分頁: (3) [1] 2 3  ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 小康戰記, 第一次作品!
嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 12:32  評價+2 | -2
Quote Post

東吳德王

發表數: 43
所屬群組: 一般
註冊日期: 3-21-2012

活躍:0
聲望:-35

公孫康:我軍到依家都仲未有軍師...睇呢我要求奇搵個人做先得啦!
荀諶:你地成班豬頭炳,無個醒,軍師唔比我做比條毛做咩?

公孫恭:你一定小炳頂!!!咁死寸??
荀諶:有腦咪有資格寸咀囉,唔順超丫?
袁熙:我要斬你既手手腳腳落呢做午餐丫!!

突然間,袁尚冷酷地講左一句
【丫哥,記得留番隻左脾比我丫!】

公孫康:算數啦,我地係豬頭炳呢嘛,係咪認左佢囉!
公孫恭:我大人有大量唔同你計!!
袁熙:下次再斬你!
袁尚:我隻左脾無啦=.= sad.gif
荀諶:算你地有自知之名!

公孫康:荀諶上前聽令!
荀諶:臣在!
公孫康:軍師一職,靠你啦!
荀諶:臣一定不負命令!

就係咁,公孫康軍有左個軍師,但係袁尚就因為無得食荀諶隻左脾,而喊左成晚!

附帶圖片
附帶圖片

--------------------
三國志新手,請多多指教!
PMEmail Poster
嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 12:35  
Quote Post

東吳德王

公孫康:我想問下各位,我軍以後既發展方向,有意見請回答!

附帶圖片
附帶圖片

neveryield
發表於: Mar 21 2012, 12:35  
Quote Post

一品官

發表數: 2,057
註冊日期: 9-30-2010

活躍:13
聲望:529

二.所有戰記及傳記的相關圖片必須以20字以上的書面語清楚、詳細說明,不得以過份簡短或意義不明的角色對話、粵語、火星文或注音文作介紹,
      違者將視作灌水帖並砍文處理。違反兩次以上者將扣除聲望20點。

請用書面語吧。

世間之事,惟鬥爭已。

既便你達成了那最高尚的目的,亦無法彌補因为你採用了最卑劣的手段所帶来的恶劣影響。

一碗醇酒拈手來,坐看洪流不復來
經年不見花已殘,舊日芳人何處尋
開醰陳酒香四溢,醉臥山河愁不還
倒酒為河,夾肉為林,有此佳肴,何以為憂?
眾人皆醒,唯我猶夢中,不知年日,問長城依舊?

一竹獨行,十木皆枯,百里無塵,千秋不還。
日月更年,星晨生息,西海東來,南松北往。
還看舊地,天移地去,綠葉無蹤,礫石為孤。
蒼蒼茫茫,滴水沉泥,青草既出,逝會歸回?

大雪連綿千幾里,孤房門角一窗櫺,
老湖中間一條狗,獨坐冰樹望烏雲。

杯中良酒回回香,甘甜酒辣酸辛苦,
佳陳何止千百變,喜愁哀樂豈無嚐?
PMEmail PosterUsers Website
嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 12:39  
Quote Post

東吳德王

荀諶:我軍依家只係弱小勢力,無咩特別方向,專心發展就好!
公孫康:你同無講有咩分別?
荀諶:實實同無係無分別,不過作為軍師我點都要講兩句既!
公孫康:咩話?你咁死寸?信唔信我唔比軍師你做丫拿?
荀諶:夠做埋呢丫,你唔比我做軍師我就過檔去老曹果邊,睇你點死!
公孫康:對唔住軍師大人,細路仔唔識世界! sweat.gif
荀諶:算你識做,開完會好出花紅比我丫,唔係既話你就知味道!
公孫康:知.......道!

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 12:42  
Quote Post

東吳德王

公孫康:中止評定先啦,我要出花紅比小荀,唔係佢發火我就大劑啦!
袁尚: sweat.gif
袁熙: sweat.gif
公孫恭: sweat.gif
荀諶:多謝曬 smile.gif

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 12:47  
Quote Post

東吳德王

公孫康:小荀,花紅丫,快d呢囉啦!!!
荀諶:好ya,又有錢駛,等我去買半邊燒鵝脾食下先!
公孫康:打包兩寵燒賣比我丫!
荀諶:哦,記得既話會既!
公孫康:你試下去大龍鳳酒樓食丫,聽講果度20蚊任飲任食!連埋打包!
荀諶:咁正???咁就要去試下啦!
公孫康:此事機密,速去速回!
荀諶:領命!

附帶圖片
附帶圖片

常山趙豬龍
發表於: Mar 21 2012, 12:48  
Quote Post

吾乃常山趙豬龍!

發表數: 241
註冊日期: 8-28-2011

活躍:2
聲望:45

請用書面語...否則對我來講我看不懂... wacko.gif

懷孤主突重圍匹馬單槍長阪坡前抗戰百千員猛將獨立猶能保萬全.
守二州排八陣六出七擒五丈原頭點四十九盞明燈一心只為酬三顧

三國志英傑傳---- 1-4-3 南陽之戰(徐州亂戰) 推出!!

明日推出小沛保衛戰
PMEmail PosterUsers Website
事後司馬
發表於: Mar 21 2012, 12:53  
Quote Post

一品官

發表數: 2,184
註冊日期: 12-21-2011

活躍:7
聲望:134

公孫康其實很強了 sweat.gif

PS 軍師短命 sweat.gif

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 12:56  
Quote Post

東吳德王

荀諶:公孫康大人,依家我地做咩好丫,我岩岩去完大龍鳳酒樓食野,真係20蚊任飲任食丫!
公孫康:唔怪之得你去左成半日到依家先番呢啦!唔好講咁多,我兩寵燒賣呢?
荀諶:買左番呢啦,仲熱架!
公孫康:咁就依家去食野醫肚先啦!!!
荀諶:唔得!做左正經野先!
公孫康:做咩丫???
荀諶:去起個陣啦!以免老曹打過呢丫,確保安全嘛!整完馬上囉果兩寵燒賣比你食!
公孫康:咁我速去速回啦,你幫我守住個城先下!!

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:00  
Quote Post

東吳德王

荀諶:喂喂大人!
公孫康:做..做..做咩事丫?老曹打過呢咩?
荀諶:唔係丫,起陣要帶錢架...你無帶....
公孫康:原來係咁,唔該曬你提我丫!!!
荀諶:唔駛客氣,如果咁易既事我都唔做,咪同白食你份糧無分別囉?
公孫康:你幫我守好個城,遲小小再出花紅比你!
荀諶:臣一定會打理得好好架!!

附帶圖片
附帶圖片

事後司馬
發表於: Mar 21 2012, 13:02  
Quote Post

一品官

發表數: 2,184
註冊日期: 12-21-2011

活躍:7
聲望:134

一兵建陣?

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:04  
Quote Post

東吳德王

公孫康:今次帶左錢啦,我會盡快番呢!
荀諶:快手小小丫!兩寵燒賣等住你食!
公孫康:為左燒賣,我會盡力架啦!
荀諶:小心為上,老曹殺死左你,我今個月既花紅會凍過水架!
公孫康:原來你係為左花紅... sweat.gif
荀諶:唔好講咁多啦,出發啦!!!

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:07  
Quote Post

東吳德王

公孫康:咁起法起到出年咩=.= sweat.gif 燒賣丫!!!
士兵:番去城入面帶多小小兄弟出呢啦!
公孫康:唯有咁啦...

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:09  
Quote Post

東吳德王

公孫康:睇我既利害啦!!!
士兵:起丫!!!!!!!

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:11  
Quote Post

東吳德王

公孫康:搞錯丫?????
士兵:咩料?
公孫康:點解...點解+得果少少架...唔係馬上起完架咩?
士兵:當然唔係啦,喂,老兄,你打過幾多次仗丫?咁易既野你都唔識既?
公孫康:第一次=.=
士兵:(無言中....)

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:15  
Quote Post

東吳德王

公孫康:吾...好好,終於起完了,番去食燒賣!!!
士兵:唉,終於走啦!!!

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:20  
Quote Post

東吳德王

荀諶:公孫大人!!!你番呢啦???
公孫康:係丫,,,約定既燒賣呢???
荀諶:拿,比你啦!!
公孫康:真係...小食多滋味丫!!!我依家沖滿力量啦!!!
荀諶:我幫你守左咁耐城,約定既花紅呢??
公孫康:當然係度啦 smile.gif
荀諶:謝主公!!!

(果兩寵燒賣佢過左成個月先食,一早過曬期,證明軍師係有心靠害既!)

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:25  
Quote Post

東吳德王

袁熙:依家我地糧食方面好似出左小小問題,不如等我去開發糧倉!!
公孫康:你唔講我都唔知依家唔夠野食!就照你意思去做!
袁熙:臣依家馬上去開發!
公孫康:廢話唔駛講,快d做完我出花紅比你!
袁熙:太好啦,我成年無收過花紅啦...
公孫康:駛唔駛作到咁大丫=.=

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:31  
Quote Post

東吳德王

公孫康:我軍將士雖然有小小好打,但係咁係唔夠架,所以,我決定要開發武力,令你地好打d!
袁熙:主公言下之意姐係話我地廢姐...
公孫康:明顯啦,我個個月出糧比你班廢物,但係又無人做野,白食白住!!!
荀諶:公孫大人你姐係寸我丫?
公孫康:.....軍師除外,軍師有買燒賣比我食,都叫做過下野,..你地除左識白食白住仲識咩?
袁尚:你唔好睇小我丫,我除左識白食白住,....我....我.....我仲識....訓教!!!
公孫康:(暈倒!)

附帶圖片
附帶圖片

嚴白虎
發表於: Mar 21 2012, 13:33  
Quote Post

東吳德王

公孫康:今日又係評定下我軍既方針,有意見請提出!

附帶圖片
附帶圖片

0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0653 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]