Reply to this topicStart new topicStart Poll

> The Pianist, believe me,this is the right place
司馬仲達
發表於: Oct 12 2003, 04:32  
Quote Post

Lumberjack

發表數: 1,347
所屬群組: 待認證
註冊日期: 9-18-2003

活躍:12
聲望:364

關於納粹德軍的戰爭罪行,最廣為人知的莫過於屠殺六百萬猶太人
在<鋼琴戰曲>這套電影裡面所說的,是首個為納粹德軍所入侵,踐踏的國家--波蘭

電影裡面的情節,我不打算在此細說.對於我個人的感覺,就是從書裡,文字上所看到的,關於
屠殺猶太人的罪行,我在這套電影裡面得到了最深刻的感受.一切都是那麼慘不忍睹,
戰敗國的人民,尤其是猶太人,為了最基本的生存權利而失去了他們的尊嚴.

慶幸自己活在不受到戰火波及的地方,同時亦痛恨所有無故掀起戰端的人.

--------------------
飛愛敬君子而不恤小人
1923年孫中山在香港大學演講,宣稱他的革命思想發源地「即為香港」。他說,香港的秩序整齊而安穩,與中國的混亂腐敗成強烈對比,激發他發動革命。「我恆默念...何以如此不同?外人能於七八十年間在一荒島上成此偉績,中國以四千年之文明乃無一地如香港者,其故安在?」---<<香港簡史>>

講左咁耐, 幾時先出老解?

紅皮狗應該係有色盲, 只見紅色, 別色不見
PM
紀靈
發表於: Oct 12 2003, 09:09  
Quote Post

七品官

發表數: 493
所屬群組: 一般
註冊日期: 10-01-2003

活躍:3
聲望:46

QUOTE (司馬仲達 @ Oct 12 2003, 12:32 PM)
關於納粹德軍的戰爭罪行,最廣為人知的莫過於屠殺六百萬猶太人
在<鋼琴戰曲>這套電影裡面所說的,是首個為納粹德軍所入侵,踐踏的國家--波蘭

電影裡面的情節,我不打算在此細說.對於我個人的感覺,就是從書裡,文字上所看到的,關於
屠殺猶太人的罪行,我在這套電影裡面得到了最深刻的感受.一切都是那麼慘不忍睹,
戰敗國的人民,尤其是猶太人,為了最基本的生存權利而失去了他們的尊嚴.

慶幸自己活在不受到戰火波及的地方,同時亦痛恨所有無故掀起戰端的人.

希特勒話咁佢憎猶太人,是因為被1個猶太人欺負過
PMEmail Poster
司馬仲達
發表於: Oct 12 2003, 13:02  
Quote Post

Lumberjack

呢個只係一個比較好聽既藉口...(可能真有其事,但肯定唔係主因)

實際上係希特勒發現猶太人種族入面有好多能人異士
(較為有名既有愛因斯坦,佛洛伊德),希特勒深感猶太人有能力去破壞佢既侵略計畫,
所以佢以優生學為理由,將"較為低等"既猶太人進行種族清洗

一直以來我十分欣賞二戰時候德軍既表現,覺得佢地有勇有謀,
有效率及紀律性強(只係德國正規軍,唔包括希姆萊既褐衫隊同秘密警察).可惜出左個希魔,一個聰明既瘋子手執一把利劍,對其他人既禍害可想而知.

本篇文章已被 司馬仲達 於 Oct 12 2003, 13:03 編輯過

飛愛敬君子而不恤小人
1923年孫中山在香港大學演講,宣稱他的革命思想發源地「即為香港」。他說,香港的秩序整齊而安穩,與中國的混亂腐敗成強烈對比,激發他發動革命。「我恆默念...何以如此不同?外人能於七八十年間在一荒島上成此偉績,中國以四千年之文明乃無一地如香港者,其故安在?」---<<香港簡史>>

PM
紀靈
發表於: Oct 13 2003, 11:56  
Quote Post

七品官

我也欣賞德軍的紀律,可惜好的裝備都給了只懂幹壞事的黨衛軍,看到黨衛軍在戰場的表現真令人失望.
希特勒經常強調血统純正,但在戰爭中後期卻有極多的非日耳曼的部隊入伍作戰,連印度人也成批的當上黨衛軍,真命人啼笑皆非.
司馬仲達
發表於: Oct 13 2003, 12:12  
Quote Post

Lumberjack

QUOTE (紀靈 @ Oct 13 2003, 07:56 PM)
我也欣賞德軍的紀律,可惜好的裝備都給了只懂幹壞事的黨衛軍,看到黨衛軍在戰場的表現真令人失望.
希特勒經常強調血统純正,但在戰爭中後期卻有極多的非日耳曼的部隊入伍作戰,連印度人也成批的當上黨衛軍,真命人啼笑皆非.

我曾經在書看過,一隊蘇軍連軍官向德軍投降,
之後改編為德軍參與東線戰事.....即係打番蘇聯佬

戰後呢隊蘇軍由盟軍轉介回蘇聯...

題外話,呢隊打過自己人既蘇軍,番到祖國之後唔知下場係點呢??
以共黨/史達林既辦事方式來看,恐怕.....

p.s.紀兄喜歡二戰時的哪個部隊/將領?
我最欣賞的是隆美爾
部隊方面則是隆美爾麾下的第七裝甲師

飛愛敬君子而不恤小人

PM
紀靈
發表於: Oct 13 2003, 13:26  
Quote Post

七品官

記得有支由白俄,烏克蘭降兵組成的德軍,組成就加入華沙附近作戰,一落場就做哂逃兵,部隊馬上消失.如果我是德軍指揮,一定派他們去守西線海岸.
我也欣賞隆美爾,可惜有個古怪老世.隆美爾守大西洋璧壘,希特勒又唔給他整個法國,搞到意見分岐,自己又收理支西線裝甲精銳部隊,自食其果.
我最憎戈林,經常話自已空軍最勁,人又自大狂妄,臨gameover 仲想作反
司馬仲達
發表於: Oct 14 2003, 13:20  
Quote Post

Lumberjack

聞說戈林於一戰時表現十分出色,所以會在二戰一開始(無記錯掛?)就被任命為帝國大元帥,
為希特勒之下,納粹空軍的第一號人物.
可是他的貢獻卻遠不及軍階比他低得多的部下.
後來更漸漸淪為佞臣一般的角色.

順帶一提,德國空軍中我最喜愛的人物是哈特曼(Erich Hartmann),他只是一名少校
但卻得到了納粹德軍之內第二高的殊榮--鑽石寶劍橡葉騎士十字勳章
而全德國數以百萬計的軍人當中,能夠有此榮譽的,僅27位而已(其中一位是隆美爾元帥)
而他的功績,相信是空前絕後的了--
個人擊墜352架敵機

本篇文章已被 司馬仲達 於 Oct 14 2003, 13:32 編輯過

飛愛敬君子而不恤小人

PM
hahaha~!
發表於: Oct 14 2003, 19:58  
Quote Post

司令官大人

發表數: 1,606
註冊日期: 9-24-2003

活躍:8
聲望:146

QUOTE (紀靈 @ Oct 13 2003, 09:26 PM)
記得有支由白俄,烏克蘭降兵組成的德軍,組成就加入華沙附近作戰,一落場就做哂逃兵,部隊馬上消失.如果我是德軍指揮,一定派他們去守西線海岸.
我也欣賞隆美爾,可惜有個古怪老世.隆美爾守大西洋璧壘,希特勒又唔給他整個法國,搞到意見分岐,自己又收理支西線裝甲精銳部隊,自食其果.
我最憎戈林,經常話自已空軍最勁,人又自大狂妄,臨gameover 仲想作反

我想如果是由降兵組成的部隊, 不論讓他們在哪裡駐守也會偷走的......

user posted image
郁博書山騰駿馬,文深經海駕輕舟
依個, 仍然係一個......謎......
紀靈
發表於: Oct 16 2003, 03:21  
Quote Post

七品官

QUOTE (hahaha~! @ Oct 15 2003, 03:58 AM)
QUOTE (紀靈 @ Oct 13 2003, 09:26 PM)

我想如果是由降兵組成的部隊, 不論讓他們在哪裡駐守也會偷走的......

調到西線,可以走到那兒去?但在東線,他們走兩步就可以回到祖國,所以先敢走

請問司馬兄,德軍的反坦克兵器是怎樣的呢?
司馬仲達
發表於: Oct 16 2003, 05:45  
Quote Post

Lumberjack

QUOTE (紀靈 @ Oct 16 2003, 11:21 AM)
請問司馬兄,德軍的反坦克兵器是怎樣的呢?

呃.....這個我就不太清楚了 tongue.gif
我能夠在圖書館找到關於二戰德軍的書藉,多是一些傳記,
戰事記錄等.而關於兵器的書藉裡面,雖然有講及反坦克武器,
可是卻沒有很詳盡的介紹(也可能是看過之後不記得了 tongue.gif )

我想反坦克兵器(Anti-tank weapon,ATW)只是一個總稱.步兵火箭砲,地雷,
坦克砲,以及其他搭載在車輛上的專用反坦克砲,都可以是ATW.

紀兄有沒有關於二戰軸心國/武器的好書介紹?

飛愛敬君子而不恤小人

PM
紀靈
發表於: Oct 17 2003, 13:18  
Quote Post

七品官

QUOTE (司馬仲達 @ Oct 16 2003, 01:45 PM)

有本
"第二次世界大戰的超級武器"
"第二次世界大戰異想天開的武器"
唔知司馬兄睇過未
它介紹好多古靈精怪的武器,多數係德國貨,還有不少日本嘅超失敗嘗試
盟軍少d,有個英國嘅搞笑武器,美國超級戰列艦"蒙大拿"級
司馬仲達
發表於: Oct 17 2003, 14:33  
Quote Post

Lumberjack

QUOTE (紀靈 @ Oct 17 2003, 09:18 PM)
QUOTE (司馬仲達 @ Oct 16 2003, 01:45 PM)

有本
"第二次世界大戰的超級武器"
"第二次世界大戰異想天開的武器"
唔知司馬兄睇過未
它介紹好多古靈精怪的武器,多數係德國貨,還有不少日本嘅超失敗嘗試
盟軍少d,有個英國嘅搞笑武器,美國超級戰列艦"蒙大拿"級

睇過喇,日本仔寫既~
每本都睇左兩次
記憶最深既係800mm口徑既列車砲"道拉"
以聚焦太陽光達到摧毀目標既太陽砲

我反而係想睇下D單兵武器,例如手槍,步槍,火箭砲,迫擊砲,手榴彈之類既武器

納粹德國雖然係侵略者,但係戰爭卻係促進科技大力發展既契機
導彈(V1[飛彈],V2[導向飛彈]),噴射機(首架噴射戰鬥機Me262).....都係德國人發明既
而核子力量亦係德國人間接促成研發既

戰後蘇聯同美國都囉走左好多德國既科學家
直接令到兩國既科技水平突飛猛進
亦間接開始左太空時代
皆因當時德國既火箭推進技術處於世界領先地位
而美蘇兩國正是最大的得益者
事實證明,蘇聯係第一個發射升空火箭既國家
而美國就係首個登陸月球既國家

我記得有個好似大車碌咁既款既武器
唔記得有咩用,好似係英國貨
幾鬼好笑

飛愛敬君子而不恤小人

PM
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0150 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]