Reply to this topicStart new topicStart Poll

> [問]電腦死機問題, 關於新設CD-RW
scalechow
發表於: Oct 8 2003, 11:24  
Quote Post

八品官

發表數: 181
所屬群組: 一般
註冊日期: 9-28-2003

活躍:1
聲望:1

我幫卵朋友問
system 大概係 p3 667-p4 2.0以下
ram 唔多
hd 唔算大
winme
基本上運行得唔係幾順

本身有cdrom
+了一個cdrw後,每次開機都係要reboot數次後先可以正常運作

會唔會係hardware 有conflict
但如果係,會係邊方面,同點解救
如果唔係,又會係乜
PMEmail Poster
遊牧人
發表於: Oct 8 2003, 11:34  
Quote Post

八品官

發表數: 204
註冊日期: 9-24-2003

聲望:2

hi~
你寫得唔夠詳細, 可以再詳細講講有個經過呢? 例如會出乜野畫面、部機會唔會有dodo聲、數ram時見唔見得齊所有ide上面o既hardware呢...等等

建議你先撿查一下 ~
- cd-rom、hdd、cd-rw o既 master、slave 有冇set錯, 同一個ide cable 上只可以有一個 master同一個slave o既~
- ide cable有冇掉轉左插呢(雖然機會好微), ide cable o既1線(有顏色o個邊)會係對住電源線o既~
- 入bios 裹面睇下 setting有冇錯野 (尤其係ide o個方面o既setting)

另外, 想問一下你個winme 係唔係已經用左好耐呢?
你話行得唔係幾順, 可唔可以詳細講下點樣唔順呢??
scalechow
發表於: Oct 8 2003, 11:51  
Quote Post

八品官

發表數: 181
註冊日期: 9-28-2003

聲望:1

QUOTE (遊牧人 @ Oct 8 2003, 07:34 PM)
hi~
你寫得唔夠詳細, 可以再詳細講講有個經過呢? 例如會出乜野畫面、部機會唔會有dodo聲、數ram時見唔見得齊所有ide上面o既hardware呢...等等

建議你先撿查一下 ~
- cd-rom、hdd、cd-rw o既 master、slave 有冇set錯, 同一個ide cable 上只可以有一個 master同一個slave o既~
- ide cable有冇掉轉左插呢(雖然機會好微), ide cable o既1線(有顏色o個邊)會係對住電源線o既~
- 入bios 裹面睇下 setting有冇錯野 (尤其係ide o個方面o既setting)

另外, 想問一下你個winme 係唔係已經用左好耐呢?
你話行得唔係幾順, 可唔可以詳細講下點樣唔順呢??

佢係用套裝機,即之前的setting應該係冇錯
我上年幫我朋友整一整過佢個window開機時要開的program
未整前,開完機得50-60%系統資源
整完都係得70%
所以,以前開機都要兩minute先用得

照計佢應該冇set錯hardware,如果唔係,就機都用唔到
而家佢係要boot幾次先有得用

我估佢應該係開機-->hang-->boot-->hang-->boot-->hang-->boot-->用得

本篇文章已被 scalechow 於 Oct 8 2003, 11:52 編輯過
遊牧人
發表於: Oct 8 2003, 18:53  
Quote Post

八品官

發表數: 204
註冊日期: 9-24-2003

聲望:2

hi~

咁你有冇試過唔安, 又會唔會回復正常呢?!
你話係原廠機, 係邊間公司架? 你買cd-rw 之前有冇問佢可唔可以自己買隻街外o既 hardware 裝落機架? 我知道有某d牌子係一定要用返原廠野先得架 (就好似ibm piii或之前o既model 一定要用返原廠ram先會起到機一樣)

其實master、slave set錯都有機會入到windows o既, 基本上 primary master 無set錯, 就算其他錯晒都boot得起機o既 smile.gif

你再試下拔掉cd-rw 睇睇會唔會回復正常, 會的話咁即係cd-rw 問題啦~
如果問題無改善, 咁樣就有可能係咁岩部機死左...

另外, 你話hang機, 咁樣係去到邊到先hang 機呢? 數ram o既畫面? 數ram之後顯示hardware information o既畫面? winme logo 畫面? 定係差唔多入到去先hang呢??

有冇試過用 F5 (入SAFEMODE)、F8 (DOS選單畫面)?

如果用FLOPPY 起機又起唔起到呢??

希望你可以好仔細咁形容一下啦!
^O^

0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0191 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]