Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 新手自家製劇本,曹孫對峙, 新手第一次寫劇本...請多多指教
諸葛文青
發表於: May 20 2007, 11:08  
Quote Post

在野
**

發表數: 35
所屬群組: 一般
註冊日期: 5-16-2007

活躍:0
聲望:未有評價

劇情:
曹丕滅蜀後,準備侵攻失去孫權的吳國時,重要部下鐘會突然獨立起來,設成都為本城,想趁機叛亂,因為鐘會軍與魏的距離太遠,所以長期沒有人理會鐘會之行動,結果,鐘會果然召集人才不成,決定親自與曹丕展開決戰....

好似打錯左個"峙"字 sweat.gif
真係打錯唔該提提我 XD.gif

我第一次整劇本....唔係幾識用個san editor....
有個問題...編輯城市個時中間多左項叫咩lp7p...lp80...咩黎家...預設為0...好似冇咩影響咁...

P.S:修改一bug,下圖鐘會軍有成都,但在更新後之版本,成都成了空城,因為之前鐘會軍set錯野,成都竟然係曹丕的訐昌 wacko.gif

本篇文章已被 諸葛文青 於 May 20 2007, 11:09 編輯過

附帶圖片
附帶圖片

--------------------
user posted image
PMEmail Poster
諸葛文青
發表於: May 20 2007, 11:11  
Quote Post

在野
**

試下...一定要回呀
呢張地圖曹丕人才唔會太多,只不過係鐘會軍難玩過孫皓同曹丕,因為鐘會冇人才之下做咩都要親力親為,自家製公孫"輕"...哈 XD.gif

附加檔案 ( 下載次數: 614 )
附加檔案  SCEN003.S11

~~~~小狼~~~~
發表於: May 20 2007, 11:51  
Quote Post

User Access Denied

發表數: 666
註冊日期: 7-21-2005

活躍:2
聲望:12

請你先把"鍾"會,"許"昌等錯字改回吧 happy.gif

發覺自己配不起小狼這個帳號

開了~路人~ :D
以後就用這個啦~
諸葛暗
發表於: May 20 2007, 12:36  
Quote Post

拾波仔

發表數: 279
註冊日期: 1-19-2007

活躍:1
聲望:14

覺得不太好玩,空城太多,勢力又小...
不過反面來説,是玩自創勢力的好劇本 tongue.gif

諸葛文青兄很喜歡鐘會嗎?如果是的話,那我找到志同道合的人了 happy.gif

PMEmail PosterIntegrity Messenger IM
諸葛文青
發表於: May 20 2007, 14:43  
Quote Post

在野
**

QUOTE (諸葛暗 @ May 20 2007, 08:36 PM)

諸葛文青兄很喜歡鐘會嗎?如果是的話,那我找到志同道合的人了 happy.gif

有少少喜歡吧,他的能力也不是低,頭像都OK.. mellow.gif

Ar Mo
發表於: May 20 2007, 15:29  
Quote Post

三品官

發表數: 1,439
所屬群組: 永久停權
註冊日期: 5-09-2007

活躍:4
聲望:-23

多空城唔係好處
玩家一開始就可以佔哂d空城
咁就唔公平

愚笨小弟
發表於: May 20 2007, 15:40  
Quote Post

囧魂

發表數: 2,512
所屬群組: 待認證
註冊日期: 11-23-2006

活躍:6
聲望:95

QUOTE (諸葛暗 @ May 20 2007, 08:36 PM)

鍾會跟司馬昭是同類人物,可行智可將兵,行奸險行獨立
鍾會頭腦也比司馬昭好,司馬昭甚至有小事都要過問鍾會
可是鍾會對權力實在是太渴求了。
司馬昭也是對權力渴求,但二人父親不同
一個是鍾繇,沒問題。但是司馬昭可遺傳了父親的忍功
最後一個狗熊一個雄

user posted image << 按我有別驚喜
諸葛people
發表於: May 21 2007, 09:04  
Quote Post

._.

發表數: 3,657
所屬群組: 太守
註冊日期: 12-02-2006

活躍:18
聲望:723

QUOTE (諸葛文青 @ May 20 2007, 10:43 PM)
頭像都OK

i cant said anything

多空城唔係好處?

好處:玩自創勢力

-----------------------------

劇情:
曹丕滅蜀後,準備侵攻失去孫權的吳國時,重要部下鐘會突然獨立起來,設成都為本城,想趁機叛亂,因為鐘會軍與魏的距離太遠,所以長期沒有人理會鐘會之行動,結果,鐘會果然召集人才不成,決定親自與曹丕展開決戰....

year 200????

重蹈宇宙最初 密佈星羅
因果福禍 沒完沒了
善惡藏心壁 塵世中再分曉
PM
夏候妙才
發表於: May 21 2007, 15:02  
Quote Post

八品官

發表數: 255

聲望:0

睇三國志D書話黃月英係個醜人,但玩三國志11靚左! tongue.gif

在這個論壇中有一樣野大家都會做,就係灌水......
大家齊灌水吧!!
同一個世界,同一起灌水
夏候妙才
發表於: May 21 2007, 15:14  
Quote Post

八品官

請你改下D空城la!講又一班人反某國都OK la,最少有D對手啊嗎!我係鐘意打仗來佔地,三國係亂世時代,當然係有人打仗先叫亂世,所以多D君主玩會多人下載你哥個...

雖然我自製劇本(係曹操的野心)唔係幾好,但我都盡量堵著空城出現...

其實我只係比D議見姐,希望尔可以改下LA... smile.gif

本篇文章已被 夏候妙才 於 May 21 2007, 15:15 編輯過

大家齊灌水吧!!
同一個世界,同一起灌水
杜彈
發表於: May 22 2007, 08:45  
Quote Post

仕官

發表數: 40
註冊日期: 5-15-2007

系曹睿滅蜀!吾系曹丕滅蜀啊! sweat.gif
可豆
發表於: May 22 2007, 09:19  
Quote Post

八品官

發表數: 240
註冊日期: 6-18-2004

活躍:3
聲望:5

QUOTE (夏候妙才 @ May 21 2007, 11:02 PM)
睇三國志D書話黃月英係個醜人,但玩三國志11靚左! tongue.gif

你以前肯定無玩過三國志

本篇文章已被 可豆 於 May 22 2007, 09:20 編輯過
愚笨小弟
發表於: May 22 2007, 10:00  
Quote Post

囧魂

發表數: 2,512
所屬群組: 待認證
註冊日期: 11-23-2006

活躍:6
聲望:95

QUOTE (杜彈 @ May 22 2007, 04:45 PM)
系曹睿滅蜀!吾系曹丕滅蜀啊! sweat.gif

……我肯定是263年滅蜀的
263年曹叡死了24年……
當時在位者曹奐,但當時是司馬昭下令伐蜀的

user posted image << 按我有別驚喜
夏候妙才
發表於: May 22 2007, 10:36  
Quote Post

八品官

請你睇多d三國志d書la,200年孫皓係未生的,曹,鍾都係未出生

大家齊灌水吧!!
同一個世界,同一起灌水
龍驤將軍
發表於: May 22 2007, 11:49  
Quote Post

葉公好龍

發表數: 3,097
註冊日期: 5-13-2007

活躍:12
聲望:726

鍾會可以狂收人才,收到一個攻一個城 smile.gif

本篇文章已被 龍驤將軍 於 May 24 2007, 01:16 編輯過
黃鬚兒
發表於: May 22 2007, 11:54  
Quote Post

在野
**

發表數: 28
註冊日期: 5-10-2007

胡飛兄的四雄爭霸是最適合自創勢力的吧 smile.gif
灌好了

曹操三子 曹彰曹子文是也
可豆
發表於: May 23 2007, 09:00  
Quote Post

八品官

發表數: 240
註冊日期: 6-18-2004

活躍:3
聲望:5

QUOTE (夏候妙才 @ May 21 2007, 11:02 PM)

原本的回覆被移到鄴城廢話錄了, 唯有quote這個

其實我係想講唔只三國志11的黃月英係靚, 三國志10, 9, 8, 7都係
唔好咁激動啦小朋友
耒戈氏
發表於: Jul 17 2007, 04:23  
Quote Post

反潮流才是王道!!

發表數: 6,255
所屬群組: 太守
註冊日期: 7-15-2007

活躍:23
聲望:1540

不少空白城有士兵,是否故意的?

天水•鐘會去了那裡?人就不見,但是上面卻寫「勢力:鐘會」
PM
0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0222 ]   [ 14 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]