敢自己碰那個燒烤爐......還好食物不是韓國製造的。 rolleyes.gif 食物品質比香港人開的韓燒好多了。

最奇怪的是店內只有老闆是女的﹐其他的侍應全部是年輕貌美的韓國男生...... unsure.gif

0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (11) « 最前 ... 2 3 [4] 5 6 ... 最後 » Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0175 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]