Reply to this topicStart new topicStart Poll

> [急!求助]數碼相機好多問
Alexchan
發表於: Sep 25 2003, 18:59  
Quote Post

據點兵長

發表數: 2,404
所屬群組: 一般
註冊日期: 9-18-2003

活躍:10
聲望:129

請問2千幾-3千幾有乜好既選擇?對於一個「菜鳥」?
3百萬像素可以晒到幾大?
買機去邊度買會平d?
買機注意事項?
水貨<--買唔買得過的?

Thank You Very Much!

--HKSAN的歷史又翻過了一頁--

本篇文章已被 Alexchan 於 Sep 25 2003, 19:00 編輯過
PMUsers Website
趙希
發表於: Sep 26 2003, 09:18  
Quote Post

九品官

發表數: 87
註冊日期: 9-21-2003

活躍:0
聲望:未有評價

唔好買水貨啦, 壞左好麻煩

行貨我見先達dcc, n-digital, 星際dcfever都會平d
但我個人比較鍾意去大型連鎖店

不如你講下你有d咩要求?

--------------------
user posted image
PM
Alexchan
發表於: Sep 26 2003, 12:41  
Quote Post

據點兵長

唔...影到相的...
機身要輕一點...
像素...3百萬<-ok掛...

2nd edit
我朋友說
Canon Digital IXUS II
Canon Digital IXUS 400
ok ma?

本篇文章已被 Alexchan 於 Sep 26 2003, 12:46 編輯過
夏侯櫻
發表於: Sep 26 2003, 14:39  
Quote Post

愛丕無雙

發表數: 793
所屬群組: 太守

活躍:6
聲望:65

↑我而加就用緊Canon Digital IXUS 400…
我o係豐澤買$3580…
跟機有32MB CF card…仲有腳架同64MB的card送…
400萬像…可拍有聲短片十秒(定係三十秒??)…
最大resolution係2272*1704…
不過我用緊1600*1200已經好夠…

俾兩個link你…可以參考一下…
Digital IXUS 400
Digital IXUS II

↓當然好用啦!
不過…三千幾o既當然絕對唔能夠同3萬幾o既比…=.=a
我學校用緊o既就係三萬幾果d…
之但係一般用黎計已經好好(個人認為)…
我俾幾張sample你睇睇啦一係…=.=a

↓整好啦~
Sample
景點係…長江三峽…
第一張係我個人覺得全程影得最靚的…

本篇文章已被 櫻•克羅洛克 於 Sep 26 2003, 15:14 編輯過

PMEmail PosterUsers Website
Alexchan
發表於: Sep 26 2003, 14:56  
Quote Post

據點兵長

請問好用嗎?
有冇D唔掂既地方?

↑好呀~thx~~
係喎...usb1.1...點知我個usb係咪1.1?

↑WOW~很好呀~
又有QUESTION, 32MB 既CARD可以SAVE到幾多張?
另外, 聽說沒有用電量顯示...那麼...用得快不快的...

本篇文章已被 Alexchan 於 Sep 26 2003, 15:19 編輯過
趙希
發表於: Sep 26 2003, 15:00  
Quote Post

九品官

我覺得ixus 400幾好架
原本我都想買呢部
後來改變主意
而家有少少少少後悔

PM
遊牧人
發表於: Sep 26 2003, 18:46  
Quote Post

八品官

發表數: 204
註冊日期: 9-24-2003

活躍:1
聲望:2

請問2千幾-3千幾有乜好既選擇?對於一個「菜鳥」?

我建議買 CANON A70 ~ $2480

3百萬像素可以晒到幾大?

一張A4 (可能A3都得)咁大O既相都唔會爆格, 不過, 一張128相信影唔到10張相 ^^!!!

買機去邊度買會平d?

豐澤有24個月免息分期
旺角D樓上舖通常會平 幾十~5XX
當然... 如果你真LAW最平價, 當然係搵下有冇朋友O係CANON做啦~ 會平好多架 smile.gif

水貨<--買唔買得過的?

行貨維修會比水貨方便同快N倍
但係某一D 型號只有水貨先有 (日本仔都鐘意出一D 型號係只會內銷ONLY O既)
去錯黑店買水貨咁就...............
通過玩開呢方面O既野O既人都會玩水貨唔玩行貨O既 (通過日本仔D 內銷型號係會比外銷型號質數好)

PMEmail Poster
月白
發表於: Sep 27 2003, 05:50  
Quote Post

Unregistered

canon powershot a70
$2300 - $2500 送 16mbcf or 32mbcf,百老匯和豐澤價格差不多,贈品可能是 64mbcf card,購買時記著要求憑 card 加錢換 card,連換 card 約 $2500 - $2900 有 128mbcf or 256mbcf,視店舖而定,自己行多兩間格價吧,記著 check 隨機附件與贈品,若真的買了此機勿忘記到 http://www.canon.com.hk/chinese/real_index.htm 下載新 driver。

300 萬晒到幾大?8r 可合你要求嗎?12r 要視補助功能。

另建議你到這網站 http://dcfever.com/photographic_techniques/index.php 內的 " fever 教你影靚相 " 和 " 相機 fever 試到盡 ",前者了解操控數碼相機的基本功,後者了解 canon powershot a70。
夏侯櫻
發表於: Sep 27 2003, 06:48  
Quote Post

愛丕無雙

發表數: 793
所屬群組: 太守

活躍:6
聲望:65

QUOTE (Alexchan @ Sep 26 2003, 10:56 PM)
又有QUESTION, 32MB 既CARD可以SAVE到幾多張?
另外, 聽說沒有用電量顯示...那麼...用得快不快的...

32MB的card…用1600*1200的話可以影56張左右…

佢的確冇確實的電量顯示,
不過佢就黎冇電果陣power附近盞綠燈會變橙色…
我影果陣全程開住LCD display, 不過唔影我會熄機,
因為佢粒電個位會熱…=.="a
我去旅行之前差滿左舊電, 到第四日先開始冇電…
個人覺得都好耐用下的…

eric
發表於: Sep 27 2003, 09:03  
Quote Post

超級核動力潛艇

發表數: 148
註冊日期: 9-19-2003

聲望:66

買數碼相機注意事項
死點
如想進階較高質的數碼相機,選入門級的數碼相機時,必選可支援光圈先決,快門先決,手動曝光.

Digital IXUS 400
Digital IXUS II
1. 不支援光圈先決
2. 不支援快門先決
3. 不支援手動曝光

CANON A70
1. 支援光圈先決
2. 支援快門先決
3. 支援手動曝光

比效能CANON A70全勝
學習如何使用光圈先決,快門先決,手動曝光,是使用數碼相機的必需.
除非你永遠只用支援全自動的數碼相機.

比價錢CANON A70全勝
入門級數碼相機,IXUS系三千多元太貴,還不支援需學習的選擇.

比電池方便度CANON A70全勝
IXUS系的專用充電池,每次出門前要充電甚不方便.

比輕量IXUS系全勝
但數碼相機越輕越難掌握按shutter時的力度,微震也會影響相片效果,早前與狼通訊時也略說過這點.

狼也應去月白兄介紹的"fever教你影靚相"看看,尤其關於夜景的兩篇文章,便可了解我先前在電郵中對你說按shutter的問題.tongue.gif

本篇文章已被 eric 於 Sep 27 2003, 09:21 編輯過
PM
Alexchan
發表於: Sep 27 2003, 11:02  
Quote Post

據點兵長

效能嘛~
我不需要咁pro~
況且在eric兄你post這篇文時...
我已經買了~
Canon Digital IXUS 400 $3580
有大陸的電線~

在此多謝
子櫻姐, 希姐, 遊牧人兄, 月白兄, eric兄的回應!
thank you very much~~

我會影多d靚相番黎嫁~

本篇文章已被 Alexchan 於 Sep 27 2003, 11:51 編輯過
遊牧人
發表於: Sep 27 2003, 12:26  
Quote Post

八品官

發表數: 204
註冊日期: 9-24-2003

聲望:2

影多D靚女POST上黎俾大家睇下啦~ tongue.gif~~

風靈子
發表於: Sep 27 2003, 14:35  
Quote Post

八品官

發表數: 245
註冊日期: 9-20-2003

活躍:3

期待你的靚相∼∼
Alexchan
發表於: Sep 27 2003, 17:25  
Quote Post

據點兵長

有問題順便在這裡問埋~
大陸的電壓是多少?

本篇文章已被 Alexchan 於 Sep 27 2003, 17:26 編輯過
趙希
發表於: Sep 27 2003, 18:03  
Quote Post

九品官

唔該首先自拍一張再post上黎 cool.gif

PM
Alexchan
發表於: Sep 27 2003, 18:13  
Quote Post

據點兵長

QUOTE (趙希 @ Sep 28 2003, 02:03 AM)
唔該首先自拍一張再post上黎&nbsp; cool.gif

嘩...唔好啦...
去左先啦... T_T

QUOTE (遊牧人 @ Sep 27 2003, 08:26 PM)
影多D靚女POST上黎俾大家睇下啦~ tongue.gif~~

嘿...雖然人口比例(只計學生) 男25:42女...
但靚女/仔就真係唔多啦...(唔好話我賤or色...我不是介之的...實話係說...)
才女/子就一大堆...

有冇人想睇下本手冊先?^^"

本篇文章已被 Alexchan 於 Sep 27 2003, 18:26 編輯過
~dg~
發表於: Sep 27 2003, 19:07  
Quote Post

八品官

發表數: 194

活躍:3
聲望:4

QUOTE (Alexchan @ Sep 28 2003, 01:25 AM)
有問題順便在這裡問埋~
大陸的電壓是多少?

同香港一樣220
PM
鮑鮑
發表於: Sep 28 2003, 01:30  
Quote Post

二品官

發表數: 1,741

活躍:11
聲望:195

QUOTE (Alexchan @ Sep 28 2003, 02:13 AM)

手冊又張相睇又不妨一看~ tongue.gif
Alexchan
發表於: Sep 28 2003, 04:40  
Quote Post

據點兵長

QUOTE (鮑鮑 @ Sep 28 2003, 09:30 AM)
QUOTE (Alexchan @ Sep 28 2003, 02:13 AM)

手冊又張相睇又不妨一看~ tongue.gif

不...是交流團的手冊...嘿嘿嘿...
Alexchan
發表於: Sep 28 2003, 09:12  
Quote Post

據點兵長

好似好快就有電池果個ICON係LCD度出現...
但未有橙燈~
好似好少電咁...
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0142 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]