分頁: (6) 1 2 [3] 4 5 ... 最後 » ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 子明《戰記》【反董-孔伷,曹操戰記】, 統一天下全傳完,呂蒙傳重新起飛!
劉關張諸葛
發表於: Aug 7 2009, 13:38  評價+1
Quote Post

專捉錯字

發表數: 67
所屬群組: 一般
註冊日期: 7-02-2009

活躍:1
聲望:2

QUOTE (呂蒙 @ Aug 7 2009, 17:34 )
郭嘉:現在我們已俘獲曹純,陳官,曹洪了,下一個是誰

打錯字a_a
應該係陳宮吧
PMEmail Poster
呂蒙
發表於: Aug 8 2009, 01:13  
Quote Post

失敗者

發表數: 464
註冊日期: 7-31-2009

活躍:2
聲望:72

QUOTE (劉關張諸葛 @ Aug 7 2009, 21:38 )
QUOTE (呂蒙 @ Aug 7 2009, 17:34 )
郭嘉:現在我們已俘獲曹純,陳官,曹洪了,下一個是誰

打錯字a_a
應該係陳宮吧

嗯唔該哂,,,陳宮陳官xd
個死曹操有呂布陳宮..搞錯

--------------------
PM
玩三國志的玩家
發表於: Aug 8 2009, 05:39  
Quote Post

~利物浦~

發表數: 639
註冊日期: 1-17-2008

活躍:5
聲望:107

QUOTE (西涼錦馬超 @ Aug 7 2009, 17:48 )
我份人唔主張玩衝車...
1.比人打冇反擊
2.要保護
3.打完建築物冇火)- -
你都係拿拿聲升左木獸先- -'

1.咁木獸都無反擊能力 XD.gif 更係搵幾支兵隊做先鋒擊潰敵軍第一陣
2.木獸都要保護... XD.gif 唔保護,扣兵...如果敵城耐久高,你都係難攻陷
3.有無火都唔更要,衝車海拍1-1-2-1陣式就得(1=槍 1=戟 2=弩 1=騎)要搵d對自己有利既敵部隊食過去...eg:敵武將部隊攻擊力等有關戰鬥的能力值低過我軍,有剋制...咁就可以攻陷城

劉備子孫
發表於: Aug 8 2009, 05:40  
Quote Post

再度沉迷在三國志10......
**

發表數: 36
註冊日期: 7-08-2009

聲望:2

郭嘉:主公,廖化領兵一萬,張任和我領弩兵六千

是戟吧。

本篇文章已被 劉備子孫 於 Aug 8 2009, 05:41 編輯過

我是一個新手。
殘勵
發表於: Aug 8 2009, 07:06  
Quote Post

在野
**

發表數: 34
註冊日期: 7-24-2009

活躍:0
聲望:12

QUOTE (玩三國志的玩家 @ Aug 8 2009, 13:39 )
QUOTE (西涼錦馬超 @ Aug 7 2009, 17:48 )
1.比人打冇反擊
2.要保護

1.咁木獸都無反擊能力 XD.gif 更係搵幾支兵隊做先鋒擊潰敵軍第一陣
2.木獸都要保護... XD.gif 唔保護,扣兵...如果敵城耐久高,你都係難攻陷
3.有無火都唔更要,衝車海拍1-1-2-1陣式就得(1=槍 1=戟 2=弩 1=騎)要搵d對自己有利既敵部隊食過去...eg:敵武將部隊攻擊力等有關戰鬥的能力值低過我軍,有剋制...咁就可以攻陷城

常用兵器攻城的話我建議帶騎兵護航..
騎兵戰法可保道路平安..如果地形不適合騎兵轉用槍兵代替也可以..

回正題..用修改器可以中途更改存檔難度的嗎??
現在初級實在有點太簡單..本人不太鼓吹..但肯做戰記已經比我甚麼都不做好了= =
如果玩初級的可能一開始便直接挑戰強大勢力才有看頭..不然儲實力的AI根本不夠打..

第一個自創存檔劇本!隆重面市!!!
大家下載來玩就是我最大的支持!!!

劉邦異世復漢

特色:武將數據按劇情發展更改(包括特技)
   具挑戰性,電腦會集中火力攻擊(自以為)
   不會特別標明提示,隱藏對白之中
呂蒙
發表於: Aug 8 2009, 10:14  
Quote Post

失敗者

QUOTE (劉備子孫 @ Aug 8 2009, 13:40 )
郭嘉:主公,廖化領兵一萬,張任和我領弩兵六千

是戟吧。

嗯,已改.多謝提醒...

另外,
QUOTE (玩三國志的玩家 @ Aug 8 2009, 13:39 )
1.比人打冇反擊
2.要保護

騎兵戰法可保道路平安..如果地形不適合騎兵轉用槍兵代替也可以..

現在初級實在有點太簡單..本人不太鼓吹..但肯做戰記已經比我甚麼都不做好了= =
如果玩初級的可能一開始便直接挑戰強大勢力才有看頭..不然儲實力的AI根本不夠打..

嗯..咁我改唔改難度牙
打大勢力..

PM
玩三國志的玩家
發表於: Aug 8 2009, 11:41  
Quote Post

~利物浦~

發表數: 639
註冊日期: 1-17-2008

聲望:107

QUOTE (殘勵 @ Aug 8 2009, 15:06 )
1.比人打冇反擊
2.要保護

不是一定騎兵/槍兵的...弩海都可以的...再派些高智力的就可以了... happy.gif 衝車可以跟隨弩海+混亂部隊前進就可...
回上:改回上級...想玩真正的難度就玩超級 twisted.gif 修改器可以中途更改存檔難度是可以的

本篇文章已被 玩三國志的玩家 於 Aug 8 2009, 11:42 編輯過

呂蒙
發表於: Aug 8 2009, 13:56  
Quote Post

失敗者

QUOTE (玩三國志的玩家 @ Aug 8 2009, 19:41 )
QUOTE (殘勵 @ Aug 8 2009, 15:06 )
1.比人打冇反擊
2.要保護

不是一定騎兵/槍兵的...弩海都可以的...再派些高智力的就可以了... happy.gif 衝車可以跟隨弩海+混亂部隊前進就可...
回上:改回上級...想玩真正的難度就玩超級 twisted.gif 修改器可以中途更改存檔難度是可以的

嗯那麼我會改為上級,但下一個應該要星期一才出

本篇文章已被 呂蒙 於 Aug 14 2009, 03:03 編輯過

PM
呂蒙
發表於: Aug 9 2009, 08:13  
Quote Post

失敗者

孔伷:咩話?ON居董啊...無啦啦來咩鬼姐..我又唔係打你
廖化:冇計啦..我地唔夠兵力同佢打..就算夠都唔係咁哂法啦
文官:郭嘉SEND EMAIL過來
主公可以番許都先,我同張任會係城破之前番許昌,唔想比佢禁易拎番宛城

孔伷:咁...劉辟,廖化,番歸!
郭嘉又SEND EMAIL啦...
登用左甘寧同韓玄

孔伷:又多2個...廢物
廖化:甘寧唔係廢物來架...佢屈過我
孔伷:嘩你都幾老實..唔驚我唔重用你咩
廖化:唔重用就你走寶姐
孔伷:串我?斬你頭啊拿
廖化:好串咩?唔串囉
孔伷:玩野
-------------------------------------------------
劉辟:主公,甘寧背叛!
孔伷:#@*&%
廖化:算啦..我地番許都...
孔伷:叫埋張任佢地出城..我地番許都先..唔理個董董餘黨
------------------------------------------------
廖化:主公,曹操來左
孔伷:曹操??
廖化:係
孔伷:埋伏刀斧手,準備斬佢!
廖化: sweat.gif 光榮禁止斬來使
孔伷:我邊到光榮姐..我黑暗牙 XD.gif
廖化:總之唔得啦
孔伷:咁算囉..好叻咩
----------------------------------------------
曹操:放左陳宮啦..我要番去同佢...
孔伷:同佢做咩@@
曹操:你理得我姐..你放唔放
孔伷:既然曹操你同陳宮禁..咩..我咪放囉
曹操:多謝哂 grin2.gif
---------------------------------------------
袁術:發現以許昌為目標既曹軍!
user posted image
孔伷:好賤牙..趁我軍大敗...叫第二軍團SEND D兵來啦
袁術:係!
---------------------------------------------
孔伷:廖化出兵6000迎擊!
廖化:軍師同張任將軍重未番到...
孔伷:軍師!
郭嘉:主公,快D命廖化番來..我地要死守!
孔伷:OK!
郭嘉:主公.廖化,去汝南領新力軍過來幫手!
孔伷.廖化:得!好野..唔洗打 XD.gif
郭嘉:劉曄整亂黃忠!我整亂夏侯!張任等將軍迎擊呂布,因為佢有陳宮
眾人:OK!
-------------------------------------------------

本篇文章已被 呂蒙 於 Aug 10 2009, 13:07 編輯過

PM
美周郎
發表於: Aug 9 2009, 10:59  
Quote Post

吳國大都督

發表數: 79
註冊日期: 6-12-2008

聲望:-16

老實講,我覺得書面語好過口語。

大江東去,浪淘盡,千古風流人物。
好偉大呀 user posted image
呂蒙
發表於: Aug 10 2009, 01:56  
Quote Post

失敗者

QUOTE (美周郎 @ Aug 9 2009, 18:59 )
老實講,我覺得書面語好過口語。

因為有人提議我增加趣味...我都認為戰記係需要趣味..所以試下..書面語重好牙..咁我應該口語定書面語= =

PM
美周郎
發表於: Aug 10 2009, 03:31  
Quote Post

吳國大都督

發表數: 79
註冊日期: 6-12-2008

聲望:-16

參考前輩的吧

大江東去,浪淘盡,千古風流人物。
好偉大呀 user posted image
donaldli
發表於: Aug 10 2009, 11:17  
Quote Post

五品官

發表數: 799
註冊日期: 11-11-2008

活躍:12
聲望:201

偶爾弄一個笑話也可以增加趣味的...
不過文筆如何...
看你自己了

三國人
發表於: Aug 10 2009, 11:36  
Quote Post

Beginner

發表數: 438
註冊日期: 7-31-2007

活躍:4
聲望:23

QUOTE (呂蒙 @ Aug 9 2009, 16:13 )
孔伷:又多2個...
廖化:甘寧唔係物來架...佢屈過我

應該係廢物

呂蒙
發表於: Aug 10 2009, 13:05  
Quote Post

失敗者

QUOTE (三國人 @ Aug 10 2009, 19:36 )
QUOTE (呂蒙 @ Aug 9 2009, 16:13 )
孔伷:又多2個...
廖化:甘寧唔係物來架...佢屈過我

應該係廢物

嗯,我會改架啦,唔該哂

偶爾弄一個笑話也可以增加趣味的...
不過文筆如何...
看你自己了

我明白..那我還是用回書面語..因為至今無人讚同

本篇文章已被 呂蒙 於 Aug 10 2009, 13:06 編輯過

PM
呂蒙
發表於: Aug 11 2009, 14:28  
Quote Post

失敗者

廖化:主公,劉辟被捉
孔伷: (膽小起來)許昌軍馬撒回汝南,命壽春太守輸送軍隊來支援,汝南增加生產兵裝!

汝南
孔伷:他日一定殺你!
孔伷:胡說!
郭嘉: (主公不信,換個方法說!)
孔伷:好吧..那麼..先由軍師和劉曄說說我軍動向
劉曄:我軍兵力雖劣於董卓餘黨,但比其他勢力都好..與我軍兵力相約的是劉焉,袁紹和孫堅。
郭嘉:我軍現佔領江東,又有孫堅為同盟,我們應該先消滅曹操,然後攻擊劉表,放棄中原,雄霸江東!
孔伷:那就出征!軍師..分配我軍兵力!
郭嘉:我軍分成8隊,共出兵五萬,一定要攻下許昌,然後再攻擊洛陽!一定要在6個月之內攻下!劉縣,你去和董卓餘黨申請停戰。
眾人:是!

郭嘉:先鋒袁術。中鋒雷銅。大將張任。中軍呂虔,主公。後軍劉曄。援軍裴元紹,金旋。速速進軍!
劉曄:軍師大人,可再命汝南餘下的軍隊也出兵。劉表這家伙根本不用防..留兵在汝南也沒用
郭嘉:那麼...
孔伷:淮!但還留許靖..汝南始終要留人管理,何況許靖沒打仗的能力
郭嘉: (主公突然聰明多了)好!

廖化:袁術隊潰滅...
孔伷:小小損失而已
廖化:張任與呂布單打!
孔伷:笨狗...
廖化:張任輸了..但沒被捉
孔伷:多謝老天!幸好幸好
孔伷:斬了劉辟!
孔伷:不,是背叛我的宿命!
郭嘉:可恨啊..竟然消耗了萬多兵力攻下二萬兵的城..許昌果然不簡單
劉曄:軍師,董卓餘黨正在攻擊洛陽!
郭嘉:出擊!

劉曄:主公,我們要快點收納曹操人才,之後回汝南佔荊洲
孔伷:行了行了

本篇文章已被 呂蒙 於 Aug 11 2009, 14:29 編輯過

PM
chunsan229
發表於: Aug 12 2009, 09:46  
Quote Post

五品官

發表數: 918
註冊日期: 3-20-2008

聲望:233

樓主,其實對一些比自己武力高的武進單挑
用防御最好,儲滿3格後用無雙,很有可能打傷敵武將,接下來就容易解決了
PM
呂蒙
發表於: Aug 12 2009, 12:20  
Quote Post

失敗者

QUOTE (chunsan229 @ Aug 12 2009, 17:46 )
樓主,其實對一些比自己武力高的武進單挑
用防御最好,儲滿3格後用無雙,很有可能打傷敵武將,接下來就容易解決了

謝謝提醒,,下次會用的了,,
因為看見張任接受了...心想一定輸..所以沒用這方法

PM
西涼錦馬超
發表於: Aug 12 2009, 12:27  
Quote Post

移情別戀...愛上了曹操xd↑但我還是馬超

發表數: 782
註冊日期: 4-12-2008

聲望:66

樓主居然連韓玄之流都出得落手- -

馬超作品集(抄人耶):

存檔劇本:
晉傳

曹孟德傳

劉玄德傳

美人傳

一般劇本:
蜀國統一戰

吳國之亂

強弱大戰記
呂蒙
發表於: Aug 12 2009, 14:35  
Quote Post

失敗者

QUOTE (西涼錦馬超 @ Aug 12 2009, 20:27 )
樓主居然連韓玄之流都出得落手- -

用孔伷...有兵沒將啊...
韓玄其實是...以兵抵兵
我扣他1000
自軍損傷1000
他扣我1000
他損傷可能才800

浪費..但沒法...
孔伷就是這樣= =

PM
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (6) 1 2 [3] 4 5 ... 最後 » Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0227 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]