分頁: (2) [1] 2  ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 2009年度HKSAN三11對戰比賽第一回第一場初賽, 歡迎入內觀戰∼
秋楓
發表於: Apr 13 2009, 12:08  評價+4
Quote Post

回歸的潛艇

發表數: 930
所屬群組: 一般
註冊日期: 6-16-2008

活躍:4
聲望:268

2009年度HKSAN三11對戰比賽的初賽終於開始啦∼

對賽的相方分別係先手紅衫南攻北既Clergy,同後手綠衫北攻南既玩三國志的玩家,而旁

述呢則係小弟。

*旁述之言並非代表本壇立場。

附件為呢次對賽既劇本。

本篇文章已被 秋楓 於 Apr 13 2009, 14:06 編輯過

附加檔案 ( 下載次數: 429 )
附加檔案  scen015.s11

--------------------
個水池好大,幾時先游到出去。
PMEmail Poster
coolxo
發表於: Apr 13 2009, 12:16  
Quote Post

七品官

發表數: 333
註冊日期: 7-21-2008

活躍:8
聲望:175

頭等觀眾席 grin2.gif XD.gif

各位英雄們,加油! smile.gif

Clergy
發表於: Apr 13 2009, 12:18  
Quote Post

『有許多人只在其僕人眼中才是英雄。』

發表數: 267
註冊日期: 11-03-2008

活躍:2
聲望:84

第24 R

本篇文章已被 Clergy 於 Apr 13 2009, 14:09 編輯過

附加檔案 ( 下載次數: 230 )
附加檔案  Save008.s11

玩三國志的玩家
發表於: Apr 13 2009, 12:22  
Quote Post

~利物浦~

發表數: 639
註冊日期: 1-17-2008

活躍:5
聲望:107

第24回~開始攻擊~

本篇文章已被 玩三國志的玩家 於 Apr 13 2009, 14:11 編輯過

附加檔案 ( 下載次數: 230 )
附加檔案  Save008.s11

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 12:41  
Quote Post

回歸的潛艇

user posted image

由上兩張圖大家可以見到呢clergy就以周喻為主,而玩家呢就以關羽為主,兩個既重點一

個在文一個在武,睇落好似大家實力都差唔多,但係玩家(趙雲)就有趙雲呢個魔免武將係

道,睇落好似玩家勝利既機會高啲喔。

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 12:52  
Quote Post

回歸的潛艇

一開局大家既班底都差唔多,睇黎都冇人想冒險,大家都種田圖後路先啦,不過三十一起咩

都要錢,而cl呢就睇到呢個道理啦。

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 13:11  
Quote Post

回歸的潛艇

開局個陣呢就似兩邊都係差唔多,但玩左10個回合相方既分別就出左黎啦。cl既武將就

加至12位,其中更有曹沖呢啲智將,不過如果佢張張嶷戴陵都招至門下,就可以加強原本

比較差既武力面啦。

而玩家呢邊呢,雖然有孫堅呢D一線武將,但係係智力方面就得荀彧獨力支撐,睇落就遜色

啲啦。

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 13:20  
Quote Post

回歸的潛艇

雖然相方都按兵不動,但係cl已經先徵左兩次兵,再加上開發完善,玩家就要加把勁啦。

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 13:47  
Quote Post

回歸的潛艇

去到第19回合,cl有成三萬人,而玩家呢就只有二萬二千人,差成隊兵呀,睇黎玩家要

加把勁啦。

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 13:59  
Quote Post

回歸的潛艇

哇cl終於發動攻勢啦,四隊入面有三隊既智力都係90以上,睇黎就係針對玩家既低智武

將啦,不過其實仲有一啲兵裝,睇黎cl係想留黎做援兵啦。

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 14:14  
Quote Post

回歸的潛艇

cl已經攻到北平附近啦,玩家除了登庸左cl的一個副將張嶷外,看落就好似冇咩反應

喔……

秋楓
發表於: Apr 13 2009, 14:21  
Quote Post

回歸的潛艇

哇!估唔到玩家不嗚則已,一嗚驚人,睇準cl的太守戴陵只有91忠,登下戴陵之後成功

擊敗cl,玩三國志的玩家於這次初賽勝出!

玩三國志的玩家
發表於: Apr 13 2009, 14:23  
Quote Post

~利物浦~

發表數: 639
註冊日期: 1-17-2008

活躍:5
聲望:107

因為好彩...=.=''我都諗唔到會咁....打算同Clergy死過=.=點知會變成咁....(即流鼻血)真係的=.=

本篇文章已被 玩三國志的玩家 於 Apr 13 2009, 14:25 編輯過

附帶圖片
附帶圖片

耒戈氏
發表於: Apr 13 2009, 14:41  
Quote Post

反潮流才是王道!!

發表數: 6,255
所屬群組: 太守
註冊日期: 7-15-2007

活躍:23
聲望:1540

戰後分析:其實沒有什麼可分析的,因為Clergy在這戰犯下嚴重的致命錯誤 - 沒有確保城中的太守忠誠度高﹝基本上超過95也安全,100為佳﹞
留意除了忠誠度外,也要留意人物關係。義兄弟/夫妻間必定成功登庸,親愛武將易於登庸﹝但是如果忠誠100應該不行(?)﹞,有血緣關係者有加成﹝我本人試過公孫恭登庸忠95公孫度﹞

切記登庸武將後一定要煲獎,後來者千萬要留意這點啊 grin2.gif

本篇文章已被 耒戈氏 於 Apr 13 2009, 14:43 編輯過
PM
Clergy
發表於: Apr 13 2009, 14:44  
Quote Post

QUOTE (耒戈氏 @ Apr 13 2009, 22:41 )
戰後分析:其實沒有什麼可分析的,因為Clergy在這戰犯下嚴重的致命錯誤 - 沒有確保城中的太守忠誠度高﹝基本上超過95也安全,100為佳﹞
留意除了忠誠度外,也要留意人物關係。義兄弟/夫妻間必定成功登庸,親愛武將易於登庸﹝但是如果忠誠100應該不行(?)﹞,有血緣關係者有加成﹝我本人試過公孫恭登庸忠95公孫度﹞

切記登庸武將後一定要煲獎,後來者千萬要留意這點啊 grin2.gif

一登他就變左太守 +埋中都係91
點知第2round就比人gg=]

耒戈氏
發表於: Apr 13 2009, 14:51  評價+1
Quote Post

反潮流才是王道!!

那麼避免的方法就是為現有高忠誠武將封官,而這武將不要出征
再不是的有一個較無恥的方法,登庸煲獎後帶一隻兵趕他出城,下一回回來再煲獎 twisted.gif

本篇文章已被 耒戈氏 於 Apr 13 2009, 14:51 編輯過
PM
Clergy
發表於: Apr 13 2009, 14:55  
Quote Post

QUOTE (耒戈氏 @ Apr 13 2009, 22:51 )
那麼避免的方法就是為現有高忠誠武將封官,而這武將不要出征
再不是的有一個較無恥的方法,登庸煲獎後帶一隻兵趕他出城,下一回回來再煲獎 twisted.gif

那麼說官大就是太守?

耒戈氏
發表於: Apr 13 2009, 14:57  
Quote Post

反潮流才是王道!!

是的
選太守是官階高、其次是統率高﹝沒有記錯的話﹞

本篇文章已被 耒戈氏 於 Apr 13 2009, 14:57 編輯過
PM
古明地榃爩篟
發表於: Apr 13 2009, 15:06  評價+1
Quote Post

在野
**

發表數: 34
註冊日期: 3-31-2009

活躍:0
聲望:23

車~~

了一聲

老實說,秒殺的第一感覺是不錯,但接著便會有「就這樣完了」的感覺

另外,全部都是把擷圖完整地貼來,一來圖太大字少感覺不好,二來大圖便要人花時間去找重點等等。

這些還是留待你們去改善。

改善圖片的方法例如花一點時間用繪圖軟件(如小畫家)將重點剪出來在下方打出說明,或者在大圖上用繪圖軟件加上說明,但字要夠清而且不能掩蓋重點。

避免秒殺的話你們就加幾個城之類的方法吧
秋楓
發表於: Apr 13 2009, 15:16  
Quote Post

回歸的潛艇

這次是因雙方配合,速度才可以如此地快,但你想想,二個城也要差不多兩小時,弄多數個

城的話,不是人人可以花數小時呆在電腦前的。

圖片的問題……下次會改進,多謝你的意見。

0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.0262 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]