Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 餵鴿罰$1500
楊威利
發表於: Sep 28 2003, 13:49  
Quote Post

五品官

發表數: 817
所屬群組: 一般
註冊日期: 9-18-2003

活躍:3
聲望:14

餵白鴿罰$1500
不知大家覺得怎樣?政府實施這個規定的原因,好像是要杜絕白鴿聚居市區,減低對市民的滋擾,同時減少由鴿糞傳播疾病的機會,但政府卻容許市民把飼料放在手中餵鴿...這不是違背了實施條例的原意嗎?我覺得政府要禁就應直接禁止市民餵鴿,另行擬定罰則吧?把餵鴿的行為等同亂拋垃圾,這個決定真奇怪...

我以前也試過餵鴿呢......
PMEmail Poster
求其人
發表於: Sep 28 2003, 15:30  
Quote Post

九品官

發表數: 103

活躍:7
聲望:1

姑且不說會否影響衛生

政府經常說要振興旅遊,製造景點,何不順水推舟,

把那些「污點」推廣成參觀景點,

不是說鼓吹養鴿(現在在那些「黑點」的白鴿已很多了),

而是維持現狀,不過把那地點向外宣傳一下罷了。

當然在餵飴範圍要有所限制,過了界才罰

而且要選對民居沒滋擾的地方才可推行
PMEmail PosterUsers Website
嘿嘿嘿
發表於: Sep 28 2003, 16:22  
Quote Post

二品官

發表數: 1,649
註冊日期: 9-20-2003

活躍:4
聲望:19

政府經常說要振興旅遊,製造景點,何不順水推舟,

把那些「污點」推廣成參觀景點

我贊同你這個觀點,以香港的地道美食為例,在旺角一帶有很多小食檔,為何政府不像台灣一樣,開闢一塊集中的地方給他們擺檔,造成一個市集一樣?就像台灣的夜市一樣,成為旅遊的景點!

早前據唔記得咩統計,很多遊客也很喜歡香港的地道小吃的啊

--------------------
2007年目標 : 做業主

PMEmail PosterUsers Website
啤啤
發表於: Oct 1 2003, 04:15  
Quote Post

八品官

發表數: 267
註冊日期: 9-23-2003

活躍:3

↑但係香港 d 小食檔好似好 dirty 呀,
食壞遊客亦不見得對香港有幫助....

我覺得只檢控將飼料撒落地面的人但容許市民把飼料放在手中餵鴿有點怪怪的.
不能解決白鴿過多的問題....

做咩呀﹖你愛呀﹖你愛要出聲先得架,你愛我比你,你唔愛我當然唔會比你啦!
無理由你話愛我唔比你,你唔愛我比你架嘛!大家講道理丫嘛!
拿,我數三聲,你話愛唔愛喇喎。
介之推
發表於: Oct 1 2003, 04:25  
Quote Post

八品官

發表數: 244

活躍:1
聲望:2

QUOTE (啤啤 @ Oct 1 2003, 12:15 PM)
↑但係香港 d 小食檔好似好 dirty 呀,
食壞遊客亦不見得對香港有幫助....

dirty咪監管到唔dirty囉..........

大笪地都好似係咁之嘛

讀書好,耕田好,學好便好。
創業難,守業難,知難不難。
遊牧人
發表於: Oct 2 2003, 18:36  
Quote Post

八品官

發表數: 204
註冊日期: 9-24-2003

hi~

我都覺得政府一直都用緊d 好笨o既方法去解決問題, 好似o係佢地大腦裹面只有 "1+1=2" 咁樣, 完全唔識變通

我o係一d外國旅遊雜誌見過介紹香港, 幾乎一講起天星碼頭, 就會講起 五支旗桿 同埋 白鴿, 可想而知, 白鴿根本已經成為香港景點o既一部份, 再者, 你話白鴿會攪到地方污槽, 咁政府而家又填維港, 咁又係唔係正在污染緊維港呢? smile.gif

整污楷左o既地方又面積又唔係大, 我相信定時派人去清潔都唔太難o者, 係嘛? (如果香港政府真係咁想要搞到咁"乾淨"的話)

我成日都會行過o個到, 講真, 我見到o既係一幕幕好溫馨 o既情景 ~ 小朋友好開心咁餵/睇人餵白鴿, 小朋友o既爹dee、媽咪好開心咁睇住小朋友 / 其他人餵白鴿...

講真, 政府好似無諗過點解o個到日日都有咁多人圍住o係到? 究竟佢地圍住o係到做乜?? 無左白鴿之後會對香港 (五支旗桿附近)有乜優點、缺點...

至於香港小吃嘛~ 其實十本有九本o既旅遊書都有講到, 如果來香港會食小吃的話, 最好帶定腸胃藥, 以防腸胃不適, 有一d專門介紹香港"食"o既書, 直頭好詳細介紹邊區、邊間會比較乾淨、好食, 有邊d餐廳直頭有香港小吃供應... 所以根本唔駛太膽心乾唔乾淨o既問題, 講真你幾可見到有外國人(e.g. 日本人、台灣人、白人...)會幫襯旺角d舖呀... 佢地多數都會去旅遊書推介o既地方食香港小吃架 smile.gif
Phoenix@南海
發表於: Oct 3 2003, 14:23  
Quote Post

南方海洋大島上小小的鳳凰

發表數: 1,555
註冊日期: 9-23-2003

活躍:9
聲望:156

歐洲d什麼教堂外的廣場呀都有很多白鴿啦...比tst更多...又不見有什麼dirty?!!!
如果在手上餵...那不是更易傳染病菌?!

美しい星の上で
この蒼い星の上で
文台
發表於: Oct 4 2003, 11:11  
Quote Post

八品官

發表數: 248

聲望:5

剛剛有隻鴿飛了進在我家的廰......=.="

那時我在電腦前,聞到一些異味,一回頭,就見到有隻鴿傻奸奸的站在那兒......
用電筒照它也動也不動.

這隻鴿最後還要在我家留下「禮物」-- 屎!

豈又此理∼ mad.gif
hahaha~!
發表於: Oct 4 2003, 17:32  
Quote Post

司令官大人

發表數: 1,606

活躍:8
聲望:146

QUOTE (文台 @ Oct 4 2003, 07:11 PM)
剛剛有隻鴿飛了進在我家的廰......=.="

那時我在電腦前,聞到一些異味,一回頭,就見到有隻鴿傻奸奸的站在那兒......
用電筒照它也動也不動.

這隻鴿最後還要在我家留下「禮物」-- 屎!

豈又此理∼ mad.gif

據說如果白鴿到了一個陌生的地方而發覺沒有異樣之後, 便會經常來了......
但如果牠被嚇倒的話就以後都不會到那地方了, 所以當那白鴿再到文台兄的家之時, 文台兄可以嚇坎牠, 也許牠以後不再來也說不定~! smile.gif

user posted image
郁博書山騰駿馬,文深經海駕輕舟
依個, 仍然係一個......謎......
遊牧人
發表於: Oct 4 2003, 23:30  
Quote Post

八品官

HI~

那隻白鴿可能想請你食燒乳鴿呀!

XDD
文台
發表於: Oct 5 2003, 02:49  
Quote Post

八品官

發表數: 248

聲望:5

↑那隻鴿的腳是綁了綠色的膠條∼
我不知是不是有人做研究或甚麼了∼
不敢吃不敢吃∼

就算是吃∼
也出街買來吃∼
拔毛都要花上我好多時間呢∼
scalechow
發表於: Oct 5 2003, 11:54  
Quote Post

八品官

發表數: 181
註冊日期: 9-28-2003

千萬也不要吃ar
可能有禽流感......

撒食物在地上被罰
我覺得係因為d食物未必全被食,
剩下的便是垃圾
所以=1500

本篇文章已被 scalechow 於 Oct 5 2003, 12:45 編輯過
遊牧人
發表於: Oct 6 2003, 17:42  
Quote Post

八品官

文台兄~
O個隻應該係 信鴿黎O既~ 可能你屋企附近有人玩賽鴿 ^^

scalechow 兄/姐~
通常一撤落地唔駛幾分鐘就會食晒架啦~
我見人成包 雀粟 撤o係地, 三分鐘唔夠已經無晒 smile.gif
scalechow
發表於: Oct 7 2003, 12:41  
Quote Post

八品官

發表數: 181
註冊日期: 9-28-2003

QUOTE (遊牧人 @ Oct 7 2003, 01:42 AM)
文台兄~
O個隻應該係 信鴿黎O既~ 可能你屋企附近有人玩賽鴿 ^^

scalechow 兄/姐~
通常一撤落地唔駛幾分鐘就會食晒架啦~
我見人成包 雀粟 撤o係地, 三分鐘唔夠已經無晒 smile.gif

點講好呢...?
一粒半粒"攝"左響石隙都有掛
就係一粒半粒都要捉
或者係蓄意掉東西落地,而冇意執,就已經係要$1500贖身

ps其實呢個板有冇性別呢個attribute可以俾人知?
因為過去24小時,我響度俾人問左好幾次性別...(兄/姐)

本篇文章已被 scalechow 於 Oct 7 2003, 12:44 編輯過
遊牧人
發表於: Oct 7 2003, 16:23  
Quote Post

八品官

真係好少見到有剩~ 除非係趺左落渠啦!
因為D鴿好醒架, 趺埋一二邊佢地都會搵到黎食
我行過就會順便睇一陣人地餵鴿, 所以, 發覺佢地真係食得好乾淨 smile.gif

馬孟起
發表於: Oct 7 2003, 22:57  
Quote Post

五品官

發表數: 981

活躍:2

QUOTE (scalechow @ Oct 7 2003, 08:41 PM)

ps其實呢個板有冇性別呢個attribute可以俾人知?
因為過去24小時,我響度俾人問左好幾次性別...(兄/姐)

通常你的名字不男不女,你都要自己說清楚...
這可是hksan的習俗來的....
p.s. 還記得嘿姐被我叫錯了

白鴒其實會不會傳播virus?
但是政府還不禁絕,反而用這低劣的手法?
PM
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0329 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]