Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 佔中須三思才後行
Leaf
發表於: May 21 2014, 11:54  
Quote Post

請開金口

發表數: 3,516
所屬群組: 一般
註冊日期: 9-19-2003

活躍:14
聲望:428

吹脹80後 - 張潤衡

雖則我的確對吳克儉沒有好感,但我認同他指出佔中是犯法行為。

此文是我以教育者身份寫給學生的,特別是那些對「佔中」或「爭取普選」等議題一知半解或一無所知,但又十分支持佔中的青少年。如果想知道自己是否這類人,請立即作答佔中或爭取普選是甚麼。答不出的同學,請小心考慮吳克儉的提醒,佔中確是非法行為,正如焚燒國旗一樣,管你燒的意義是好是壞,犯法了就會受到法律的制裁,大家必須知道法院並不是一處談人情的地方。就算是公民抗命也好,那還是犯了法,警察真的有權去拉你,法官也真的會判刑。所以我提醒大家得三思而後行。

要數歷史上作過公民抗命的偉人有馬丁路德金與曼德拉,都是為了抵抗惡法而坐了許久的牢,然後又真的成功把公義伸張。也可以說,連曾德成也因公民抗命而坐過牢,所以你認為「為了正義而犧牲是必然的」!這很合理,畢竟有爭取便預備了有犧牲,但是,我希望大家在出發之前,務必確保自己已能作答佔中或爭取普選的意義,並真心認同和作好為公義犧牲的準備。佔中並不是遊戲,別做出讓自己後悔的選擇。

另外,也建議大家先和家人商量一下,因為坐牢從來都不是一個人在受苦的。

周一、三、五刊登

說來說去佔中犯了甚麼法?
除非出現吊打軍人; 否則一群人在馬路靜坐連口號都不叫可以用甚麼條例CHARGE?

阻街最多罰款了事; 就算是萬用的遊蕩罪又坐得多少年 laugh.gif

--------------------
沒有主題就不會有討論,沒有討論這個討論區就要開始掃灰塵。特別是這個本來以三國誌主題為主打的論壇,在現在單機市場委縮,近來也沒有新一代三國誌或單機的三國遊戲的情況下,此種其他討論突顯重要。

諸如所以,政治討論,歷史討論,東方系列,信長系列等等一的討論,支撐著這個三國風漸漸江河日下的三國誌討論區。

就算有偏向性又如何?每個人能中立,高人般世事都給你看透了?

原來猥褻侵犯不但只要啞忍,還要打開雙腳歡迎入去要大叫熱咕真是大開眼界!

某日,某蛇與某b曾是水火不相容的敵人
今日,某蛇與某b是雷打不動的戰友

果真如言,沒有永遠的敵人,也沒有永遠的朋友,只有永遠的利益?
PM
司馬仲達
發表於: May 21 2014, 12:48  
Quote Post

Lumberjack

發表數: 1,347
所屬群組: 待認證
註冊日期: 9-18-2003

活躍:12
聲望:364

先不論佔中在實質法律上是有沒有罪
單是整個所謂的佔中"行動"從一開始就已經埋下失敗的伏線

一件被認為係該做既事,竟然可以拖咁耐,討論黎討論去都未行動,正正係應左書生造反十年不成呢句說話

而且,係佔中舉旗以來直到近日,所謂泛民主、真普聯既陣營,處處內鬨、連一致既方向都無
從來歷史由勝利者書寫,呢一盤散沙既所謂"民主鬥士",數十年後好自然就會被打成亂黨

其實,究竟佔中三人組,係真心想去做實事既人,定只係引蛇出洞既陽謀誘餌,只有佢自己三個先清楚

簡單D講,我唔認為香港會有所謂既民主,因為當你知道所謂既民主鬥士,連最基本既團結一致、槍口對外都做唔到,比中共、香港政府"輾碎"根本係意料中事

佔中我唔會去,因為佔中只不過係一場鬧劇

如果申請唔到不反對通知書,應該可以落非法集會或者阻街
如果清場既時候有咩問題,落埋拒捕

可以預見,佔中進行時一定會有對方陣營預插既樁起勢搞事,以便造成輿論,
話佔中最後演變成暴力行為,咁成套大龍鳳就完滿喇

本篇文章已被 司馬仲達 於 May 21 2014, 12:52 編輯過

飛愛敬君子而不恤小人
1923年孫中山在香港大學演講,宣稱他的革命思想發源地「即為香港」。他說,香港的秩序整齊而安穩,與中國的混亂腐敗成強烈對比,激發他發動革命。「我恆默念...何以如此不同?外人能於七八十年間在一荒島上成此偉績,中國以四千年之文明乃無一地如香港者,其故安在?」---<<香港簡史>>

講左咁耐, 幾時先出老解?

紅皮狗應該係有色盲, 只見紅色, 別色不見
PM
Leaf
發表於: May 21 2014, 13:02  
Quote Post

請開金口

QUOTE (司馬仲達 @ May 21 2014, 20:48 )
先不論佔中在實質法律上是有沒有罪
單是整個所謂的佔中\"行動\"從一開始就已經埋下失敗的伏線

一件被認為係該做既事,竟然可以拖咁耐,討論黎討論去都未行動,正正係應左書生造反十年不成呢句說話

而且,係佔中舉旗以來直到近日,所謂泛民主、真普聯既陣營,處處內鬨、連一致既方向都無
從來歷史由勝利者書寫,呢一盤散沙既所謂\"民主鬥士\",數十年後好自然就會被打成亂黨

其實,究竟佔中三人組,係真心想去做實事既人,定只係引蛇出洞既陽謀誘餌,只有佢自己三個先清楚

簡單D講,我唔認為香港會有所謂既民主,因為當你知道所謂既民主鬥士,連最基本既團結一致、槍口對外都做唔到,比中共、香港政府\"輾碎\"根本係意料中事

如果申請唔到不反對通知書,應該可以落非法集會或者阻街

可以預見,佔中進行時一定會有對方陣營預插既樁起勢搞事,以便造成輿論,
話佔中最後演變成暴力行為,咁成套大龍鳳就完滿喇

那失敗的定義是:

1. 最終沒佔中不了了之

2. 佔中人數遠遜於預期; 甚至少於100人

但這都好; 這都證實到香港地七百萬人之中,實在係有比例唔少既人,覺得民主同普選係冇必要的。
冇必要唔緊要; 只不過到時有咩事唔好喊唔好嘈

3. 最終被武力鎮壓

4. 佔完; 人全部被拉告遊蕩罪坐2年監; 然後2017選特首只有建制派侯選人

那一種?

如果申請唔到不反對通知書,非法集會或者阻街

非法集會或者阻街都是罰款了事的小罪; 比遊蕩小事; 去得都唔會在乎留案底做唔到政府工;
至於拒捕已講明非暴力抗爭被抬走時任拉。

本篇文章已被 Leaf 於 May 21 2014, 13:06 編輯過

沒有主題就不會有討論,沒有討論這個討論區就要開始掃灰塵。特別是這個本來以三國誌主題為主打的論壇,在現在單機市場委縮,近來也沒有新一代三國誌或單機的三國遊戲的情況下,此種其他討論突顯重要。

諸如所以,政治討論,歷史討論,東方系列,信長系列等等一的討論,支撐著這個三國風漸漸江河日下的三國誌討論區。

原來猥褻侵犯不但只要啞忍,還要打開雙腳歡迎入去要大叫熱咕真是大開眼界!

果真如言,沒有永遠的敵人,也沒有永遠的朋友,只有永遠的利益?
PM
司馬仲達
發表於: May 21 2014, 13:20  
Quote Post

Lumberjack

所謂既失敗,

但這都好; 這都證實到香港地七百萬人之中,實在係有比例唔少既人,覺得民主同普選係冇必要的。

佔中一定會有,規模幾大我就唔係好知。不過十萬八萬我相信走唔甩

3. 最終被武力鎮壓

先要問你武力既定義。如果胡椒噴霧就係其中一種,咁肯定會有武力出現,至於鎮唔鎮壓得到...well

4. 佔完; 人全部被拉告遊蕩罪坐2年監; 然後2017選特首只有建制派侯選人

法不治眾,其實都只係拉頭頭果十個八個
三萬警察拉十萬疑犯?有位你坐都無咁多時間落口供

候選人應該會有民主派,只不過呢個民主派係咩人,係何俊仁定梁國雄,意義已經好唔同

咩叫失敗?如果佔中係想爭取某種普選方式為最終目的,咁爭取唔到就叫做失敗囉
無論民主派提出咩方案,而香港市民同中共都可以接受,咁就叫做勝利
因為不論最後選出黎結果如何,最少呢個都係民心所向既方案,咁如果呢個方案最後都係選個建制派出黎,香港市民都只可以認命,然後等下次選舉

飛愛敬君子而不恤小人
1923年孫中山在香港大學演講,宣稱他的革命思想發源地「即為香港」。他說,香港的秩序整齊而安穩,與中國的混亂腐敗成強烈對比,激發他發動革命。「我恆默念...何以如此不同?外人能於七八十年間在一荒島上成此偉績,中國以四千年之文明乃無一地如香港者,其故安在?」---<<香港簡史>>

PM
Leaf
發表於: May 21 2014, 14:08  
Quote Post

請開金口

QUOTE (司馬仲達 @ May 21 2014, 21:20 )
所謂既失敗,

佔中一定會有,規模幾大我就唔係好知。不過十萬八萬我相信走唔甩

我卻估只有一萬人左右; 我講得參加得的不在乎冇政府工做潛台詞就係大部份人怕冇政府工做, 怕冇大公司做; 怕冇得移民; 甚至怕冇左而家份工;坐監刑期或者不長但有案底。 這不是七一遊行遊完就算大家遊完返屋企食飯訓覺而係真係抗爭唔知幾多日。

淨係做過野都知公司會唔會俾你無了期請假(就算自願NO PAID都好)。

本篇文章已被 Leaf 於 May 21 2014, 14:12 編輯過

PM
Caesar
發表於: May 21 2014, 14:32  
Quote Post

Loop

發表數: 7,489
所屬群組: 軍團長
註冊日期: 12-18-2004

活躍:50
聲望:2218

佔領上環才叫真本事呢

Get busy living, or get busy dying.

.
PM
Leaf
發表於: Jun 22 2014, 04:52  
Quote Post

請開金口

QUOTE (司馬仲達 @ May 21 2014, 21:20 )
所謂既失敗,

3. 最終被武力鎮壓

先要問你武力既定義。如果胡椒噴霧就係其中一種,咁肯定會有武力出現,至於鎮唔鎮壓得到...well

候選人應該會有民主派,只不過呢個民主派係咩人,係何俊仁定梁國雄,意義已經好唔同

咩叫失敗?如果佔中係想爭取某種普選方式為最終目的,咁爭取唔到就叫做失敗囉
無論民主派提出咩方案,而香港市民同中共都可以接受,咁就叫做勝利
因為不論最後選出黎結果如何,最少呢個都係民心所向既方案,咁如果呢個方案最後都係選個建制派出黎,香港市民都只可以認命,然後等下次選舉

仲達你不去佔中應該是大部份香港人選擇畢竟不是遊完就算;
但電子投票你有沒有投? 如果沒有可不可以說說原因? mellow.gif

我說的武力是指普通警方無力控制要出軍隊 mellow.gif

本篇文章已被 Leaf 於 Jun 22 2014, 04:55 編輯過

PM
司馬仲達
發表於: Jun 22 2014, 17:49  
Quote Post

Lumberjack

QUOTE (Leaf @ Jun 22 2014, 12:52 )
所謂既失敗,

3. 最終被武力鎮壓

仲達你不去佔中應該是大部份香港人選擇畢竟不是遊完就算;
但電子投票你有沒有投? 如果沒有可不可以說說原因? mellow.gif

我說的武力是指普通警方無力控制要出軍隊 mellow.gif

無投電子票

還有時間,或者去投實票

警察應付唔到既場面?我唔認為會有
立法會成堆鐵馬拉走都好,最後尾咪又攪得掂

講動員能力、裝備、訓練等等,無可能攪唔掂示威者

最緊要,佢可以耷你,你唔可以掂佢,就算佢表面上唔耷你,鏡頭外都可以耷你

綁住對手比你打仲點可能應付唔到

飛愛敬君子而不恤小人

PM
Leaf
發表於: Jun 23 2014, 00:04  評價+1
Quote Post

請開金口

QUOTE (司馬仲達 @ Jun 23 2014, 01:49 )
還有時間,或者去投實票

警察應付唔到既場面?我唔認為會有
立法會成堆鐵馬拉走都好,最後尾咪又攪得掂

講動員能力、裝備、訓練等等,無可能攪唔掂示威者

最緊要,佢可以耷你,你唔可以掂佢,就算佢表面上唔耷你,鏡頭外都可以耷你

綁住對手比你打仲點可能應付唔到

又或者出現這0.01%出現的; 就是當時派去前線警務人員大多數支持民主對上頭命令hea做。 大慨好似東德果次咁。

PM
Leaf
發表於: Jun 25 2014, 11:31  
Quote Post

請開金口

QUOTE (司馬仲達 @ May 21 2014, 20:48 )

簡單D講,我唔認為香港會有所謂既民主,因為當你知道所謂既民主鬥士,連最基本既團結一致、槍口對外都做唔到,比中共、香港政府"輾碎"根本係意料中事

我想討論一下引蛇出洞是甚麼事; 引誰敢反最後在中環機關槍掃死的可能性很低吧; 而且還需引? 難道黎智英需要引出來的嗎?

明明就有六四就冷處理的經驗? 為什麼這次會不停挑機?

或許正如某類人所講小布殊都能做8年總統; 不可能幻想領導永遠是對和做事有理的。

PM
1 位使用者正在閱讀本主題 (1 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0146 ]   [ 12 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]