分頁: (12) « 最前 ... 2 3 [4] 5 6 ... 最後 » ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 討論組裝電腦
陳啟明
發表於: Feb 4 2004, 17:33  
Quote Post

五品官

發表數: 954
所屬群組: 一般
註冊日期: 12-13-2003

活躍:4
聲望:8

↑二至三年都可以應付,之後一兩年就可能很吃力,特別是當PCI-EXPRESS取代AGP8X後

孟起叫到,啟明只好奉命~ tongue.gif
首先說說我砌機電腦的原則:
在選料方面,我會避免某一件硬件過於高級,同時避免硬件與硬件之間產生過大的樽頸位,繼而拖慢電腦,所以零件的等級會比較平均,但勝在樽頸位少

先說些重複的零件吧:
Liteon CDRW 523252 HK$265
這是現時新電腦的基本配備。

Maxtor 60G 8MB 7200rpm ATA133 HK$560
看到那藍色的8MB和綠色的轉速嗎?一個硬碟最影響整體效能的就是這兩項,
基本上硬碟不論你是採用ATA100、ATA133或者是SATA,那頻寬都未必用得盡,
反而CACHE跟轉速更能影響整體效能,各位知道我為何選擇MAXTOR?就是因為即使是60G它也提供8MB的CACHE,資金多的話可以加大容量及轉SATA

Innovision GeForce5700 128MB HK$1,070
Innovision GeForce5700 Ultra 128MB HK$1,325
Grandmars GeForce5900XT 128MB HK$1,470
Innovision GeForce5900 128MB HK$2,000
這些都是現時(最)新型的顯示晶片,選那一個都是看資金的多少。

Kingston DDR400 256MB-DUAL X2 CL2.5 HK$650
有網友在ICQ問過我,何以我選擇用256MBX2 ,而不用512MBX1,
主要是為了使用DUAL-CHANNAL這項功能,DUAL-CHANNAL在這裡不多說,
簡單來說是一種記憶體優化技術,使記憶體頻寬加倍。
P42.4G-3.2G都是使用DDR-400的,以配合他的800MHz FSB,除了ATHLON XP3200+及A64外,XP3000+及以下的都是333FSB的,所以可以選擇DDR-333。

夜了,明天再說

本篇文章已被 陳啟明 於 Feb 4 2004, 17:37 編輯過

--------------------
十年
PM
馬孟起
發表於: Feb 5 2004, 09:33  
Quote Post

五品官

發表數: 981
註冊日期: 9-18-2003

活躍:2
聲望:2

QUOTE (Alexchan @ Feb 4 2004, 09:50 PM)
Thanks 啟明~
其實呢幾個plan可以捱到幾多年既game呢?呵呵~

說一說自己的買機原則:

就是不買太貴的機....

根據那個不知什麼定律,電晶體的數量會比18個月以前多一倍,即是pc會大概快一倍....
你的pc在18個月後被快一倍的電腦代替...

所以自己的買機原則是只買$4000多的電腦....
如果你現在買部P42.6GC,也大概是這個價錢....
你大可以2年多後換機,不用花太多錢

就算你買GEFORCE 5750ULTRA, P43.0GC
這部PC也不可以用超過三年多.....
不要以為貴的電腦可以用久一點,差距只不過是1年左右....

所以還是買平一點好....

PM
趙梓龍
發表於: Feb 5 2004, 13:37  
Quote Post

七品官

發表數: 408

活躍:5

沒記錯是摩爾定律

我剛買了一部新電腦,基本配備是:
P4 2.8GC
Asus P4P8X SE
Samsung DDR400 256 x 2
Maxtor 80GB 2Mb HDD
Grandmars FX5700
Pioneer 16X DVD-ROM
Liteon 523252 CD-RW

Total $6060...

不過好可惜,買回來才幾天就已經壞掉了....... wacko.gif
明天要拿回去修理.......
PMEmail Poster
張三
發表於: Feb 5 2004, 14:52  
Quote Post

四品官

發表數: 1,246
註冊日期: 9-19-2003

聲望:9

QUOTE (趙梓龍 @ Feb 5 2004, 09:37 PM)
沒記錯是摩爾定律

P4 2.8GC

不過好可惜,買回來才幾天就已經壞掉了....... wacko.gif

Moore Law, 摩爾(好像)是Intel創辦人之一

壞了什麼?
趙梓龍
發表於: Feb 5 2004, 14:57  
Quote Post

七品官

QUOTE (張三 @ Feb 5 2004, 10:52 PM)
QUOTE (趙梓龍 @ Feb 5 2004, 09:37 PM)
沒記錯是摩爾定律

P4 2.8GC

Moore Law, 摩爾(好像)是Intel創辦人之一

壞了什麼?

知道就好了,一開機就說 "No Hard Disk Drive detected!"
線又沒有接駁不良,連想重裝OS都唔得...
陳啟明
發表於: Feb 16 2004, 12:47  
Quote Post

五品官

format harddisk看看行不行

↑+↓不行就送去代理度or找人來維修吧

本篇文章已被 陳啟明 於 Feb 16 2004, 14:15 編輯過

十年
PM
馬孟起
發表於: Feb 16 2004, 14:07  
Quote Post

五品官

QUOTE (陳啟明 @ Feb 16 2004, 08:47 PM)

沒有可能.....
用windowsxp/2000的cd-rom boot機後,會有不能偵測硬碟.....
(你不夠清楚)
PM
趙梓龍
發表於: Feb 18 2004, 09:34  
Quote Post

七品官

QUOTE (陳啟明 @ Feb 16 2004, 08:47 PM)

↑+↓不行就送去代理度or找人來維修吧

我當然有試過了,也不行
終於拿了去那店舖,整了整後就給我換個新的,現在已經沒問題了
Alexchan
發表於: Feb 20 2004, 05:44  
Quote Post

據點兵長

發表數: 2,406

活躍:10
聲望:129

嗚...我的機在wednesday 突然死了...
開不到...究竟係咩事?
又會咁巧合既!!

我的新機在monday先有...
要捱...

但why i am where?
係school嘛...1hours之後入camp~
好在...捱得冇咁辛苦...
不過尋日sport day跑左3000米...肉體上好辛苦>.<
星期一, 二見啦各位!

係...有樣野問埋...
正常黎講cpu既fan係咪拆左個扣就拎得出黎嫁啦?
前天拆機時拆不到....就是廠機的關係...>.<
呵...tiny前陣子也close了...又是巧合...
PMUsers Website
陳啟明
發表於: Feb 21 2004, 09:26  
Quote Post

五品官

散熱膏會STICK著個CPU同散熱器,想加強散熱效率可以學孟起咁清理散熱器上的積塵
個人認為唔好亂攪個HEATSINK

↑對了你部新電腦規格如何?

十年
PM
Alexchan
發表於: Feb 23 2004, 14:15  
Quote Post

據點兵長

>.<
換了...但火牛唔夠線插...
d 舊野仲未copy到過黎 help...

我阿哥幫我買既呢部機...
只係中等水平,
$3900

CPU AMD Althon XP 2600+
MainBoard Asus A7N8X-X
Ram 256MB DDR-Ram PC-333
HardDisk Hitachi 80GB 7200rpm
DisplayCard Grandmars GeForce Fx5600
DVD-Rom Nu Combo Drive 52x24x52x16x

好想換走晒CPU MB RAM DISPLAY...
出年先算嚕~~>.<
馬孟起
發表於: Feb 23 2004, 14:18  
Quote Post

五品官

QUOTE (Alexchan @ Feb 23 2004, 10:15 PM)
>.<
換了...但火牛唔夠線插...
d 舊野仲未copy到過黎 help...

只係中等水平,
$3900

DisplayCard Grandmars GeForce Fx5600
DVD-Rom Nu Combo Drive 52x24x52x16x

出年先算嚕~~>.<

A7N8X-X用NFORCE2,就算吧,$500多,不是太差...
(在下是A7V8X-X)

AXP2600+的價性比有問題,因為2600+好像比2500+差....

有時夠用就得,盲目升級只會浪費金錢...
PM
陳啟明
發表於: Feb 23 2004, 14:33  
Quote Post

五品官

QUOTE (Alexchan @ Feb 23 2004, 10:15 PM)
只係中等水平,
$3900

出年先算嚕~~>.<

都幾好呀,我仲以為係d咩野,若果你係打d新game,我估計未來三年的game都可以玩到,但四年內最少要換display。

十年
PM
Alexchan
發表於: Feb 23 2004, 14:36  
Quote Post

據點兵長

咁harddisk個問題有冇方法解決的?
馬孟起
發表於: Feb 23 2004, 22:44  
Quote Post

五品官

把舊harddisk install在新pc上.....
之後copy and paste過新harddisk....
PM
Alexchan
發表於: Feb 24 2004, 08:45  
Quote Post

據點兵長

我依家得一個火牛線插harddisk jar
點c & p wor...
陳啟明
發表於: Feb 24 2004, 13:22  
Quote Post

五品官

QUOTE (Alexchan @ Feb 24 2004, 04:45 PM)
我依家得一個火牛線插harddisk jar
點c & p wor...

將floopy/cd-rom d拔掉,插在舊harddisk上,記得set jumper

十年
PM
Alexchan
發表於: Feb 24 2004, 17:11  
Quote Post

據點兵長

我買了個火牛分插...一切ok了...
但依然二個問題...
第二個cd-rom被個底板頂住...入唔晒...>.<
我阿哥真係...唉...叫他換機箱lu...
vga個插頭食住左拔不走...(手指好痛ing)

依家個腦加左41.1GB(38.3gb), 5,400rpm既 hd
and
12x10x32x既 CD-RW

另外...有一段小插曲...
我拔hd 火牛線時太大力...
右手中指被display card野傷了(又一手指好痛ing...)

要既data都搬晒啦~
慢慢install d software先...
陳啟明
發表於: Feb 26 2004, 13:46  
Quote Post

五品官

QUOTE (Alexchan @ Feb 25 2004, 01:11 AM)

你係唔係未鬆螺絲?

十年
PM
Alexchan
發表於: Feb 26 2004, 16:12  
Quote Post

據點兵長

QUOTE (陳啟明 @ Feb 26 2004, 09:46 PM)
QUOTE (Alexchan @ Feb 25 2004, 01:11 AM)

你係唔係未鬆螺絲?

鬆唔到...
唉部機超廢...
好易error, hang機!!

我玩Metal Gear Solid要常save...
通常係過場時hang....
1 位使用者正在閱讀本主題 (1 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (12) « 最前 ... 2 3 [4] 5 6 ... 最後 » Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0129 ]   [ 12 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]