分頁: (2) [1] 2  ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 想問一問, 關於我女兒呢∼
五代
發表於: Jul 17 2004, 02:28  
Quote Post

元老級潛艇

發表數: 259
所屬群組: 一般
註冊日期: 9-22-2003

活躍:2
聲望:83

user posted image

出世紙拎左了
滿月都完成了
其實
我想問
佢哭除左係因為想飲奶,想飲水同想換片外...
重會有乜野原因?

同埋..
點樣先可以令到佢夜晚訓多d....日頭訓少d...

佢好易醒
點樣先可以令佢訓得好d..耐d呢?

thx回答
PM
Leaf
發表於: Jul 17 2004, 02:56  
Quote Post

請開金口

發表數: 3,516
註冊日期: 9-19-2003

活躍:14
聲望:428

我想這裡有做父母經驗的人小於10個呢,怎樣可以答你哩? tongue.gif

可能她想你抱抱吧?

--------------------
沒有主題就不會有討論,沒有討論這個討論區就要開始掃灰塵。特別是這個本來以三國誌主題為主打的論壇,在現在單機市場委縮,近來也沒有新一代三國誌或單機的三國遊戲的情況下,此種其他討論突顯重要。

諸如所以,政治討論,歷史討論,東方系列,信長系列等等一的討論,支撐著這個三國風漸漸江河日下的三國誌討論區。

就算有偏向性又如何?每個人能中立,高人般世事都給你看透了?

原來猥褻侵犯不但只要啞忍,還要打開雙腳歡迎入去要大叫熱咕真是大開眼界!

某日,某蛇與某b曾是水火不相容的敵人
今日,某蛇與某b是雷打不動的戰友

果真如言,沒有永遠的敵人,也沒有永遠的朋友,只有永遠的利益?
PM
小巫師
發表於: Jul 17 2004, 03:47  
Quote Post

三品官

發表數: 1,544
註冊日期: 9-18-2003

活躍:10
聲望:206

重會有乜野原因?

聽大人說覺得太熱和太冷都好像會哭
PMEmail Poster
馬孟起
發表於: Jul 17 2004, 05:09  
Quote Post

五品官

發表數: 981

聲望:2

唔舒服都會喊...

不過六個月以下的bb好似好少病
PM
秋盈
發表於: Jul 17 2004, 07:17  
Quote Post

聖教教主

發表數: 2,915
所屬群組: 君主
註冊日期: 9-19-2003

活躍:11
聲望:739

其實我不知如何回答五代兄的問題,但五代兄或者可以注意一下,除了肚餓、口渴和換尿片之外,是否你和太太抱了她後便不哭了?如是這樣,便是撒嬌,五代兄千萬不要驕縱,要哭就讓她哭個飽。如果她一哭你們便抱她,讓她以為一鬧便有人來侍候,將來更難管教。

感月吟風多少事,如今老去無成。誰憐憔悴更飄零,試燈無意思,踏雪沒心情。

梅林邀月
PMEmail PosterUsers Website
Oxymoron II
發表於: Jul 18 2004, 05:14  
Quote Post

投閒置散

發表數: 782
所屬群組: 永久停權
註冊日期: 5-05-2004

活躍:5
聲望:0

當年我那小弟弟也是這樣哭的,吵個不停.... mad.gif

他好像每天睡要十多個小時,沒有規律的...XD 喜歡睡就睡..

無論BB有甚麼事也會哭的,他們不能說話,所知的表達方式就是哭。

哭可能是看見一些恐怖的事物,例如 陌生人、雕像,關帝君...etc

法孝直
發表於: Jul 18 2004, 05:48  
Quote Post

八品官

發表數: 201
註冊日期: 11-09-2003

聲望:8

QUOTE (Oxymoron II @ Jul 18 2004, 01:14 PM)
當年我那小弟弟也是這樣哭的,吵個不停.... mad.gif

他好像每天睡要十多個小時,沒有規律的...XD 喜歡睡就睡..

無論BB有甚麼事也會哭的,他們不能說話,所知的表達方式就是哭。

哭可能是看見一些恐怖的事物,例如 陌生人、雕像,關帝君...etc

好得意呀....好想抱抱......bb係鍾意訓架啦,由得佢嘛~

喊唔算得d咩呀,我細個時仲"恐怖"啦,食乜都嘔,搞到周圍都係我既
嘔吐物......臭死人.....仲有3歲時都仲係飲奶奶....飯又唔食,瘦到好似
非洲飢民咁~去睇醫生,先俾個尿噴泉佢嘆下,哈哈哈~~佢話我好有
性格,但係咩"幽門狹窄",可能養唔大wor.... tongue.gif

而我自己見到"膠手套"就會驚,如果有人戴住黎嚇我,我都會喊架.....

本篇文章已被 法孝直 於 Jul 18 2004, 05:49 編輯過

隱居中的昭文

欲語無言......
PMEmail PosterUsers Website
武襄
發表於: Jul 18 2004, 10:38  
Quote Post

四品官

發表數: 1,296
所屬群組: 賢臣
註冊日期: 9-21-2003

活躍:7
聲望:160

其實bb喊就如秋盈姐所講,好多時都係撤嬌,即係你唔抱佢就喊,抱就唔喊那種啦,解決方法,好多時父母都係頂唔順抱佢居多,好多bb都係咁,但我阿媽以前帶我細佬的方法就係,喊到攰自然會收聲........不過此方法我覺得太細過就不太適用......三四個月之後用效果開始用效果應該會好d....

bb好多時都鐘意訓下晏覺,我甥的生活習慣就係早睡早起,下午食完奶奶訓一陣,夜晚9點幾訓朝早7點幾起身,陪佢玩下到食午飯再俾佢訓,但唔知五代兄你所謂夜晚訓多d嘅定義同情況係咩,經常訓實屬正常,唔訓先驚=.="

點先可以令佢訓好d?俾間獨立房俾bb同你老婆訓啦~哈哈
最主要係靜吧~不過呢排天氣咁嘅樣訓得唔好都好正常~我都訓得唔好啦~你話佢好易醒,點情況先?你郁一郁或者開門閂門整醒佢唔計架喎~
楊威利
發表於: Jul 19 2004, 01:59  
Quote Post

五品官

發表數: 817

活躍:3
聲望:14

要多d留意bb有冇頭暈身慶,bb病了會喊
可能近排天氣熱,bb唔舒服所以喊,避免帶佢去d多人又焗又熱既地方,bb訓時唔好俾佢覺得熱。
又可能係扭計,我阿媽話我以前扭計,佢會關我晌房入面喊飽佢,唔使煩到自己,此法不妨一試。
訪客_Pearltea
發表於: Jul 19 2004, 02:27  
Quote Post

Unregistered

我都認為細路女係想扭計
因為我阿媽話我細個果陣都係咁架 tongue.gif

我暑假工都試過去照顧2-3歲既小朋友
佢地有時會想人注意佢地就喊
好多父母會由得佢地
正確黎教係係佢地想喊之前就制止
認真(但唔好太惡)地唔準佢地喊
同埋俾佢地知道扭計係唔0岩既
大約一個月就ok教到架喇

五代
發表於: Jul 19 2004, 02:44  
Quote Post

元老級潛艇

發表數: 259
註冊日期: 9-22-2003

聲望:83

哦∼∼thx先∼
佢每4個鐘就要飲奶∼
好準時∼
佢而家哭..
好多時都唔止想要有人抱∼
重要打直抱佢∼
佢又喜歡人地幫佢蘇風..(奇怪)
不過佢太易醒
佢夜晚好多時都係唔多點訓∼∼有時眼光光咁...
返而朝早至下午就好好訓...
佢在多人既地方返而可以訓到..e.g.去酒樓 (佢怕靜)
......
PM
scalechow
發表於: Jul 19 2004, 15:28  
Quote Post

八品官

發表數: 181
註冊日期: 9-28-2003

活躍:1
聲望:1

傻俠
發表於: Jul 20 2004, 00:10  
Quote Post

五品官

發表數: 924
註冊日期: 10-03-2003

活躍:8
聲望:89

不要瞼說句:我們的乾女兒真可愛,還很有性格 tongue.gif

老媽子說,自己幾歲時已經是電視迷,看到男主角死了會說:他死了,就不可以和誰結婚了

十年生死兩茫茫,不思量,自難忘。千里孤墳,無處話淒涼。縱使相逢應不識,塵滿面,鬢如霜。  
夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。相顧無言,惟有淚千行。料得年年腸斷處,明月夜,短松岡。

蘇軾∼《江城子》乙卯正月二十日夜記夢
陳亮
發表於: Jul 21 2004, 03:15  
Quote Post

八品官

發表數: 252
註冊日期: 12-07-2003

聲望:4

BB怕靜是正常的..
佢又唔夠高..見唔到+唔知你陪佢ma
有人聲可能係一種安全感 (<~個人皮毛之見)

AND
千祈唔好好似而家D 「變態家長」
BB唔夠1 or 2 歲...
就迫佢地聽英文...學a- z...上課....
呢家家長真係自私+Chi sin
又唔諗下自己係BB時有乜感覺....

Sanada Nobunshige 真田信繁
Yan
發表於: Jul 21 2004, 05:32  
Quote Post

八品官

發表數: 242
註冊日期: 6-15-2004

聲望:未有評價

咁你可以開住電影 or 收音機等bb可以冇咁驚

scalechow
發表於: Jul 21 2004, 12:52  
Quote Post

八品官

QUOTE (陳亮 @ Jul 21 2004, 11:15 AM)
BB怕靜是正常的..
有人聲可能係一種安全感 (<~個人皮毛之見)

AND

但小朋友在6歲前學語言是最有效的
基本上,bb一出世是multi-language installed
他們在什麼語言環境生長,他們就會對那種語言有天賦
如果在multi-language 環境生長,就會對幾種語言有天賦

以今時今日的社會來說
父母不在小小時,給小朋友多些接觸外語的機會(如果父母是有能力的話)
長大後,那些小朋友就真的會怪他們的父母,在小時不給他們這些機會
況且,越小就能培養他們對語文的興趣,他們會視為樂趣,不會覺得是苦事,
反正6歲前的小朋友,最好的娛樂就是學習
打機,唱k,他們又未有這個能力
最好就是學習..
陳亮
發表於: Jul 21 2004, 15:08  
Quote Post

八品官

QUOTE (scalechow @ Jul 21 2004, 08:52 PM)
QUOTE (陳亮 @ Jul 21 2004, 11:15 AM)
BB怕靜是正常的..
有人聲可能係一種安全感  (<~個人皮毛之見)

AND

基本上,bb一出世是multi-language installed
如果在multi-language 環境生長,就會對幾種語言有天賦

以今時今日的社會來說
父母不在小小時,給小朋友多些接觸外語的機會(如果父母是有能力的話)
長大後,那些小朋友就真的會怪他們的父母,在小時不給他們這些機會
況且,越小就能培養他們對語文的興趣,他們會視為樂趣,不會覺得是苦事,
最好就是學習..

我唔反對教...
但帶BB 去「上堂」就真係太誇張 huh.gif
你可以由細同BB 講野都係用英文

但D家長真係會..自己講中文...
迫BB聽英文...(太過火)

scalechow
發表於: Jul 21 2004, 15:55  
Quote Post

八品官

"上堂"可以用另外一個角度看
父母如果有經濟能力,但不懂得教或不太懂外語的話
"上堂"是一個不錯的選擇
陳亮
發表於: Jul 21 2004, 16:19  
Quote Post

八品官

俾著我...
咁細就要學野...
只是令自己有一個唔開心的童年
童年陰影lei

武襄
發表於: Jul 22 2004, 02:55  
Quote Post

四品官

發表數: 1,296
所屬群組: 賢臣
註冊日期: 9-21-2003

活躍:7
聲望:160

QUOTE (scalechow @ Jul 21 2004, 08:52 PM)
BB怕靜是正常的..
有人聲可能係一種安全感  (<~個人皮毛之見)

AND

以今時今日的社會來說
最好就是學習..

我覺得,這些純是父母自己的想法吧?

沒錯,這是一個學習語言能力的機會,但這麼少的年紀有必要承受這麼大的學習壓力嗎?你覺得那些小朋友會怪父母沒有在小時不給他們這些機會,我倒覺得童年時代就強迫他們去學習這麼多語言是一件苦差,他們大了才會怪父母為甚麼這麼少時候就剝奪了他們玩的權利。

現在的父母就和你一樣有一樣的思想,覺得給bb「學習=娛樂」,然後就不停給bb學習學習再學習,完全忽略了bb童年時期應有的其他均衡發展,學習是沒錯,但這樣不停的以學習為由強迫子女去接觸「多國語言」絕對是壓力的一種,適當的學習和娛樂才是兒童成長的重要因素。
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0147 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]