Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 三國志13 1.5版本 的體驗
餅餅
發表於: Jun 11 2016, 11:15  評價+1
Quote Post

仕官

發表數: 45
所屬群組: 一般
註冊日期: 12-09-2015

活躍:0
聲望:24

算是咁多版本較好的一個, 不過挾擊太強, 令單隊好蝕底
AI甚少集結, 但耐唔耐會有一次集結才攻的
所以應減少挾擊威力, 或AI要多集結, 才較有難度

AI通常會係戰爭城的鄰城大量集結一咋部隊而不攻
呢咋部隊是防守性的, 但係可以引佢一齊攻過黎
將自己城的部隊進軍指向其他城, 解散也可以(不過要回得切兵先好做)
咁好快集結果咋部隊就會衝向玩家那個城的
這時將那些部隊指回來就可, AI已上路的部隊是不會徹回的(除非出兵本城被攻)

能力經驗增加係少左(我選普通增長), 當然係好事, 但有D 唔合理的地方, 例如舌戰個工人可加4, 舌戰贏左個90以上的, 才加2
打仗打到HI HI都係加6~8, 副將甚至無加的, 唔係好合理, 長遠會令到主將和副將差距只會愈來愈大
即是如果要培育武將, 只可做主將上戰場

主角戰場指揮時, 援軍常會停左係度, 呢個應係BUG, 我中左好多次招, 幾次都無援軍而被迫認輸退兵
已找到解決之法, 進軍要指向城, 不可會合, 就不會自動停低
但要注意, 這樣有機會援軍行得快過主角軍勢, 要自己調節, 否則主角會變援軍, 要排隊等入戰場

至於新增的城內任務, 根本係搵笨的, 送野去別城, 一去一回成咁多日, 報酬只係390金
我留係城度師事2~4次好過

仲有唔明點解唔set個位俾玩定一按就 select all 部隊, 成日要人按10下又10下又10下.....咁消耗玩家的精力?!

有個問題由三12到現在都存在, 就係薪金太高, 三13雖已無咁勁, 但仍太高
一個大勢力被打至3個城, 合共150武將, 每月各城-4000~8000, AI不會將武將下野, 只會等到0, 什麼也做不到, 武將忠誠度降....
即是等到回歸兵回來及傷兵痊癒時, 都無晒錢囉!!

三13要做到難度出黎, 應好易, 希望加強版會以玩家角度去設定
當然玩家也不應針對AI的弱點來玩, 這樣是無意思和無難度的!!
PMEmail Poster
耒戈氏
發表於: Jun 11 2016, 15:13  
Quote Post

反潮流才是王道!!

發表數: 6,255
所屬群組: 太守
註冊日期: 7-15-2007

活躍:23
聲望:1540

初版的經驗增長真的太快了

(其實我未玩上1.5 pinch.png )

軍勢速度,全騎兵會快一些,而且軍事重臣那兩個似乎也有影響
PM
餅餅
發表於: Jun 16 2016, 13:50  
Quote Post

仕官

QUOTE (耒戈氏 @ Jun 11 2016, 15:13 )
初版的經驗增長真的太快了

(其實我未玩上1.5 pinch.png )

軍勢速度,全騎兵會快一些,而且軍事重臣那兩個似乎也有影響

騎兵雖快, 但防守弱, 損耗快
我通常進攻用騎, 防守用槍
如果路程短, 也會用槍去攻
行軍也用騎, 到城轉回槍去守

1.5的體驗, 我全騎攻孫堅, 孫軍大部份都用弓, 雖無夾擊, 但也射得我軍傷兵滿營
如果唔係我兵多, 孫堅各隊只是3000部隊, 其實我輸的
弓兵唔係外人所講咁廢, 騎兵也不像外人所講咁無敵
9siu
發表於: Jun 17 2016, 02:08  
Quote Post

成長
*

發表數: 14
註冊日期: 6-13-2010

聲望:8

有部份地圖通道旁邊係山坡,放2,3隊弓兵在山坡上,再搵2,3隊硬淨的守住通道,敵人一定會損失好多兵
餅餅
發表於: Jul 14 2016, 16:19  
Quote Post

仕官

QUOTE (9siu @ Jun 17 2016, 02:08 )
有部份地圖通道旁邊係山坡,放2,3隊弓兵在山坡上,再搵2,3隊硬淨的守住通道,敵人一定會損失好多兵

這樣要太花心思去玩, AI咁腦殘, 無必要咁嘥時間去佈陣
尤其咁多仗, 咁打玩家的精力好快GAME OVER
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0144 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]