分頁: (11) 1 2 [3] 4 5 ... 最後 » ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 【飲食】香港飲食指南, 想食好野?搵我啦!
小魚兒
發表於: Apr 16 2005, 18:22  
Quote Post

九品官

發表數: 77
所屬群組: 一般
註冊日期: 3-31-2005

活躍:0
聲望:未有評價

唔~~~大排檔......
o係深水"寶"Shek Kip May街 同長沙灣道交界....長沙灣球場斜對面.....o係街仔入面....
有兩檔土炮大排檔.....四五十蚊一碟到啦....大大碟....幾好味....可以一試!
仲有D啤酒好夠凍....有時仲起埋雪花o架!! laugh.gif

--------------------
風之行方.............
心之行方.............
PMEmail Poster
懶蛇
發表於: Apr 17 2005, 04:39  
Quote Post

中國人不吃這一套

發表數: 22,672
所屬群組: 太守
註冊日期: 9-22-2003

活躍:47
聲望:1908

QUOTE (小魚兒 @ Apr 16 2005, 02:22 PM)
o係深水"寶"Shek Kip May街 同長沙灣道交界....長沙灣球場斜對面.....o係街仔入面....
有兩檔土炮大排檔.....四五十蚊一碟到啦....大大碟....幾好味....可以一試!
仲有D啤酒好夠凍....有時仲起埋雪花o架!! laugh.gif

8歲未夠學人飲啤酒﹐你曳曳呀你。 twisted.gif

user posted image
發表於: Apr 17 2005, 06:05  
Quote Post

Unregistered

QUOTE (小魚兒 @ Apr 17 2005, 02:05 AM)
從前銅鑼灣峰壽司是很好的....但現在水準真係大跌....好失望....
TORO壽司...而家切定仲要薄eateat...
以前只要有TORO壽司ORDER..D師傅至會囉舊TORO出黎切...OK厚的...起碼有口感!
而家就好似吹風咁....

上個星期食完........
壽司d飯一夾就散開...........=.="
秋盈
發表於: Apr 17 2005, 10:18  
Quote Post

聖教教主

發表數: 2,915
所屬群組: 君主
註冊日期: 9-19-2003

活躍:12
聲望:739

剛和朋友在銅鑼灣世界貿易中心商場三樓的「明家」吃韓國菜,水準不俗,但菜價稍貴。中午的套餐比較便宜,每份約70-80元,另收加一。女經理和部分侍應均是韓國人,但大都懂廣東話,溝通不成問題。她們給你端菜倒茶時,輕輕說一句:「Keumsahamnida」,會逗得她們好開心。 happy.gif

另外,最近發現在尖沙咀美麗華商場「諾士佛階」二樓(Starbucks樓上)有一間吃串燒小吃的店,叫「名串」,適合happy hour獨酌或與朋友小聚,這陣子我下班後也常去喝一杯。每份串燒由十多元起,也有午、晚飯套餐,豐儉由人。在金巴利道、加拿芬道口,通往諾士佛臺的小路旁邊,有一家「摩登」韓國菜館「南山谷」,小菜做得不錯,而且價錢不算貴。強力推薦他們的蛋包銀鱈魚(每份四件,48元)和鐵板醬燒豬肉(每份48元),均是佐酒和拌飯佳品。另有泡菜餃子,有少許辣,泡菜甚是爽口,味道不錯。

感月吟風多少事,如今老去無成。誰憐憔悴更飄零,試燈無意思,踏雪沒心情。

梅林邀月
PMEmail PosterUsers Website
Guest
發表於: Apr 17 2005, 14:21  
Quote Post

其實我想問..
有冇人食過加太賀??
我覺得好過味千好多好多
不過...我的standard 亦不算高
不敢話好好食
(海鮮湯底+ D 軟殼蟹唔錯^^)

所以問下有冇人食過^_^
小魚兒
發表於: Apr 17 2005, 15:19  
Quote Post

九品官

QUOTE (懶蛇 @ Apr 17 2005, 12:39 PM)
QUOTE (小魚兒 @ Apr 16 2005, 02:22 PM)

8歲未夠學人飲啤酒﹐你曳曳呀你。 twisted.gif

無計啦~~~
家訓o黎o架嘛~~~
哈哈哈~~~~xD

小魚兒
發表於: Apr 17 2005, 15:53  
Quote Post

九品官

QUOTE (小魚兒 @ Apr 17 2005, 02:05 AM)

近排係黃埔花園九期見到有間新開壽司店......叫六本木....
OKo架....仲要新開有八折....幾抵食.... wink.gif

呀! 補充一句.....
到六本木唔好叫拉麵...淡淡的...冇乜料...唔好食....
叫壽司好啦~~價錢同板前元氣差唔多啦~~ happy.gif

其實我都好想搵D又平又正既韓國食館.....
但係香港既....多數都好貴....又未別真係好好食.....
唉~~以前係加拿大有好多韓國家庭食館...移民當地的韓國人開....
佢地D野食真係好好味..什麼鐵板牛鐵板雞石頭飯...香港的真係食唔到o個種味道...
不過只是我自己的口味啦.....
如果大家知道邊間又平又好食...請話我知呢....THANS! laugh.gif

小魚兒
發表於: Apr 17 2005, 16:38  
Quote Post

九品官

QUOTE (Guest @ Apr 17 2005, 10:21 PM)
其實我想問..
有冇人食過加太賀??
我覺得好過味千好多好多
不過...我的standard 亦不算高
不敢話好好食
(海鮮湯底+ D 軟殼蟹唔錯^^)

所以問下有冇人食過^_^

加太賀! 唔! 當然好過味千啦~~
不過好多人….嘻嘻~~ happy.gif

如果鍾意食拉麵……我知道有間家庭式拉麵舖….我唔記得個名…
o係中環鏞記條街行落去威寧頓街個方向….附近有間仙宗林…
o個度D麵都好好食….大約有九至十款拉麵揀啦…仲有D小食….
三十幾至五十幾一碗啦! 我就最鍾意食佢地既地獄拉麵同燒尤魚…..
可以一試! wink.gif

小魚兒
發表於: Apr 17 2005, 17:00  
Quote Post

九品官

QUOTE (秋盈 @ Apr 17 2005, 06:18 PM)
剛和朋友在銅鑼灣世界貿易中心商場三樓的「明家」吃韓國菜,水準不俗,但菜價稍貴。中午的套餐比較便宜,每份約70-80元,另收加一。女經理和部分侍應均是韓國人,但大都懂廣東話,溝通不成問題。她們給你端菜倒茶時,輕輕說一句:「Keumsahamnida」,會逗得她們好開心。 happy.gif

另外,最近發現在尖沙咀美麗華商場「諾士佛階」二樓(Starbucks樓上)有一間吃串燒小吃的店,叫「名串」,適合happy hour獨酌或與朋友小聚,這陣子我下班後也常去喝一杯。每份串燒由十多元起,也有午、晚飯套餐,豐儉由人。在金巴利道、加拿芬道口,通往諾士佛臺的小路旁邊,有一家「摩登」韓國菜館「南山谷」,小菜做得不錯,而且價錢不算貴。強力推薦他們的蛋包銀鱈魚(每份四件,48元)和鐵板醬燒豬肉(每份48元),均是佐酒和拌飯佳品。另有泡菜餃子,有少許辣,泡菜甚是爽口,味道不錯。

TO:秋盈

明家!YA....真係貴o左D呢....

南山谷! 唔! 我成日經過但未試過呢....聽到秋盈姐咁講....下次等我去試試! laugh.gif

講開美麗華商場....我記得樓上有間川菜酒樓...因為佢地個水煮牛肉好正我至記得....
但價錢頗貴....秋盈姐可以睇睇點.... happy.gif

Guest
發表於: Apr 17 2005, 20:46  
Quote Post

QUOTE (高長恭 @ Apr 5 2005, 12:00 AM)
QUOTE (Alexchan @ Apr 4 2005, 11:34 PM)
唔知大家有冇食過滿記既芒果班戟? 我覺得好正! 好好食

滿記?
淨係試過榴槤班戟...

滿記! 係唔係西貢o個間?
好多人排隊o個隻喎……哈!

講開滿記…..佢鄰近有間日本餐館叫喜多郎…
佢地D刺身(原條開o個隻)唔差….好新鮮! 因為佢地睇當日有乜新鮮魚至做刺身…..皆因呢個關係….所以價錢都會貴D…..我上次食條鱆紅….我估大約一斤到啦…..要二百幾三百蚊….o個到D燒物都OK! 二三四十蚊o個隻…..
如果銀根鬆動…..不妨一試…….
小魚兒
發表於: Apr 17 2005, 20:51  
Quote Post

九品官

呀! 唔記得登記! 哈! biggrin.gif

仲有我想介紹大廟布袋澳o個度一下~~~
我就好鐘意係大廟釣完魚就行落去布袋澳度食野….由大廟行去大約兩三個字…..
o個度係條魚村仔….主要有兩間海鮮酒家…而我多數會係村正中間o個一間食….名我又唔記啦…..而另外一間係碼頭邊…..
我通常會叫碟椒鹽肉排(非常好食),椒鹽尤魚同炒硯,再開多兩支啤酒同兩三個朋友一齊邊飲邊食邊吹水~~~個度D野食大約四五十蚊碟啦…全部大大碟….三個人食都好飽….如果銀根鬆動…可以試下D生鮮海鮮囉….乜乜螢光墨魚刺身…炒象柭蚌仔…都幾好食…..仲有布袋澳果度有D晒乾海味賣….我通常鐘意買D蝦乾返屋企…..二三十蚊一大包! happy.gif
交通點呢?ぁi以搭地鐵到寶琳站….係商場下面有架小巴去布袋澳…去到總站落o如果去大廟釣魚釣蟹(夏天特別多蟹仔釣)….就係尾二個站落…落車會見到個乜乜俱樂部….沿住旁邊的小徑行落去…..就可以到大廟….落到去會係另一個天地呢~~~有間天后廟同碼頭!
我覺得假日或得閑去下呢D地方….吸下新鮮空氣…..都係不錯既選擇呢! laugh.gif

本篇文章已被 小魚兒 於 Apr 17 2005, 21:08 編輯過

赤練鷹
發表於: Apr 18 2005, 00:21  
Quote Post

二品官

發表數: 1,671
註冊日期: 10-17-2003

活躍:5
聲望:29

QUOTE (小魚兒 @ Apr 17 2005, 02:22 AM)

那個球場叫楓樹街球場,長沙灣球場是長沙灣消防局對出的那個。

「嘿,我和你現在都只剩下一成的力量,到最後你還是不能勝過我。」
『不,我還可以作出最後一擊。』
「嘿,你用最後的力量作出攻擊,即使能勝我也抑壓不下決鬥時所受的傷,到時你定必要做我的陪葬,為了那樣的一個女人,值得嗎?哈哈哈哈哈…………」
『值得!因為她是我的同伴!像你這樣自以為是,自私自利的人,是永遠不明白,什麼叫同伴!什麼叫團隊!更不明白同伴存在的意義!!來吧,來接下我以燃燒生命為代價的最後一招吧!!去吧,烈焰天幕!!!!!』
張子房
發表於: Apr 18 2005, 11:08  
Quote Post

九品官

發表數: 1,556
所屬群組: 軍團長
註冊日期: 9-25-2003

活躍:6
聲望:133

2005 年 100 間 必 吃 店
呵呵,這麼一來半年內不用愁哪裡吃飯了∼

Alexchan
發表於: Apr 18 2005, 11:32  
Quote Post

據點兵長

發表數: 2,404
註冊日期: 9-18-2003

活躍:10
聲望:129

最近想找些韓國菜館, 大家有沒有什麼推介呢?
PMUsers Website
秋盈
發表於: Apr 18 2005, 14:21  
Quote Post

聖教教主

QUOTE (Alexchan @ Apr 18 2005, 07:32 PM)

除了之前提到的南山谷和明家,我推薦新羅寶,在銅鑼灣利舞台廣場及尖沙咀美麗華商場均有分店。他們的菜也不便宜,但勝在夠地道,每次去也看到很多韓國人。尖沙咀金巴利街也有很多小型韓國菜館,也經常高朋滿座,令我最不滿的便是訂了座也要排隊,有訂等於沒訂。不過有時間的話也可以去趁趁熱鬧。

感月吟風多少事,如今老去無成。誰憐憔悴更飄零,試燈無意思,踏雪沒心情。

梅林邀月
普洱
發表於: Apr 18 2005, 16:11  
Quote Post

六品官

發表數: 510
註冊日期: 4-04-2004

活躍:3
聲望:9

QUOTE (秋盈 @ Apr 18 2005, 10:21 PM)
QUOTE (Alexchan @ Apr 18 2005, 07:32 PM)

除了之前提到的南山谷和明家,我推薦新羅寶,在銅鑼灣利舞台廣場及尖沙咀美麗華商場均有分店。他們的菜也不便宜,但勝在夠地道,每次去也看到很多韓國人。尖沙咀金巴利街也有很多小型韓國菜館,也經常高朋滿座,令我最不滿的便是訂了座也要排隊,有訂等於沒訂。不過有時間的話也可以去趁趁熱鬧。

我在澳洲看過一間名為"長今店"的韓國餐館
說是照長今裡的菜肴給客人品嘗

我無法辨認哪張位置,是好的。是對的。握在手心的票,沒有座號。你的,他的,我的,都沒有。於是,我看見,絡繹不絕的人,都在尋找。
張子房
發表於: Apr 18 2005, 16:29  
Quote Post

九品官

QUOTE (普洱 @ Apr 19 2005, 12:11 AM)
我在澳洲看過一間名為"長今店"的韓國餐館
說是照長今裡的菜肴給客人品嘗

那麼,店員會不會穿長今服?
說不定香港遲點也會有∼

秋盈
發表於: Apr 18 2005, 16:29  
Quote Post

聖教教主

QUOTE (小魚兒 @ Apr 18 2005, 01:00 AM)
TO:秋盈

明家!YA....真係貴o左D呢....

南山谷! 唔! 我成日經過但未試過呢....聽到秋盈姐咁講....下次等我去試試! laugh.gif

講開美麗華商場....我記得樓上有間川菜酒樓...因為佢地個水煮牛肉好正我至記得....
但價錢頗貴....秋盈姐可以睇睇點.... happy.gif

對啊,我發覺在香港吃韓國菜一點也不便宜,最經濟的午市套餐也要70至80元,南山谷的價錢算是比較便宜。但可能由於最近的長今熱,尖沙咀的韓國菜館經常高朋滿座,周末晚飯時間排上一個小時的隊是等閒事。

最好笑的是有個朋友剛從韓國回來,她說那邊的飲食都是多菜少肉,而且絕大部分是豬肉,選擇不多。牛肉賣得奇貴,而且不是每間菜館也有供應;雞肉也不流行,最常見的只是人參雞湯。所以她知道我這陣子對韓國文化特別好奇,剛下機兩天便拉著我去吃韓國菜。 laugh.gif

你說的川菜館是雲陽閣吧?他們的川菜應該做得不錯的。不過有一次去吃他們的甚麼「雲南火鍋」,辣得我嗓子也啞了,所以只淺嚐過一次,不敢再回去吃其他菜。 tongue.gif

金巴利道26號一樓的小肥羊,我也慕名去過一次,不過我不喜歡他們在湯底裡加上大量花椒、八角、大蒜、大蔥、紅辣椒之類的東西,把羊肉的味道完全蓋過,鮮/膻味全失,吃得不夠過癮。吃羊肉嘛,我還是喜歡北京人涮鍋子的吃法,不過我是毫不「混醬」,把羊肉在白開水裡灼熟了便吃,肉香四溢,滋味無窮。 laugh.gif

梅林邀月
秋盈
發表於: Apr 18 2005, 16:43  
Quote Post

聖教教主

QUOTE (張子房 @ Apr 18 2005, 07:08 PM)
2005 年 100 間 必 吃 店
呵呵,這麼一來半年內不用愁哪裡吃飯了∼

裡面介紹的資料不知是否update?例如第五頁介紹的「南北匯」,水準的確不錯,價錢也便宜,一個人叫一碗麵,加一碟小菜,也不過60-70元。但不知甚麼原因,最近已改名為「杭州酒家」,掌廚者有沒有換人也不知曉。 wacko.gif

尖沙咀加連威老道那間北海道拉麵我也試過了,看到那些油膩膩的湯,胃口便沒了一半。也許這才是正宗的吧?但我不太欣賞。要吃日本拉麵,還不如多走幾步到厚福街的橫綱。

沒時間把一百間食肆都看完,但似乎介紹偏向中上消費的食肆呢,經濟實惠的似乎不多。

梅林邀月
張子房
發表於: Apr 18 2005, 16:48  
Quote Post

九品官

呀∼看過秋盈姐的留言,就有點好奇。
其實大家喜歡「可以吃到主角原味/鮮味的菜色」,還是喜歡「可以吃出整體味道的菜色」呢?

唔,我本身對食的字眼不太懂,所以大家可能不太明白,
「可以吃到主角原味/鮮味的菜色」大概是指「蒸、生吃」這方面的煮食法。
「可以吃出整體味道的菜色」大概是指「咖哩、打邊爐」這方面的煮食法。

本人倒是比較喜歡吃「可以吃到主角原味/鮮味的菜色」,可能是經驗問題。
記得有一次到銅鑼灣的X葉咖哩屋,點了一個咖哩蟹,可能是他們見到我們只是一班小鬼吧,
那道咖哩「神仙蟹」真是糟透,雖則我的朋友吃不出,但我一口就吃出那是神仙蟹!

自此之後,我多數吃些清淡的菜色,醬油方面更是如非必要,否則不點。
菜色來了的一口吃下的,一定是要吃主角的原味,看看廚子的手工、料是否新鮮,
第二口才選擇是否點醬油等其他問題。

唔∼
到目前為止最滿意我的要求的是「明爐魚」和「刺身」。

本篇文章已被 張子房 於 Apr 18 2005, 16:51 編輯過

0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (11) 1 2 [3] 4 5 ... 最後 » Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0190 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]