Reply to this topicStart new topicStart Poll

> MP3 機
scalechow
發表於: May 8 2004, 15:04  
Quote Post

八品官

發表數: 181
所屬群組: 一般
註冊日期: 9-28-2003

活躍:1
聲望:1

大家有沒有用mp3機?
想問哪個牌子比較平靚正及耐用?
用過jnc
safa,wewa又如何?
eagletec好平,但是否很易壞/音質差?
panasonic在mp3的市場歷史較短,會否影響音質?
PMEmail Poster
Phoenix@南海
發表於: May 8 2004, 15:51  
Quote Post

南方海洋大島上小小的鳳凰

發表數: 1,555
註冊日期: 9-23-2003

活躍:9
聲望:156

上年用揼心口的價錢買了wewa一部256無收音機的機...之後wewa出的幾乎同價錢的256內置收音機.....

看見有隻叫soul的牌子512都是1880,不知如何.

--------------------
美しい星の上で
この蒼い星の上で
傻俠
發表於: May 9 2004, 00:50  
Quote Post

五品官

發表數: 924
註冊日期: 10-03-2003

活躍:8
聲望:89

個人比較喜歡JNC不過就是貴...我那部mp3用了兩年多尚未壞。

panasonic有部256都係一千左近,好似幾抵玩,個人認不差。
個人就唔鍾意wewa,成日抄人,最近有部圓形mp3似足JNC個部。

十年生死兩茫茫,不思量,自難忘。千里孤墳,無處話淒涼。縱使相逢應不識,塵滿面,鬢如霜。  
夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。相顧無言,惟有淚千行。料得年年腸斷處,明月夜,短松岡。

蘇軾∼《江城子》乙卯正月二十日夜記夢
嘿嘿嘿
發表於: May 9 2004, 03:00  
Quote Post

二品官

發表數: 1,649
註冊日期: 9-20-2003

活躍:4
聲望:19

我最近見到samsung有一隻超級mini的~256k 都只係1500幾蚊~

大家知不知道那個性能如何?我最想找一部最細的,功能又不錯的。

2007年目標 : 做業主

PMEmail PosterUsers Website
劉雄偉
發表於: May 9 2004, 03:45  
Quote Post

輕鬆, 終歸比太認真的好

發表數: 1,634
註冊日期: 9-25-2003

活躍:10
聲望:175

SAMSUNG出的, 應該不錯吧?
我老表之前買了一部smasung的128mb(圓桶形、插耳筒的一端可以扭的那款), 14xx, 有收音機、錄音、line in、一系列eq......諸多功能, 而且音質很不錯。
所以, 我想嘿姐如果是喜歡的, 可以放心買。

宅路之難, 難於上青天!!!
夫白木者,好大喜功,自以為是,有神經錯亂之腦,胡言亂語之嘴也。
by仲達

成年人總以為無限的關心是好的, 卻不知道物極必反的道理。家庭的爭執, 恐怕有一半以上是這個原因。

人生四流:要風流不要下流, 做一流不做九流

願世界人渣永遠消失, 願無名偉人浩氣長存!
適當地使用自己的自由而不會令別人不安, 就是hksan友的特色。
PMUsers Website
法孝直
發表於: May 9 2004, 07:35  
Quote Post

八品官

發表數: 201
註冊日期: 11-09-2003

活躍:2
聲望:8

我用是jnc-302,圓形那部,我覺得不錯,雖然是貴了點,
但我在大學賣物會時購入,$1600,便了$300幾400蚊~
比128mb的還平~(市價好像是$1980 for 256mb,
$1680 for 128mb)當然有些細店更平啦,但我無信心買....

我覺得多付一二百完買256mb較值得啦,而家d歌成日都
192kbps,自己又懶得轉做128,所以好大,128mb我就唔
係咁夠用喇....

wewa d機,聽人講話易壞,我個fd用左兩個禮拜度就要拎
去維修,話成日無端端hand機......

本篇文章已被 法孝直 於 May 9 2004, 14:26 編輯過

隱居中的昭文

欲語無言......
嘿嘿嘿
發表於: May 9 2004, 07:55  
Quote Post

二品官

發表數: 1,649
註冊日期: 9-20-2003

活躍:4
聲望:19

QUOTE (劉雄偉 @ May 9 2004, 11:45 AM)
我老表之前買了一部smasung的128mb(圓桶形、插耳筒的一端可以扭的那款), 14xx, 有收音機、錄音、line in、一系列eq......諸多功能, 而且音質很不錯。

http://www.samsung.com/hk/products/mp3play...ayer/yp_t5v.asp

我就是指網頁中這一部了~覺得點?

23 × 54 × 23 毫米

這是很大的吸引力

本篇文章已被 嘿嘿嘿 於 May 9 2004, 07:56 編輯過

2007年目標 : 做業主

傻俠
發表於: May 9 2004, 10:35  
Quote Post

五品官

發表數: 924
註冊日期: 10-03-2003

活躍:8
聲望:89

嘿姐講個部好似係無名講個既升級版,功能應該差唔多

睇中部Toplux,鏡面mp3

本篇文章已被 傻俠 於 May 9 2004, 10:39 編輯過

十年生死兩茫茫,不思量,自難忘。千里孤墳,無處話淒涼。縱使相逢應不識,塵滿面,鬢如霜。  
夜來幽夢忽還鄉,小軒窗,正梳妝。相顧無言,惟有淚千行。料得年年腸斷處,明月夜,短松岡。

蘇軾∼《江城子》乙卯正月二十日夜記夢
劉雄偉
發表於: May 9 2004, 13:01  
Quote Post

輕鬆, 終歸比太認真的好

發表數: 1,634
註冊日期: 9-25-2003

活躍:10
聲望:175

QUOTE (嘿嘿嘿 @ May 9 2004, 03:55 PM)
QUOTE (劉雄偉 @ May 9 2004, 11:45 AM)

http://www.samsung.com/hk/products/mp3play...ayer/yp_t5v.asp

我就是指網頁中這一部了~覺得點?

23 × 54 × 23 毫米

這是很大的吸引力

不錯啊, 外型不錯, 相當有型~

如果真的如傻俠所言, 是我老表那部機的後繼機的話, 不妨買下~
音質方面, 我保證是一流的貨色~

宅路之難, 難於上青天!!!
夫白木者,好大喜功,自以為是,有神經錯亂之腦,胡言亂語之嘴也。
by仲達

成年人總以為無限的關心是好的, 卻不知道物極必反的道理。家庭的爭執, 恐怕有一半以上是這個原因。

人生四流:要風流不要下流, 做一流不做九流

願世界人渣永遠消失, 願無名偉人浩氣長存!
適當地使用自己的自由而不會令別人不安, 就是hksan友的特色。
PMUsers Website
Phoenix@南海
發表於: May 9 2004, 13:19  
Quote Post

孝直兄...mp3那些是192kbps的bit rate而不是192mb啊!!!!如果1個mp3檔有192mb,那一定是很長的了....
我部wewa用了差不多一年(大概是10個月左右)都無壞,不過個screen就入哂塵,角位好難睇....(317+)

本篇文章已被 Phoenix@南海 於 May 9 2004, 13:20 編輯過

美しい星の上で
この蒼い星の上で
法孝直
發表於: May 9 2004, 14:14  
Quote Post

八品官

QUOTE (Phoenix@南海 @ May 9 2004, 09:19 PM)
孝直兄...mp3那些是192kbps的bit rate而不是192mb啊!!!!如果1個mp3檔有192mb,那一定是很長的了....
我部wewa用了差不多一年(大概是10個月左右)都無壞,不過個screen就入哂塵,角位好難睇....(317+)

哈哈哈,打錯了,謝謝你指出~

用左成年都無壞??你個部係咩型號呀?

btw,我唔係咁鍾意jnc既earphone,都唔就我既耳位,
有咩牌子音質好架呢?

隱居中的昭文

欲語無言......
Phoenix@南海
發表於: May 9 2004, 14:34  
Quote Post

↑好像是317+(我上面打了....)
其實dearphone,插耳那種都好"銀"耳,又易跌.掛耳的不易跌,但夾得耐會痛.最好是戴在頭上像靈x風那種,夠舒服....
好音質的話看見ezone介紹過一隻sennheiser的牌于,十分pro的....就是插耳那隻最平也要2百幾......

美しい星の上で
この蒼い星の上で
馬孟起
發表於: May 9 2004, 22:00  
Quote Post

五品官

發表數: 981
註冊日期: 9-18-2003

聲望:2

QUOTE (Phoenix@南海 @ May 9 2004, 10:34 PM)
其實dearphone,插耳那種都好"銀"耳,又易跌.掛耳的不易跌,但夾得耐會痛.最好是戴在頭上像靈x風那種,夠舒服....
好音質的話看見ezone介紹過一隻sennheiser的牌于,十分pro的....就是插耳那隻最平也要2百幾......

↑在家上戴好像很誇張....
仲有,不是叫headphone,是叫earphone?

說實的,如果有效$2000多,索性去買部ipod好過,至少配件齊,容量大....
PM
法孝直
發表於: May 10 2004, 04:49  
Quote Post

八品官

QUOTE (馬孟起 @ May 10 2004, 06:00 AM)
QUOTE (Phoenix@南海 @ May 9 2004, 10:34 PM)

↑在家上戴好像很誇張....
仲有,不是叫headphone,是叫earphone?

說實的,如果有效$2000多,索性去買部ipod好過,至少配件齊,容量大....

我也覺得太誇張,唔係咁敢咁樣戴....費時俾人望住啦

問一個問題:"如果你女友用既係插入去耳窿入面
個款,佢叫你戴黎聽下佢d歌,你會唔會戴呢?"

個人覺得好似好唔衛生.....d耳油....唉~

本篇文章已被 法孝直 於 May 10 2004, 04:50 編輯過

隱居中的昭文

欲語無言......
Phoenix@南海
發表於: May 10 2004, 06:46  
Quote Post

↑耳筒這些....都是用自己的好.....不然,像hmv那種也比較好一點....
我在街上也見過那些...不過比較少.....戴頂帽沒人看見....

美しい星の上で
この蒼い星の上で
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0205 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]