分頁: (4) [1] 2 3 ... 最後 » ( 前往第一篇未讀文章 ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> 三國志11線上對戰第一回-荊南決戰第一回合-賽事精華(31/12/2007), 賽事精華+賽後點評
胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:10  
Quote Post

沈迷電玩

發表數: 3,729
所屬群組: 君主
註冊日期: 11-17-2004

活躍:10
聲望:194

三國志11線上對戰第一回-荊南決戰第一回合-賽事精華(31/12/2007)

有關連結:http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=9148
http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=9138
http://hksan.net/forum/index.php?showtopic=9132

HKSAN首屆三國志11線上比賽終於在今天舉行啦!賽前好多人都問:究竟三國志11點樣係線上玩啊?咁其實又真係唔係響線上玩既。玩家只要響指定時間之內將自己紀錄左既進度上傳到HKSAN,其他玩家就可以繼續玩架啦。亦即係話呢唔同既玩家只係下載人地既進度黎玩,而呢個人玩完呢回合之後呢,就要將個存檔交比下一個玩家繼續玩架勒。講落好似好複雜,不過我地時間無多啦,都係講番今日場比賽先啦。

睇番今日場比賽呢,今次比賽既主持單位係一個叫耒戈氏既會員。呢個耒戈氏係今次比賽既召集人兼主持人,整個比賽由構思到行動都係由佢一手包辨,你都咪話唔西利。睇番比賽場地先勒,荊南四城丫,亦都即係武陵、零陵、長沙同埋桂陽勒。呢個場地對於參賽者黎講都唔係咁易玩架,因為四個城就形成左一個四邊形,好容易會出現兩個玩家夾埋打另一個玩家既情況架,對於參加者既心理質素黎講的確係一個好大既考驗。好勒我地睇睇今日參加比賽既三名參賽者既資料先,按報名先後排列,分別係關翼德、VINCENT同埋愚笨小弟架。呢個關翼德係整個遊戲裡面都好積極,先後進攻左VINCENT同埋愚笨小弟,值得繼續留意。至於VINCENT呢佢就比較被動勒,唔單止攻勢比較少,佢亦都不時放棄佢既回合,發展相對黎講係比較落後架。第三個參賽者愚笨小弟呢,佢係成個比賽裡面唯一一個係拎到兩個城既人,國力黎講應該係相對強勁,不過佢係遊戲裡面犯左幾個決定性既失誤,始終呢係未能夠反守為攻。

QUOTE (初段局勢表)
關翼德:胡質勢力 (桂陽)
胡質勢力手下:于詮、閰柔、韓當、許攸、胡質、朱然、張勳、裴元紹、文醜、劉禪

VINCENT:辛憲英勢力 (零陵)
辛憲英勢力手下:尹賞、嚴畯、孫觀、孫瑜、太史慈、朵思大王、張橫、法正、孟獲

愚笨小弟:龔都勢力 (長沙)
龔都勢力手下:郭嘉、賈範、嚴顏、侯成、陶謙、馬鐵、鮑信、楊祚、楊奉

睇下呢個賽前局勢表先勒。參加者既君主同埋手下武將原來都係由主辨單位抽籤決定,資源亦都係個個人一樣,可以話係確保到一定既公平度。我地可以睇到係軍師方面VINCENT有法正,愚笨小弟亦都有郭嘉,但反觀關翼德只係得許攸,可以話係呢個關翼德係軍師方面係處於劣勢既。而另外一方面呢我地亦都睇到關翼德係武力方面就有外援文醜,vincent亦都有戟神太史慈,但係愚笨小弟武力方面就比較遜色,都只係能夠靠嚴顏呢類乙組武將撐下場。但實際情況係點呢,真係要打過先知。我地不如去去片先勒。

咁er遊戲已經開始左10日勒,可以見到綠衫既愚笨小弟勢力已經好快咁派出左陶謙北上勒。

本篇文章已被 胡飛 於 Dec 31 2007, 18:12 編輯過

附帶圖片
附帶圖片

--------------------
user posted image
PMEmail Poster
胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:13  
Quote Post

沈迷電玩

vincent呢邊亦都冇乜大動作,可以見到佢一開始都係以起市場為先。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:15  
Quote Post

沈迷電玩

相對黎講呢啡衫呢個關翼德就採取比較進取既做法勒,可以見到佢一開始就已經起工房。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:22  
Quote Post

沈迷電玩

到左2月11日勒,綠衫既愚笨小弟佔領左羅縣港。

本篇文章已被 胡飛 於 Dec 31 2007, 18:53 編輯過

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:23  
Quote Post

沈迷電玩

比兩個勢力夾住係中間既關翼德亦都開始意識到自己有幾咁危險。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:28  
Quote Post

沈迷電玩

過左冇幾耐,愚笨小弟命令左陶謙坐船過江勒。

本篇文章已被 胡飛 於 Dec 31 2007, 18:53 編輯過

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:30  
Quote Post

沈迷電玩

關翼德亦都有所動作喎,佢究竟要去邊呢?

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:33  
Quote Post

沈迷電玩

VINCENT呢個時候亦都醒目啦,派左人封住渡口,即使封唔死亦都確保到啡衫既關翼德過黎係要花多d時間。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:37  
Quote Post

沈迷電玩

呢個時候關翼德係渡口前面起左個太鼓台喎,呢場比賽明明唔比操縱單挑,佢起個太鼓台做乜野呢?真係有d匪夷所思架。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:41  
Quote Post

沈迷電玩

咁er到左4月11號勒,西邊戰線仍然未見到大規模既軍事行動。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:42  
Quote Post

沈迷電玩

綠衫既愚笨小弟無聲無色咁就起左兩個火種勒,可以睇到愚笨小弟已經係度佈緊防。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:46  
Quote Post

沈迷電玩

返返黎西邊戰線,見到關翼德已經開始燒vincent既陣勒。vincent似乎無心戀戰丫,又得佢燒,實行以逸待勞。可以見到vincent既內政建築係起左唔少架。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:49  
Quote Post

沈迷電玩

睇返呢個時候既關翼德係幾進取架,大家可以見到佢係起左唔少黑市同埋軍事設施,睇黎係想速攻。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:56  
Quote Post

沈迷電玩

另一邊廂,愚笨小弟既1兵部隊就已經黎到武陵附近勒,睇黎係想霸左武陵佢喎!

本篇文章已被 胡飛 於 Dec 31 2007, 18:57 編輯過

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 18:59  
Quote Post

沈迷電玩

係啦……連係長沙既武將都調埋過黎添呀。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 19:02  
Quote Post

沈迷電玩

關翼德同埋vincent既戰事亦都陷入左膠著狀態。你燒我咩?我咪修補番囉,反正我基地近!

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 19:09  
Quote Post

沈迷電玩

中場休息,暫時睇下三個勢力既發展形勢先勒!

可以見到VINCENT勢力班底始終係原班人馬。雖然搵到一d強勁既武將例如張繡咁樣,但係始終把握唔到時機去請佢地入隊,班底實力依然係麻麻。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 19:13  
Quote Post

沈迷電玩

睇下關翼德又點樣勒。可以見到佢請左3個武將入隊,其中孫堅係甲組武將,楊阜實力亦都唔差。不過武將之間既關係就有待維持勒。

本篇文章已被 胡飛 於 Dec 31 2007, 19:13 編輯過

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 19:15  
Quote Post

沈迷電玩

再睇下長沙發展成點勒,可以見到長沙既武將依然係原班人馬。

附帶圖片
附帶圖片

胡飛
發表於: Dec 31 2007, 19:17  
Quote Post

沈迷電玩

但係愚笨小弟係武陵就招到甲組武將李儒等武將,加加埋埋既武將數目係多過其餘兩個勢力。

附帶圖片
附帶圖片

0 位使用者正在閱讀本主題 (0 位訪客及 0 位匿名使用者)
0 位會員:

Topic Options分頁: (4) [1] 2 3 ... 最後 » Reply to this topicStart new topicStart Poll

[ Script Execution time: 0.1428 ]   [ 13 queries used ]   [ GZIP 啟用 ]